Agderposten

Populaer gård kan vinne pris

Røyland gård i Vesgudal er blant finalisten­e som kan stikke av med gjev pengepremi­e til sitt innovasjon­sprosjekt.

- Eline Storsaeter esto@agderposte­n.no

– Det er helt vanvittig rått å vaere med i dette selskapet! Det er utrolig stas at en liten bedrift i Vegusdal kan konkurrere på dette nivået, forteller en stolt og ydmyk gårdsdrive­r, Gunnar Sagstuen, til Agderposte­n.

450 bedrifter ble til seks

Sammen med kona Pernille Vea, driver de Røyland gård i Vegusdal i Birkenes kommune. I september skal MENYs Matskattst­ipend deles ut, og i år er de blant topp seks bedrifter i Norge.

– Det var 450 aktuelle bedrifter, og gjennom en utvelgelse har ledelsen i MENY valgt ut oss som en av de seks beste i Norge, sier Sagstuen.

Kvart million til vinneren

Bedriften som stikker av med topp-premien, får 250.000 kroner til sitt innovasjon­sprosjekt, mens de andre 250.000 kronene blir delt mellom de seks finalisten­e. Det er en ekstern jury bestående av kjente folk som skal velge ut vinneren til slutt. Landbruksm­inister Olaug Bollestad er blant dommerne i den gjeve konkurrans­en.

Maskin som renser baer

– Det er tydelig at etterspørs­elen etter frukt og baer fra Norge øker. Her til lands er det mye polske baer som selges, men disse er ofte forurenset. Vi har stor tilgang på ville baer her hjemme, og det ville jo vaert galskap å ikke høste dem, sier Sagstuen.

Hvis Røyland gård vinner stipendet, vil de lage en maskin som renser både baer og frukt på en enkel måte.

– Vi vil bruke pengene på en maskin med pakklinje, som sender baer og frukt gjennom, slik at alt blir renset. Mange synes det er hyggelig å plukke baer, men de liker ikke renseprose­ssen. Det håper vi at prosjektet vårt kan hjelpe til med, forklarer han.

– Kanskje dette vil senke terskelen for å ta seg en baertur?

– Det får vi håpe! Røyland gård er opptatt av baerekraft­ig drift, og utnyttelse av ressursene vi har i naturen, legger han til.

 ?? FOTO: IRENE HEGGE GUTTORMSEN ?? FINALISTER: Pernille Vea og Gunnar Sagstuen er blant finalisten­e i MENYs Matskattst­ipend. Bildet er tatt da Agderposte­n besøkte gården ved en tidligere anledning.
FOTO: IRENE HEGGE GUTTORMSEN FINALISTER: Pernille Vea og Gunnar Sagstuen er blant finalisten­e i MENYs Matskattst­ipend. Bildet er tatt da Agderposte­n besøkte gården ved en tidligere anledning.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway