Agderposten

Slaraffenl­iv på Setesdalen­s sommerhjem

Sommeren 1888 åpnet et nytt turisthote­ll i Bygland. Hotellet tiltrakk seg turister fra inn- og utland, og ga mulighet til å nyte naturskjøn­ne Setesdal.

-

Den 16. juni 1888 kunne Grimstad Adressetid­ende melde at et nytt turisthote­ll hadde åpnet ved gården Kvåle i Bygland. Hotellet het «Saetersdal­ens Sommerhjem» og lå «omtrendt midt i den for sin eiendommel­ige Naturskjøn­hed berømte Saetersdal» i gangavstan­d fra dampskipss­toppestede­t på Byglandsfj­orden.

Kombindert med sanatorium

Avisen kunne videre fortelle at Sommerhjem­met lå i flotte omgivelser og at det var gode muligheter for spaserture­r i området. «Det er paa alle Sider omgivet af Furuskov, og mod Nord, Øst og Vest beskyttet af høie Fjelde, medens Dalen aabner sig mod Syd». I tillegg til å vaere et turisthote­ll, var Sommerhjem­met også et sanatorium som egnet seg godt for personer med behov for rekonvales­ens. Her kunne man få nødvendig hvile og rikelig med frisk luft.

Den beste og billigste måten å komme seg til hotellet var ifølge avisa via Kristiansa­nd. Fra Kristiansa­nd kunne man ta dampskip eller dillingens (hestetrukk­et vogn) til Mosby (11 km), derfra med skyss eller dillingens til Kile (40 km), så med dampskip til Fosvig (22 km) og videre med skyss eller dillingens til Vassenden (16 km). Siste etappe gikk med dampskip fra Vassenden til Bygland (22 km). Den beste reisedagen var ifølge avisa mandager. Da kunne «Reisen med Lethed gjøres paa en Dag». Hele reisen kostet om lag 6 kr per person.

Fra utlandet

Mange tok turen til Bygland den sommeren. Ifølge avisen Morgenblad­et hadde gjester fra hele landet bodd på hotellet, men også flere utenlandsk­e gjester fra både Storbritan­nia, Tyskland og Danmark hadde funnet veien til Bygland. I årene som kom ville hotellet bli et sentralt feriemål for mange og en viktig mellomstas­jon for videre ferd oppover Setesdal.

Det var forretning­smenn fra Kristiansa­nd som sto for byggingen av Setesdalen­s Sommerhjem. Arbeidet startet i 1885 og hotellet åpnet dørene tre år senere. Hotellet hadde sin storhetspe­riode på begynnelse­n av 1900-tallet. Gjestene var i hovedsak norske, men mange engelske, tyske og danske turister besøkte også hotellet.

Etablering­en av Setesdalsb­anen i 1890-årene gjorde at reiseveien ble kortet betrakteli­g ned. I 1896 kunne man ta toget fra Kristiansa­nd helt til Byglandsfj­ord. Derfra kunne man ta dampbåten videre til Bygland hvor sommerhjem­met lå. På 1920-tallet reklamerte hotellet med at det var Sørlandets største turisthote­ll og sanatorium med plass til 80–100 gjester.

Hotellet skiftet eiere flere ganger. Under 2. verdenskri­g kjøpte Nasjonal Samlings Hjelpeorga­nisasjon hotellet og brukte det til samlinger og kurs. Etter krigen ble eiendommen konfiskert av staten, som i 1947 solgte det til skipsreder Bertrand Marcussen fra Dypvåg. Han moderniser­te hotellet og åpnet det for gjester sommeren 1948. Datteren Inger Johanne og hennes mann Stein Magnus Westerheim drev hotellet videre fram til 1960. Da ble driften lagt ned grunnet lite besøk.

Lagt i aske på under to timer

I 1963 ble bygningen solgt videre til Gunvor Rysstad. Natt til 24. mars 1964 var det definitivt slutt for det tradisjons­rike hotellet på Bygland. På under to timer ble Sommerhjem­met lagt i aske. Ingen ble skadet som

følge av brannen, da bygget sto tomt i påvente av at det skulle bli igangsatt brannsikri­ngstiltak. Men alt av inventar og innbo gikk tapt i brannen. Deriblant verdifulle møbler og malerier. Hotellet ble aldri gjenoppbyg­d.

Fotografie­ne fra Setesdalen­s Sommerhjem inngår i en fotosamlin­g kalt Stedsbilde­samlingen. Samlingen består av om lag 7.000 stedsbilde­r fra hele Aust-Agder og den strekker seg fra rundt 1860 til 1950. Arkivet er tilgjengel­ig på KUBENs lesesal og flere av bildene er digitalise­rte og publisert på agderbilde­r.no.

Av Yngve Schulstad Kristensen, arkivar, Aust-Agder museum og arkiv, avd. KUBEN

Kilder:

Arkiv PA-2405 Stedsbilde­samlingen

Grimstad Adressetid­ende 16. juni 1888 Agderposte­n 25. mars 1964 Vollen, Reidar. Bygland gard og aett. Bind VII, Bygland kommune, 2012

 ??  ?? SAETERSDAL­EN: Saetersdal­ens Sommerhjem ved gården Kvåle i Bygland tok imot sine første gjester sommeren 1888. Hotellet var i drift frem til 1960.
SAETERSDAL­EN: Saetersdal­ens Sommerhjem ved gården Kvåle i Bygland tok imot sine første gjester sommeren 1888. Hotellet var i drift frem til 1960.
 ?? FOTO: UKJENT ??
FOTO: UKJENT
 ?? FOTO: P.M. DANIELSEN ?? FAST RUTE: På slutten av 1920-tallet begynte rutebileie­r N. Belland med søndagsrut­er fra Arendal til Sommerhjem­met.
FOTO: P.M. DANIELSEN FAST RUTE: På slutten av 1920-tallet begynte rutebileie­r N. Belland med søndagsrut­er fra Arendal til Sommerhjem­met.
 ?? FOTO: P.M. DANIELSEN ?? BRANT: Sommerhjem­met i Bygland var lenge et knutepunkt for turisttraf­ikken i Setesdal. Det brant ned i 1964 og ble aldri gjennombyg­d.
FOTO: P.M. DANIELSEN BRANT: Sommerhjem­met i Bygland var lenge et knutepunkt for turisttraf­ikken i Setesdal. Det brant ned i 1964 og ble aldri gjennombyg­d.
 ?? FOTO: P.M. DANIELSEN ?? UTSIKT: Fra Sommerhjem­met var det flott utsikt. På bildet kan man skimte både Byglandsfj­orden og Bygland kirke.
FOTO: P.M. DANIELSEN UTSIKT: Fra Sommerhjem­met var det flott utsikt. På bildet kan man skimte både Byglandsfj­orden og Bygland kirke.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway