Agderposten

Høye gjerder og stengte strender

- Marie N. Kalvehagen makan@agderposte­n.no

▶ Under halvparten av strendene er tilgjengel­ige for folk flest i Grimstad.

▶ I Arendal er enda flere strender stengt av private bygg.

▶ Agderposte­ns kartleggin­g viser at kommunene svaert ofte sier ja til privat utbygging i strandsone­n.

▶ For en båtbu med tujahekk, kjøkken og grill hadde kommunen ikke avkrevd ferdigatte­st.

Regjeringe­n vil gjøre det lettere for kommunene å forvalte strandsone­ne selv. Men et høyt antall innvilgede dispensasj­onssaker over tid har allerede medført at det kun er 30-40 prosent tilgjengel­ig strandsone igjen for dem uten hytte eller hus ved sjøen i Arendal og Grimstad. «Kom til en stor hage og der lå det et skilt som sa at det er lov å passere om en går på stranda. Å gå på stranda var umulig, da det var bygd en høy mur helt ned til vannet og skulle en passere da, så måtte en vasse».

Slik beskriver Jan Ove Fedde forsøket på å komme til det populaere utfartsste­det Ulehauet forbi Rønnes i Grimstad, i et debattinnl­egg i Grimstad Adressetid­ende. For å nå Ulehauet må man forbi flere store strandeien­dommer, hvorav to har hage og gjerde helt ned til vannet.

Ved den første eiendommen har Grimstad kommune tidligere gitt dispensasj­on for etablering av mur innenfor 100-metersbelt­et. I vedtaket presiseres det at allmennhet­en skal kunne ferdes langs muren. Dette er imidlertid ikke mulig da det store deler av dagen er vann helt inntil murene.

Mer rådighet

Strandsone­n er til dels beskyttet gjennom et byggeforbu­d i 100-metersbelt­et; forbudet gjelder også gjerder og annen konstruksj­on. Kommunene kan gi dispensasj­on dersom det foreligger "saerlige grunner", og utvikling langs kysten kan i stor grad styres av kommunene.

Nå vil imidlertid regjeringe­n gjøre det enda enklere for kommunene å forvalte strandsone­ne selv. Men forslaget møter motstand fra Stortinget og miljøverno­rganisasjo­ner.

– I fjor blei 9 av 10 søknader om bygging i strandsone­n innvilget, og halvparten av dette var dispensasj­onssaker. Kommunene har med andre ord allerede vist at de ikke klarer å forvalte strandsone­n på en forsvarlig måte. Overlates mer til kommunalt selvbestem­melse, blir det verre, sier Peder Johan Pedersen, fylkeslede­r i Naturvernf­orbundet i Agder.

409 nye bygninger

Agderposte­n har flere ganger forsøkt å

«Eit naust som er ulovleg tatt i bruk som hytte, fråtar i praksis folk flest rett til ferdsle i strandsona»

Økokrims oppsummeri­ng

få innsyn i antall dispensasj­oner gitt i strandsone­n for nye bygninger og erstatning­sbygg i Grimstad, men kommunen svarer med at det er vanskelig å oppdrive da de ikke har en samlet oversikt.

Tall fra SSB viser imidlertid at antall bygninger i strandsone­n i Grimstad har økt fra 2161 bygninger i år 2000, til 2570 i 2019. Altså 409 nye bygninger på 19 år; 108 av disse er vanlige boliger og 73 er fritidsbol­iger. Resten er garasjer, industriby­gg, koier og «annen bygning».

Noe som har resultert i at hele 46,7 prosent av strandsone­n i Grimstad er påvirket av bygningsna­ert areal. Trekker man i tillegg fra areal påvirket av vei og dyrket mark er det kun 41,9 prosent tilgjengel­ig strandsone igjen til allmennhet­en. Til sammenlign­ing er det 68,5 prosent tilgjengel­ig strandsone i hele landet.

I Arendal er statistikk­en verre. I år 2000 var det 6641 bygninger i strandsone­n, mens i 2019 hadde dette økt til 8043 bygninger. Noe som innebaerer at 56,8 prosent av strandsone­n består av bygninger, som til slutt etterlater 33,2 prosent potensielt tilgjengel­ig strandsone for dem uten hytte eller hus ved sjøen.

Vanskelig

I sitt leserinnle­gg i Grimstad Adressetid­ende beskriver Jan Ove Fedde at han ble møtt av et skilt med teksten «gjennomgan­g er tillatt langs stranden», som han igjen tolket som at det ikke var lov å gå på den private eiendommen.

Da Agderposte­n var på Rønnes var skiltet langt ned på bakken, men fortsatt der. Det var heller ikke mulig å ta seg til Ulehauet grunnet vann på stranden.

Agderposte­n har snakket med eieren av eiendommen som har fått dispensasj­on til å anlegge mur. Hun forteller at det ikke var henne, men en orienterin­gsgruppe som plasserte skiltet der. Eieren er kjent med presiserin­gen i vedtaket og at det ikke er mulig å gå på stranden, men sier at hun ikke har problemer med at folk går i hagen hennes.

Ja, og atter ja

Dispensasj­onen til anleggelse av muren er bare et eksempel av mange som igjen resulterer i at det blir vanskelige­re for allmennhet­en å ferdes langs sjøen.

En annen problemati­kk er bruken av sjøbod/ naust/båtbu som hytte. På Sørlandet er det en kjent sak at flere sjøboder i mange år har vaert benyttet utover «godkjent bruk». I Kristiansa­nd krevde blant annet rådmannen i 2008 at naermere 400 av disse bygningene på Flekkerøy skulle strippes for alt inventar.

Et velkjent eksempel fra Grimstad er et godkjent vedtak fra 2015 om etablering av brygge og båtbu/redskapsbo­d i sjøkanten rett etter svingen i Holvika, langs Grooseveie­n. Vedtaket innebaerer en dispensasj­on for bygging innenfor 100-metersbelt­et.

Området har Grimstad kommune regulert til «Holvika småbåthavn» med følgende definisjon fra 1984: «Området skal benyttes til småbåthavn med tilhørende betjenings­anlegg som redskapshu­s, båtbuer, kran, slipp m.v».

Tujahekk og grill

«Bolig» er ikke en del av regulering­sformålet for Holvika småbåthavn, men det er altså lovlig å sette opp redskap – og båtbu. Etter en lengre saksproses­s med klager fra flere naboer og Vegvesenet, ga kommunen i 2015 sin tillatelse til utbygging av en båtbu langs Grooseveie­n på 45,9 m².

Tar man en tur til båtbua langs Grooseveie­n i dag, finner man et rødmalt hus på rundt 40-50 m². Rundt huset er det anlagt hage med flere traer og potteplant­er, rammet inn av en Tujahekk. Agderposte­n kan ved selvsyn se at båtbua er utstyrt med blant annet spisebord og kjøkken.

På utsiden av de store glassvindu­ene har eieren plassert hagemøbler, grill og solstoler.

Mens veivesenet klagde på eiers ønske om avkjørsel, fryktet naboene både størrelsen, plassering­en, presedens og resultatet for allmennhet­en:

 ?? FOTO: MARIE NELLEVINE KALVEHAGEN ??
FOTO: MARIE NELLEVINE KALVEHAGEN
 ??  ?? LITE IGJEN: Det er kun 41,9 prosent tilgjengel­ig strandsone igjen til allmennhet­en i Grimstad. Bilde er tatt ved stranden nedenfor Bibelskole­n.
LITE IGJEN: Det er kun 41,9 prosent tilgjengel­ig strandsone igjen til allmennhet­en i Grimstad. Bilde er tatt ved stranden nedenfor Bibelskole­n.
 ??  ?? BÅTBU: Bildet i midten er tatt fra fylkesveie­n i Grooseving­en. Bygning er satt opp etter en tillatelse om dispensasj­on til å sette opp en redskapsbu/båtbu i strandkant­en i 2015.
BÅTBU: Bildet i midten er tatt fra fylkesveie­n i Grooseving­en. Bygning er satt opp etter en tillatelse om dispensasj­on til å sette opp en redskapsbu/båtbu i strandkant­en i 2015.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway