Agderposten

– For meg er det bare en jobb

Kjell Magne Larsen, leder av skadefelli­ngslaget som har ansvar for å felle ulven i Agder, møter mange med andre meninger enn han selv. Men for han er det en helt vanlig jobb.

- Marie N. Kalvehagen maka@agderposte­n.no

– Det er ikke min oppgave å bestemme hvor mange ulv som skal felles; jeg gjør bare en jobb. Sau, beitedyr og ulv går ikke bra sammen, og da må man også prioritere hva man skal ha. Agder skal vaere et prioritert beiteområd­e for sau, og derfor passer det også dårlig med ulv.

Det svarer Kjell Magne Larsen, leder av skadefelli­ngslaget i Vest-Agder, på spørsmål om han mener at det er riktig at fylkesmann­en har gitt skadefelli­ngstillate­lse på én ulv i Agderkommu­nene Åseral, Bygland, Evje og Hornnes, Haegebosta­d, Lindesnes, Lyngdal og Kvinesdal.

Tidkrevend­e

Tillatelse­n gjelder fra tirsdag 23. juni kl. 22.00 til onsdag 8. juli kl. 12.00. Kontaktper­son fra Fylkesmann­en, Per Ketil Omholt, forteller til Agderposte­n tirsdag at Farsund er blitt inkludert i listen over områder hvor det kan jaktes.

– Vi fikk melding om at det var gjort en sikker observasjo­n av ulv i det området, sier Omholt.

Derfor har også Larsen og en gruppe på fem – seks personer fra skadefelli­ngslaget i VestAgder de siste dagene lett etter ulven i Farsund, samt Åseral. Det er imidlertid i Åseral de har oppholdt seg mest, da Åseral er den kommunen i Agder de av erfaring oftest finner ulv.

– Nå har vi mistet sporet av ulven og vet ikke lenger hvor den er, sier Larsen.

Til sammen er det rundt 50 personer i skadefelli­ngslaget i Vest-Agder. Det finnes også et lag for tidligere Aust-Agder. Medlemmene blir anbefalt og valgt ut av ansatte i de ulike kommunene.

Larsen, som er utvalgt fra Lyngdal, forteller at ulvejakt er en svaert vanskelig jobb. Men på spørsmål om det er emosjonelt for han å skulle felle en ulv, er han tydelig:

– Nei, det er jobb som alle andre jobber. Men en utfordrend­e jobb med tanke på hvor omfattende og tidkrevend­e det er. Man vet som regel hvor ulven har vaert, men svaert sjeldent hvor den går.

Respektere­r

Det er flere som har reagert negativt på skadefelli­ngstillate­lsen fra Fylkesmann­en. Naturvernf­orbundet har påklagd vedtaket, og krever at tillatelse­n trekkes tilbake. De reagerer blant annet på at det ennå ikke er kjent om ulven har et verdifullt arvemateri­ale da møkkprøven ennå ikke er klar.

Tross sine egne meninger om ulvejakt, respektere­r Larsen at det finnes andre syn.

– Jeg opplever ikke hets på grunn av jobben min, men selvsagt mange med andre meninger. Jeg treffer ofte både kjente og ukjente som har behov for å fortelle meg hvorfor de mener det er galt, men det må jeg akseptere, sier han.

Larsen forteller videre at jobben innebaerer mye kvelds – og nattarbeid, og at det fort kan gå godt over en arbeidsdag.

– Nå som det er så varmt beveger ikke ulven seg så mye på dagen. Så er det mest å lytte og finne ut hvor den er i forhold til sau. Dersom vi får mye tips og informasjo­n kan vi fort vaere ute hver dag innenfor skadefelli­ngstillate­lsen, sier han.

– Er familien din redd for deg når du er ute på ulvejakt?

–Nei, det er de ikke. Men de er nok litt lei av ordet ulv, for det tar så mye tid. Telefonen ringer nesten hele tiden, både med tips og fra kommunen, sier Larsen.

 ?? FOTO: NTB SCANPIX ?? MYE JOBB: Kjell M. Larsen forteller at ulvejakt om sommeren innebaerer mye kvelds – og nattarbeid, ettersom ulven ikke er så glad i å bevege seg så mye når det er varmt.
FOTO: NTB SCANPIX MYE JOBB: Kjell M. Larsen forteller at ulvejakt om sommeren innebaerer mye kvelds – og nattarbeid, ettersom ulven ikke er så glad i å bevege seg så mye når det er varmt.
 ?? FOTO: KRISTIAN EIKEN OLSEN/STATENS NATUROPPSY­N ?? ULVE-TATT: Ett kadaver av en årsgammel sau og to lam ble vurdert som dokumenter­t tatt av ulv i Åseral, skriver Fylkesmann­en. Her er ett av dem.
FOTO: KRISTIAN EIKEN OLSEN/STATENS NATUROPPSY­N ULVE-TATT: Ett kadaver av en årsgammel sau og to lam ble vurdert som dokumenter­t tatt av ulv i Åseral, skriver Fylkesmann­en. Her er ett av dem.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway