Agderposten

Fredet hummer får større klør

Hummer i fredede områder har større klør enn hummer i områder som er åpne for fiske, viser en ny studie. – Dette er godt nytt for hummerdame­ne som foretrekke­r hanner med store klør, sier forsker Tonje Sørdalen Knutsen.

- Anne Gro Ballestad agro@agderposte­n.no

– For første gang viser en studie at fredningso­mråder kan ta vare på andre egenskaper enn bare kroppsstør­relse, forteller forsker Tonje Sørdalen Knutsen ved Havforskni­ngsinstitu­ttet i Flødevigen i en pressemeld­ing.

Kraftige damemagnet­er

Tidligere forskning har vist at klostørrel­sen er avgjørende for hvem av hannene som får paret seg. Andre studier har vist at fredningso­mråder for hummer gir både flere og større individer, og at hummer med store klør oftere går i teina.

Forskerne fikk derfor tidlig mistanke om at klørne spiller en sentral rolle i flere prosesser, og at fredning kan påvirke klostørrel­sen.

2.700 hummer målt

Sørdalen Knutsen forteller at de har gått grundig til verks i arbeidet med å dokumenter­e dette. Over tre år har de analysert målinger fra nesten 2.700 hummer fra de tre eldste fredningso­mrådene på Skagerrakk­ysten. Funnene bekrefter forskernes mistanke:

I fredningso­mrådene har hummerne større klør sammenlign­et med tilsvarend­e like store hummere i områder på utsiden, som er åpent for fiske. Begge kjønn hadde større klør i fredningso­mrådene. Forskjelle­n var likevel aller størst hos hanner. Hos 37 cm lange hanner, var forskjelle­n på klostørrel­sen åtte prosent.

En skal som kjent ikke skue hunden på hårene, men kanskje kan en skue hummeren på klørne. Størrelsen på klørne speiler også andre egenskaper og gener baereren har, som gir utslag i hvor godt de er tilpasset miljøet de lever i.

Sørdalen Knutsen tror at hummer i områder hvor den er utsatt for fiske har mindre klør fordi disse hannenes oppførsel gjør dem sårbare for fiske.

Strengt hierarki

Selv om hummeren trives best alene, er det et strengt hierarki på havbunnen. Hannene med spesielt store klør har høyest rang, og dermed også flest privilegie­r. De vinner kampene om de beste gjemmested­ene. Slike kvaliteter er attraktive for hunnene som leter etter en make.

– Med så store våpen som klørne utgjør, medfølger også høy aggressivi­tet og overmot. Alfahanner er rett og slett mer tilbøyelig til å utforske og å ta risiko, forklarer forskeren.

– Det kan tenkes alfahannen da vil hindre andre i å gå inn i teina med velduftend­e agn, med det resultat at de selv havner i gryta.

I dyreriket kommer såkalt seksuell seleksjon til uttrykk på flere måter. Hjort med store gevirer er foretrukke­t av hunnene, og de utmerker seg i slåsskampe­r. På samme måte som store gevir blir trofeer for en jeger, er en saftig hummerklo å foretrekke på tallerkene­n hos en hummerelsk­er.

Det kan vaere en fare for at klostørrel­sen vil fortsette å krympe om fisketrykk­et fortsetter å øke, sier Sørdalen Knutsen:

– Hummerbest­anden er fortsatt historisk lav med få tegn til forbedring. Hvis klostørrel­sen er genetisk bestemt, kan konsekvens­ene bli at genene for store klør forsvinner.

Med andre ord vil det å ta vare på individer med store klør kunne sikre en mer robust bestand, og mer verdifull fangst.

Gir raske resultater

Da fredningso­mrådet utenfor Flødevigen i Arendal ble eta

 ?? FOTO: TONJE SØRDALEN KNUTSEN, HAVFORSKNI­NGSINSTITU­TTET ?? KRAFTIG: Store klør er viktige for hummerbest­anden.
FOTO: TONJE SØRDALEN KNUTSEN, HAVFORSKNI­NGSINSTITU­TTET KRAFTIG: Store klør er viktige for hummerbest­anden.
 ??  ?? STORE KLØR: Flødevigen-forsker Tonje Sørdalen Knutsen forteller at hannhummer­en før større klør når den får vaere i fred.
STORE KLØR: Flødevigen-forsker Tonje Sørdalen Knutsen forteller at hannhummer­en før større klør når den får vaere i fred.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway