Agderposten

Vil sile hvem som skal leie på Hove

Den kontrovers­ielle predikante­n, Levi Jensen, burde aldri ha fått leie på Hove i Arendal. Det mener SV-politiker Inger Brokka de Ruitersomn­å forlanger et etisk regelverk for driftssels­kapet.

- Mona Wikøren mowi@agderposte­n.no

▶ SV-politiker Inger Brokka de Ruiter vil ha predikante­r som Levi Jensen bort fra Hove. Hun forlanger et etisk regelverk for det kommunale selskapet (HDU) som leier ut plass til ham.

▶ HDU-leder Terje Stalleland kaller det håpløst, om selskapet skal vurdere sine leietakere ut fra ideologi.

Daglig leder av Hove drifts- og utviklings­selskap, Terje Stalleland, sier at det ville vaert en håpløs oppgave om selskapet skulle vurdere sine leietakere ut fra ideologi.

Homofili-uttalelser

Torsdag skrev Agderposte­n om predikante­n som i disse dager arrangerer ungdomslei­r på Hove. Levi Jensen besøker også de ulike sørlandsby­ene med på offentlige steder med såkalte meet-ups. I Tvedestran­d måtte ordfører Marianne Landaas gripe inn da det ikke var søkt om tillatelse til arrangemen­tet onsdag.

Jensens uttalelser om at han helbreder homofili ved bønn i Agderposte­n torsdag, har provosert Brokka de Ruiter kraftig. Torsdag kveld la hun ut et Facebook-innlegg hvor hun problemati­serer at Jensen har fått leie på Hove som er kommunens eiendom.

Kommunen som eier

Hun skriver blant annet: «Det ser ut som kommunens heleide aksjeselsk­ap, HDU, ikke har noen sperrer, ei heller etiske retningsli­njer for hvem de leier ut til.»

Aksjeselsk­apet er heleid av Arendal kommune. Brokka de Ruiter mener derfor at politikern­e kan og må sette krav til hvem som får leie på Hove.

– Nå må politikern­e kalle inn til ekstraordi­naer generalfor­samling så fort som mulig for å få på plass et etisk regelverk for Hove drifts- og utviklings­selskap så fort som mulig, sier hun.

I strupen på daglig leder

Agderposte­n treffer henne på Hove fredag formiddag. Hun har med seg prideflagg og legger ikke skjul på at hun er kraftig provosert av predikante­ns uttalelser, men også av daglig leder Terje Stalleland som mener det vil vaere vanskelig å vurdere leietakere ut fra ideologi.

– Vi kan ikke sile leietakern­e ut fra om vi liker meningene deres eller ikke, sier han.

– Selv ikke dersom det kan føre til at en eller flere ungdommer ender opp med å ta selvmord? spør Brokka de Ruiter.

Stalleland synes Brokka de Ruiter drar diskusjone­n litt vel opp, og hun blir enda mer provosert.

– Dette blir sak i ekstraordi

naer generalfor­samling, så da blir du nødt til å forholde deg til etiske retningsli­njer, sier hun.

Til Agderposte­n sier hun følgende:

– Vi vil bestemme selv hvem vi vil invitere inn i vår kommune. Sørlandet er et ekstra krevende sted tradisjone­lt å ha en annen seksuell orienterin­g. Å bli møtt med et budskap om at homofili er synd, satans verk, kan sammenlign­es med pedofili og at dette bør forsøkes helbredes bidrar til å gjøre det enda vanskelige­re å vaere homofil, sier hun og legger til:

– Homohat i kristen eller i annen regi er samfunnssk­adelig virksomhet på lik linje med rasisme. Vi må derfor få på plass et etisk regelverk for utleie av kommunale bygg og arealer som gjør at kommunen går foran med et godt eksempel.

Hun legger til at Arendal skal vaere et raust, trygt og tolerant sted.

– Arendal er ikke et sted for rasister, homohatere eller andre som vil bruke kommunen vår som søppelkass­e for sine destruktiv­e og skadelige synspunkte­r, sier hun.

– Men vil ikke et slikt tiltak innebaere en form for sensur eller begrensnin­g av ytringsfri­heten?

– Det er viktig at man skiller mellom hva som er ytringsfri­hetens rammer i lovverket og hva/hvem man ønsker velkommen og legger til rette for skal komme til kommunen. Derfor er vi også en erklaert antirasist­isk sone. Jeg er skuffet over Stalleland og synes egentlig at

Hove for alle

Stalleland er uenig i Brokka de Ruiters synspunkt og fastholder at Hove skal vaere et sted for alle.

– Kommunen eier området og driftssels­kapet som skal drives i en konkurrans­esituasjon hvor visjonen er at Hove skal vaere for alle. Så lenge de som er her holder seg innenfor norsk lovverk, så kan ikke vi sile gjestene, sier han.

Da koronapand­emien var et faktum også i Norge, kom kanselleri­ngene på Hove på lik linje som for resten av reiselivsb­ransjen.

– Nå har vi fått noen tilbake og har nok bestilling­er til at vi holder hodet over vannet gjennom året, sier Stalleland.

På litt lengre sikt er han imidlertid bekymret og frykter at koronasitu­asjonen og det økonomiske tilbakesla­get vil innebaere at selskapet ikke vil ha de midlene de trenger for å gjennomfør­e nødvendig vedlikehol­dsarbeid i vinter. dette er litt flaut, sier Brokka de Ruiter.

 ??  ??
 ??  ?? SAMFUNNSSK­ADELIG: – Homohat i kristen eller i annen regi er samfunnssk­adelig virksomhet på lik linje med rasisme,
SAMFUNNSSK­ADELIG: – Homohat i kristen eller i annen regi er samfunnssk­adelig virksomhet på lik linje med rasisme,
 ?? FOTO: MONA WIKØREN ?? Inger Brokka de Ruiter (SV).
FOTO: MONA WIKØREN Inger Brokka de Ruiter (SV).
 ?? FOTO: MONA WIKØREN ?? ETISK REGELVERK: Inger Brokka de Ruiter sier til Terje Stalleland at hun nå vil be om at det kalles inn til ekstraordi­naer generalfor­samling med tanke på å få på plass et etisk regelverk for leirstedet.
FOTO: MONA WIKØREN ETISK REGELVERK: Inger Brokka de Ruiter sier til Terje Stalleland at hun nå vil be om at det kalles inn til ekstraordi­naer generalfor­samling med tanke på å få på plass et etisk regelverk for leirstedet.
 ?? FOTO: MONA WIKØREN ?? KONTROVERS­IELL PREDIKANT: Levi Jensen arrangerer ungdomslei­r på Hove i disse dager. Den kontrovers­ielle predikante­n skaper debatt i lokalsamfu­nnet.
FOTO: MONA WIKØREN KONTROVERS­IELL PREDIKANT: Levi Jensen arrangerer ungdomslei­r på Hove i disse dager. Den kontrovers­ielle predikante­n skaper debatt i lokalsamfu­nnet.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway