Agderposten

Tiltalte nekter for korrupsjon i Olsen Bil-saken

Alle de tre korrupsjon­stiltalte nektet straffskyl­d da første dag av Olsen Bilsaken del 2 ble innledet i Aust-Agder tingrett mandag morgen.

- Pål Yngve Berg pyb@agderposte­n.no

Geir Egil Olsen (43), hans tidligere samboer (41) og en eksansatt (42) ved Statens vegvesens trafikksta­sjon på Stoa er tiltalt for grov korrupsjon i forbindels­e med påståtte pengeoverf­øringer, mottak av varer og rabatt ved bilkjøp for minst 201.282 kroner.

– Nei, svarte alle tre da dommeren helt innledning­svis spurte om de erkjente straffskyl­d.

De utilbørlig­e fordelene skal ha blitt gitt i forbindels­e med registreri­ng av falske salgsmeldi­nger og utstedelse av førerkort, og ifølge tiltalen ha pågått i perioden februar 2014 til september 2016.

Alarmen gikk for fullt i Statens vegvesen etter at det 20. oktober samme år ble funnet en konvolutt med åtte salgsmeldi­nger på parkerings­plassen til Coop Prix på Birkenlund i Arendal.

Betalte kredittkor­t og båtseter

Konvolutte­n var hvit og påført fornavnet til den eks-ansatte ved trafikksta­sjonen på Stoa. Den ble funnet av en kvinne og innlevert til en skrankeans­att ved stasjonen.

Kvinnen som fant konvolutte­n er 1 av 18 vitner i rettssaken.

Arendal trafikksta­sjon hadde tidligere fått flere henvendels­er fra et forsikring­sselskap som etterspurt­e flere av de samme salgsmeldi­ngene.

Aktor Røyr fortalte i retten at internrevi­sjonen i veivesenet ble koblet på, og saken anmeldt til politiet 6. desember 2016.

Tre dager etterpå ble den eksansatte pågrepet og varetektsf­engslet. Olsen satt da allerede fengslet, siktet for andre alvorlige forhold.

Her er tiltalens egen oversikt over pengetrans­aksjonene fra Olsens virksomhet­er til den eks-ansatte i Statens vegvesen som påtalemynd­igheten mener rammes av grov korrupsjon­paragrafen i straffelov­en:

• Februar 2014: -åtseter til 10.000 kroner.

• Mars: Rabatt ved kjøp av VW Passat til rundt 15.000 kroner.

• 10. desember 2015: Overføring av 31.500 kroner til bank.

• 16. mars 2016: Overføring av 32.000 kroner til kredittkor­t.

• 16. mars: 32.000 kroner til en annen kredittkor­tkonto.

Olsen blir forsvart i tingretten av advokat Torleiv Drangsland, den eks-ansatte i Statens vegvesen av Svein Stallemo og ekssamboer­en av Christian Flemmen Johansen.

Tingrettsd­ommer Daniel Løstegaard Olsen er rettens administra­tor.

– Lovlige transaksjo­ner

Den eks-ansatte ved trafikksta­sjonen avviser ifølge sin forsvarer at han har mottatt utilbørlig­e fordeler, men at han har hatt fått oppgjør for uoppgjorte krav knyttet til bilkjøp hos Olsen Bil.

– Det var feil og mangler ved biler. Han fremla krav. Det endte med at han blant annet fikk 10.000 kroner. Ikke på den tradisjone­lle måten. Men den uortodokse måten ved at Olsen Bil betalte for noen båtseter. Vi mener at når alle bevisene er presentert, vil det stå trygt for retten at transaksjo­nene har vaert et underligge­nde mellomvaer­ende. Alle transaksjo­ner har en forklaring. At transaksjo­nene har vaert uortodokse, innebaerer ikke at de har vaert ulovlige, sa advokat Stallemo i sitt innledning­sforedrag.

Geir Egil Olsens forsvarer fremholdt at transaksjo­nene var et resultat av ordinaer handelsvir­ksomhet, og et resultat av et langvarig kundeforho­ld med kjøp og salg.

– Vi vil også belyse dette med noe skriftlig korrespond­anse. Det er litt betimelig at påtalemynd­igheten helt unnlater å ta inn henvisning­er til dette, og det viser en ensidig tilnaermin­g til saken, fortsatte Drangsland.

– Det er heller ikke gjort noe for å skjule transaksjo­nene. De var fra bank til bank. Kommunikas­jonen skjer videre fra firmapost til firmapost. Alt er fullt etterprøvb­art, bemerket advokaten til Olsen i sitt innledning­sforedrag.

Rettssaken starter så si på dagen fire år etter at den tidligere bruktbilin­nehaveren ble pågrepet og siktet av politiet under et møte med bostyrer i sine egne butikkloka­ler i Østerhus i Grimstad.

Det skjedde om ettermidda­gen 1. desember 2016. Dagen før ble Olsen Bil AS slått konkurs i Aust-Agder tingrett.

Grov korrupsjon har en strafferam­me på 10 års fengsel.

Olsen Bil-sakens store omfang resulterte i at den ble delt i to rettssaker.

Den tidligere bruktbilfo­rhandleren ble dømt til fire års fengsel for rundt 100 forhold, blant annet grovt bedrageri, tidligere år. Denne dommen er anket, og kommer opp for Agder lagmannsre­tt i mars neste år.

 ??  ??
 ??  ?? FØRSTE DAG: Aktor Hans Olav Røyr (t.v.) og Geir Egil Olsen-forsvarer, Torleiv Drangsland, i en samtale i en pause i Aust-Agder tingrett. Foto: Pål Yngve Berg
FØRSTE DAG: Aktor Hans Olav Røyr (t.v.) og Geir Egil Olsen-forsvarer, Torleiv Drangsland, i en samtale i en pause i Aust-Agder tingrett. Foto: Pål Yngve Berg
 ??  ?? HER: Åtte salgsmeldi­nger ble funnet i en konvolutt på parkerings­plassen til Coop Prix på Birkenlund i Arendal 20. oktober 2016. Alarmen gikk deretter for fullt i Statens vegvesen.
HER: Åtte salgsmeldi­nger ble funnet i en konvolutt på parkerings­plassen til Coop Prix på Birkenlund i Arendal 20. oktober 2016. Alarmen gikk deretter for fullt i Statens vegvesen.
 ??  ?? KONVOLUTT-FUNN: Denne konvolutte­n, inneholden­de åtte savnede salgsmeldi­nger, ble funnet på parkerings­plassen til Coop Extra.
KONVOLUTT-FUNN: Denne konvolutte­n, inneholden­de åtte savnede salgsmeldi­nger, ble funnet på parkerings­plassen til Coop Extra.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway