Agderposten

Rune reddet av egen oppfinnels­e

Rune Fensli har de siste tre årene vaert med på å utvikle en sensor som kan avsløre hjerteprob­lemer i det de oppstår. Lite ante han at selv skulle få bruk for nyvinninge­n.

- Anne Gro Ballestad anne.gro.ballestad@agderposte­n. no

– Jeg har aldri hatt hjertetrøb­bel, forteller den aktive pensjonist­en som er professor emeritus ved Universite­tet i Agder.

Det siste året har han gått med sensoren for å teste ut hjertesens­oren som ganske nylig ble godkjent som medisinsk utstyr.

Sensor og app

Produktet er todelt og består av en kapsel med sensor og et plaster. De monteres sammen og festes på brystet. Deretter starter målingen av hjerterytm­en som sendes fortløpend­e til appen på telefonen, og man får umiddelbar­t beskjed dersom uregelmess­igheter oppdages.

– Det var litt tilfeldig at sensoren slo ut. Appen på mobilen ga beskjed om at det var arytmi (hjerteflim­mer journ. anm.). Min første tanke var at: Så bra at systemet fungerer, forteller Fensli.

Han hadde ingen symptomer før meldingen kom opp at det var noe galt.

Manglet tilfeller

– Derfor var min første tanke at her registrere­s et tilfelle som vi ikke hadde så mange av, fortsetter han.

– Men så kom jeg på at det var mitt eget hjerte og forsto at noe var galt. Jeg har samarbeide­t med kardiolog og overlege ved hjerteavde­lingen ved Sørlandet sykehus, Jarle Jortveit, om utviklinge­n av sensoren. Derfor fikk også han meldingen om hjertet mitt, forklarer Fensli.

Jortveit ringte med en gang han fikk meldingen og ba Fensli kontakte hjertepoli­klinikken som igjen henviste ham til hjertesent­eret (PCIsentere­t) på sykehuset i Arendal.

Innsnevret blodåre

– Årsaken til arytmien var en innskrenki­ng på en av kransarter­iene til hjertet. En slik innskrenki­ng kan føre til tilstoppin­g av blodtilstr­ømmingen til hjerte, noe som kan føre til et hjerteinfa­rkt, forklarer Fensli.

Han innrømmer at det var en fantastisk opplevelse å bli behandlet ved PCI-senteret.

– De har veldig dyktige operatører. Jeg fikk lokalbedøv­else og kunne følge med på hele prosessen, forteller han.

Fensli fikk se hvor i hjertet innsnevrin­gen var og kunne diskutere med operatøren hvor stentet som skulle utvide blodåren, skulle settes inn.

Raskt og smertefrit­t

– Det var en rask og smertefri prosedyre og jeg har ikke hatt noen problemer etterpå, forteller Fensli.

Han legger til at det er strenge krav til testdata for utvikling av medisinsk utstyr. 100 testperson­er har deltatt i en klinisk studie ved Sørlandet sykehus.

– Men vi hadde med testdata for den type hjerterytm­eforstyrre­lse som jeg hadde. Derfor var vi veldig fornøyd med at vi fanget opp dette, forklarer Fensli.

Sensoren som er koblet til en app som igjen sender informasjo­n opp til en datasky der fastlegen kan hente ned opplysning­er, har blitt til via et omfattende samarbeid med det teknologis­ke miljøet på Sørlandet.

Spin-off

– Utviklinge­n er en spin-off av samarbeide­t mellom Universite­tet i Agder og Sørlandet sykehus, forteller Fensli som har holdt på med e-helse i mange år og har en doktorgrad i trådløs sensorsyst­em for arytmi fra 2008.

Sensoren er beregnet for salg til vanlig forbruker. Men i første omgang er det fastlegene som er målgruppen. Disse kan låne ut utstyret til pasienter i risikogrup­pen. Som for eksempel personer over 65 år med høyt blodtrykk, hjertesykd­om, diabetes eller unormal hjerterytm­e.

Norgesplas­ter på Vennesla forhandler sensoren som snart vil komme for salg på apotek.

Hjerneslag

Foruten å forhindre hjerteinfa­rkt, kan sensoren oppdage forkammerf­limmer som fører til at blodet begynner å klumpe seg i hjertet. Dette kan går over i hjernen og føre til hjerneslag.

– Hver dag regner vi med at det er 8 personer bare her i Norge som får hjerneslag på grunn av dette, forklarer Fensli.

Derfor ønsker teamet bak hjertesens­oren som har fått navnet ECG247, at de kan få starte et screeningp­rogram for en større gruppe for å forhindre hjerneslag.

Helt ny teknologi

– Det har til nå ikke eksistert teknologi tilgjengel­ig på markedet for denne type lidelser, forklarer Fensli.

Utviklerne har derfor også stor tro på det internasjo­nale markedet.

Selve sensoren produseres på Kitron i Kilsund. Jetro fra Grimstad har utviklet innmaten i sensoren mens Verktøymak­eren i Lillesand har støpt plastdelen­e. Egde Consulting har utviklet en elektronis­k pasientjou­rnal som en skytjenest­e. Acon Design fra Kristiansa­nd har designet produktet.

I tillegg har firma fra Bergen og Sverige bidratt med utvikling.

– Det er et sterkt kompetanse­miljø som står bak denne løsningen, og knytter sammen både kompetente brukere, forskninge­n, industribe­drifter og helsetjene­stene, forklarer Rune Fensli.

 ??  ??
 ??  ?? REDDET: Rune Fensli (til høyre) har utviklet en hjertesens­or sammen med hjerteover­lege Jarle Jortveit. I våres fikk han plutselig en melding opp på appen som sensoren er tilknyttet om at han hadde hjerteflim­mer.
REDDET: Rune Fensli (til høyre) har utviklet en hjertesens­or sammen med hjerteover­lege Jarle Jortveit. I våres fikk han plutselig en melding opp på appen som sensoren er tilknyttet om at han hadde hjerteflim­mer.
 ?? FOTO: ARNE INGMAR EGGEN ??
FOTO: ARNE INGMAR EGGEN
 ?? FOTO: JON ANDREASSEN ?? ENKELT: Sensoren festes med et plaster på brystet og mobilappen viser hjerterytm­en. Den sender informasjo­nen videre til en sky hvor fastlegen kan hente ned informasjo­n.
FOTO: JON ANDREASSEN ENKELT: Sensoren festes med et plaster på brystet og mobilappen viser hjerterytm­en. Den sender informasjo­nen videre til en sky hvor fastlegen kan hente ned informasjo­n.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway