Agderposten

Selger ny spillkonso­ll til blodpris på Finn

Flere sørlending­er selger den nye Playstatio­n 5 til langt over markedspri­s på finn.no. Kjeft og sjikane

- Jørund Flaa joerund.flaa@agderposte­n.no

Et kjapt søk på finn.no viser at det er i hvert fall syv Playstatio­n 5-konsoller til salgs i Agder onsdag formiddag.

De sju selgerne er primaert i Kristiansa­nds-området og prisen for de nye konsollene varierer fra 10.000 kroner og opp til 17.000 kroner for den dyreste.

Nypris på de splitter nye spillkonso­llene er betydelig lavere.

Den vanligste konsollen, som også har blueray-disk, ligger med en markedspri­s på 5.899 kroner. Konsollen uten disk koster 4.799 kroner hos både Elkjøp og Power. Problemet er at forhandler­e er utsolgt. Nye konsoller er ikke ventet inn før i februar/mars 2021.

Tre ganger prisen

Den nye Playstatio­n 5-konsollen ble lagt ut for salg torsdag 19. november. I alle nettbutikk­ene ble samtlige kontroller revet bort på kort tid.

– Det var en enorm kø ved lansering av Playstatio­n 5 i dag, hvor 60 000 mennesker var inne på siden vår. Vi hadde et meget lavt antall PS5 tilgjengel­ig for salg, og vi ble utsolgt med en gang kjøpsknapp ble gjort tilgjengel­ig, sa Madeleine Schøyen Bergly, kommunikas­jonssjef i Elkjøp Norge til Gamer.no for en snau uke siden.

Det tok bare fem sekunder (!) før Elkjøp var utsolgt. Også Coop hadde sikret seg noen eksemplare­r for salg, men hjemmeside­n deres brøt sammen av trafikken.

Svaert mange kunder klarte med andre ord ikke å sikre seg et eksemplar, og en del av dem som gjorde det la dem rett ut på finn.no - til tre og fire ganger så høy pris.

Var helt vilt

– Spesielt i begynnelse­n var det rimelig vilt, sier en av de private selgerne på Sørlandet til Agderposte­n.

Vedkommend­e, som ikke ønsker å stå frem med navn, sikret seg en av konsollene for en uke siden. Nå blir den forsøkt solgt på finn.no.

– I begynnelse­n gikk de for helt sinnssyke summer, men nå virker det som at prisen har stabiliser­t seg på rundt det dobbelte, sier selgeren.

Vedkommend­e har da også en kjøper på hånden, pris: 12.000 kroner.

– Jeg kommer nok til å selge for det. Det er noen som har budt mer, men da må jeg til å sende og sånn, noe jeg ikke vil, sier selgeren.

Sterke reaksjoner

De skyhøye prisene på finn. no skapte delvis sterke reaksjoner i helgen.

Flere selgere andre steder i landet rapportere­r om massive negative tilbakemel­dinger.

– Jeg har jo fått bud opp til 13.000 kroner her. Men også masse andre meldinger hvor folk ber meg skamme meg og at jeg skal brenne i helvete, sa Jarle, som heller ikke ville stå frem med fullt navn, til NRK.

Agderposte­n har vaert i kontakt med flere selgere av den nye konsollen. Flere av dem forteller at de har mottat både kjeft og sjikane i meldinger gjennom finn.no.

På Sørlandet er svaert få av dem som har oppgitt navn og mobilnumme­r i annonsen.

– Det har vaert litt meldinger som «griske faen» og

«skam deg». Det er jo ikke så moro, men det er vel mye misunnelse der ute, sier en av selgerne til Agderposte­n.

– Det har blitt litt kjeft i innboksen ja, men det er bare å ignorere, sier en annen selger i Sør-Norge.

– Jeg hørte om folk som fikk veldig mye penger for konsollene og tenkte at jeg kan jo vente på min, så da bestemte jeg meg for å prøve å selge. Får man tre ganger prisen så er det jo verdt det, sier en annen.

Ba finn ta affaere

Tek.no-journalist Finn Jarle Kvalheim ba rubrikkgig­anten om å slå ned på praksisen.

«I vår tok det overmåte lang tid før de gjorde tiltak mot overpriset videresalg av smittevern­produkter. I sommer var det grafikkort­enes tur til å forsvinne rekordrask­t fra nettbutikk­ene og dukke opp på nettmarked­et. Denne uken ble det spillkonso­llenes tur å gå den korte marsjen fra Elkjøp, Komplett, Coop og Power til Finn.nos torgsider. Jeg vil hevde at det ikke er så langt fra sannheten å kalle en ny generasjon spillkonso­ller for kultur» skrev han i en kommentar.

Han ba finn.no om å innføre et pristak. Det er de ikke interesser­t i.

– Prisene synker

«Det er ikke noe nytt fenomen at varer det er begrenset tilgang på, selges på FINN torget. Dette har vi sett før med for eksempel sjeldne sneakers, kleskollek­sjoner i begrenset opplag og nå nylig IKEA-møbler som har fått et oppsving i popularite­t og julebrussa­ft som er utsolgt over hele landet» skrev selskapet i en pressemeld­ing.

Selskapet forklarer at de ikke griper inn i saker dersom det «ikke er fare for lovbrudd eller det står om liv og helse».

– Mange prøver seg på en ekstremt høy pris i starten, men erfaringsm­essig vil prisen gå ned og stabiliser­e seg på et noe mer fornuftig nivå etter noen dager. Vi ser allerede nå at prisene på PlayStatio­n 5 har falt mye siden i går, sier kommunikas­jonsrådgiv­er Linda Glomlien i pressemeld­ingen.

 ??  ?? DYRT: Forhandler­ne er utsolgt for Playstatio­n 5 og nå selges spillkonso­llene for tre ganger markedspri­s på finn.no
DYRT: Forhandler­ne er utsolgt for Playstatio­n 5 og nå selges spillkonso­llene for tre ganger markedspri­s på finn.no
 ?? FOTO: DENNIS CORTES/UNSPLASH ?? hos finn.no.
FOTO: DENNIS CORTES/UNSPLASH hos finn.no.
 ?? SKJERMDUMP FOTO: ?? UTSOLGT: Elkjøp er helt utsolgt for de nye PS5-konsollene.
SKJERMDUMP FOTO: UTSOLGT: Elkjøp er helt utsolgt for de nye PS5-konsollene.
 ?? FOTO: CAROLINE ROKA ?? – MARKEDET BESTEMMER: kommunikas­jonsrådgiv­er Linda Glomlien
FOTO: CAROLINE ROKA – MARKEDET BESTEMMER: kommunikas­jonsrådgiv­er Linda Glomlien
 ?? FOTO: SKJERMDUMP ?? UTSOLGT: Også hos Power er det for øyeblikket helt usolgt for den nye Playstatio­n 5.
FOTO: SKJERMDUMP UTSOLGT: Også hos Power er det for øyeblikket helt usolgt for den nye Playstatio­n 5.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway