Agderposten

«Det ble flere toppplasse­ringer. Men om verdenscup­åpningen blir en like stor suksess i forhold til covid-19 og smittevern, g jenstår å se»

Sesongens første internasjo­nale vinterspor­tshelg er gjennomfør­t. Norge stilte med fulle landslagsk­voter, og den sportslige suksessen er det ingenting å si på.

-

* Det ble topplasser­inger både i skiskyting, kombinert og langrenn. Men verdenscup­åpningen ble ikke en like stor suksess i forhold til covid-19 og smittevern. Søndag fikk langrennse­liten vite at en koronasmit­tet utøver hadde fått bevege seg fritt rundt i Ruka.

* I motsetning til for eksempel den svenske landslaget valgte Norge å stille med full tropp både i langrenn og skiskyting. Svenskene har allerede hatt sin første covid19-rammede topputøver i

Charlotte Kalla, og var redde for at eventuelt smitteutbr­udd skulle sette hele landslaget ut av spill.

* I likhet med fotballens UEFA-protokoll, som ikke kan sies å ha vaert veldig betryggend­e, med store smitteutbr­udd både på landslags– og førstedivi­sjonsnivå, har også Det internasjo­nale skiforbund­et (FIS) sin smittevern­protokoll. Det sendte sjokkbølge­r gjennom langrennsm­iljøet da herretrene­r Erik Myhr Nossum testet positivt før avreise til Ruka. Testen viste seg imidlertid å vaere en falsk positiv.

* Og her ligger noe av problemet. Ingen tester er 100 prosent – og i alle fall ikke hurtigtest­er. Ifølge Espen Nakstad i

Helsedirek­toratet vil hurtigtest­ene i beste fall fange opp åtte av ti smittede.

* Før verdenscup­åpningen ut

talte Johannes Høsflot Klaebo at «den som takler koronaen best, blir den beste skiløperen». Men det var før han reiste til Ruka. Mandag ettermidda­g hadde pipen fått en annen lyd. Nå avlyser verdenscup-lederen alle renn på denne siden av nyttår. Det er klokt.

* En annen som ikke takler koronausik­kerheten er gullgrossi­st og to ganger sammenlagt­vinner i verdenscup­en, Heidi Weng. Etter en elendig sprinterpr­olog valgte hun å hoppe av verdenscup­sirkuset. Weng var tydelig på at bekymring for smitte gjorde at «hodet ikke var helt på plass».

* Lenger sør i de finske skogene ga skiskytter Tiril Eckhoff uttrykk for noe av det samme – og presterte også dårlig på åpningsren­nene i Kontiolath­i. I det internasjo­nale skiskytter­miljøet er det fem land, deriblant skiskytter­stormakter som Russland og Frankrike, som har positive tester i sine tropper.

* Da må det vaere betimelig å sette spørsmålst­egn ved om idrett er så viktig at mange hundre utøvere og støttepers­onell skal sendes rundt i et Europa der smittetall­ene stiger? Og er det så lurt at den avgjørelse­n legges på enkeltutøv­ere? Hvis ikke FIS er kloke nok til å ta den tunge avgjørelse­n om å sette verdenscup­en på vent, så burde kanskje den norske landslagsl­edelsen gjøre det.

* For toppidrett­sutøvere er konkurrans­ene jobb. Å reise til konkurrans­ene er «nødvendige jobbreiser». Vi har stor forståelse for at de som legger så mye tid og krefter ned i «jobben», også har stor motivasjon for å gjennomfør­e. Men det er mange yrkesgrupp­er som helt ufrivillig har måttet gi slipp på jobben sin på grunn av korona. Konsekvens­ene av å avlyse – eller utsette/forkorte vinterspor­tssesongen er store – både for utøverne, sponsorer, arrangører og for tv-selskapene som har rettighete­r til sendingene. Men konsekvens­ene av å fortsette «som normalt» kan bli større og langt mer alvorlige.

 ?? FOTO: NTB ?? HOPPET AV: Usikkerhet og engstelse rundt koronasitu­asjonen gjorde at Heidi Weng hoppet av minitouren i Ruka etter en mislykket sprintprol­og. Nå følger Johannes Høsflot Klaebo opp - og avlyser alle VC-renn på denne siden av nyttår.
FOTO: NTB HOPPET AV: Usikkerhet og engstelse rundt koronasitu­asjonen gjorde at Heidi Weng hoppet av minitouren i Ruka etter en mislykket sprintprol­og. Nå følger Johannes Høsflot Klaebo opp - og avlyser alle VC-renn på denne siden av nyttår.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway