Agderposten

Dømt til å jobbe tilhan er 70 år

110-operatør Øystein Nilsen (57) hadde en skriftlig avtale om at han kunne gå av med pensjon når han blir 60. Nå er den tidligere brannmanne­n dømt til å jobbe til han er 70 år.

- Arne Ingmar Eggen aie@agderposte­n.no

– Jeg er overrasket over at en skriftlig avtale ikke lenger gjelder, sier Øystein Nilsen etter at Aust-Agder tingrett dømte ham til å jobbe til han er 70.

Den helt spesielle saken oppsto da den tidligere brannmanne­n i 2011 fikk tilbud om å jobbe på den nyopprette­de 110 sentralen i Arendal.

Som brannmann hadde han en saeralders­grense på 60.

For å vaere helt sikker på at han skulle få beholde den samme saeralders­grensen som 110-operatør, fikk han fra brannsjefe­n Arendal en skriftlig bekreftels­e på at han kunne gå av når han ble 60.

Følte seg lurt

Helt fram til 2018 trodde Nilsen at han kunne gå av når han ble 60.

Da oppdaget Arendal kommune at

Nilsen var lagt inn på feil stillingsb­etegnelse som brannmann med aldersgren­se på 60, mens riktig stillingsb­etegnelse skulle vaere 110-operatør med aldersgren­se på 70.

At Øystein Nilsen følte seg ganske så lurt, selv om kommunen ikke mente å lure ham, ligger i sakens natur. Han hadde jo forsikret seg om at han kunne gå av med pensjon når han ble 60.

Også den naermeste arbeidsgiv­eren hans, den davaerende brannsjefe­n i Arendal, hadde oppfattet det slik etter at han hadde sjekket spørsmålet med Arendal Kommunale Pensjonska­sse.

«Da har pensjonska­ssa bekreftet at Øystein Nilsen kan benytte seg av saeralders­grense på 60 år», skriver brannsjefe­n i en mail.

Krutt for jurister

Med fagforbund­et sitt i ryggen gikk Øystein Nilsen til sak mot Arendal kommune med krav om at han må få gå av med pensjon når han er 60.

Ifølge Nilsen må det vaere det hva som ble avtalt da han takket ja til den nye stillingen på 110-sentralen som gjelder – ikke hvilke tariffavta­ler Arendal kommune i ettertid har funnet ut at operatøren­e på 110-sentralen skal jobbe etter.

I den sentrale tariffavta­len mellom partene i det norske arbeidsliv­et er det ingen tvil:

For brannfolke­ne på Arendal brannstasj­on er pensjonsgr­ensen ifølge den inngåtte tariffavta­len 60 år. For 110-operatøren­e på Arendal brannstasj­on er pensjonsgr­ensen ifølge den inngåtte tariffavta­len 70 år.

Anker dommen

Nå har tingrettsd­ommer Jan Atle Hansen i Aust-Agder tingrett tygget på blyanten og kommet fram til at det ikke er saeravtale­n som ble inngått mellom Øystein Nilsen og Arendal kommune som må gjelde, men den sentrale avtalen mellom partene i det norske arbeidsliv­et.

I dette tilfellet Fagforbund­et og Kommunenes Sentralfor­bund (KS). Tingrettsd­ommer Jan Atle Hansen tar utgangspun­kt i at partene i norsk arbeidsliv er bundet av de tariffavta­lene som blir inngått. Hvis Arendal kommune har inngått en avtale som er i strid med gjeldende tariffavta­le, er det tariffavta­len som skal gjelde.

Uansett hvem som «vinner» eller «taper» på dette: Arendal kommune hadde, med andre ord, ikke lov til å inngå en saeravtale med Øystein Nilsen om at han skulle få gå av med pensjon når han er 60.

At brannfolk som er ute på brann har en saeravtale på at de kan gå av når de er 60, er ifølge tingrettsd­ommer Jan Atle Hansen hjemlet i en annen tariffavta­le.

Argumentet for dette at brannfolke­ne har en saerlig krevende oppgave ute på brann- og ulykkesste­det, mens kollegene

«Jeg er overrasket over at en skriftlig avtale ikke lenger g jelder»

Øystein Nilsen (57)

deres på 110-sentralen «kun» har som oppgave å koordinere det hele.

Saeralders­grensen på 60 kom i sin tid i stand fordi det ikke var forsvarlig å sende brannfolk som naermet seg 70 inn i flammene.

Muligheten for å kunne gå av når man er 60 har derfor ifølge tingrettsd­ommer Hansen ingen ting med hvilken yrkestitte­l man har, men hvilke oppgaver man i realiteten utfører.

Anker dommen

Hadde Øystein Nilsen fortsatt å jobbe ute som brannmann,

kunne han gått av når han blir 60. Men det øyeblikket Nilsen sa ja til å jobbe på inne 110-sentralen, gjaldt ikke lenger denne saeralders­grensen.

Ifølge Øystein Nilsen må den avtalen som i sin tid ble gjort. at han skulle få beholde pensjonsgr­ensen på 60, selv om han gikk fra oppgaven som brannmann til oppgaven som 110-operatør, veie tyngst.

– Jeg har anket dommen i Aust-Agder tingrett inn for lagmannsre­tten, opplyser Øystein Nilsen til Agderposte­n.

 ??  ?? ANKER DOMMEN: Operativ leder ved 110-sentralen i Arendal, Øystein Nilsen (57), krever å få gå av når han er 60. Hermed sin prosessful­lmektig Kjell Drolsum Sandnes da saken mot Arendal kommune var oppe til behandling i Aust-Agder tingrett.
ANKER DOMMEN: Operativ leder ved 110-sentralen i Arendal, Øystein Nilsen (57), krever å få gå av når han er 60. Hermed sin prosessful­lmektig Kjell Drolsum Sandnes da saken mot Arendal kommune var oppe til behandling i Aust-Agder tingrett.
 ?? FOTO: ARNE INGM AR E GGE N ??
FOTO: ARNE INGM AR E GGE N

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway