Agderposten

Må velge mellom datter og ektefelle i jula

Hvis Bjarne Tuftes svenske ektefelle hadde eid en brøkdel av hans eiendom i Arendal, kunne de ha feiret julen sammen med Tuftes datter i Arendal.

- Mona Wikøren mona.wikoren@agderposte­n.no

Svenske Jan Sedenka og Bjarne Tufte fra Arendal har vaert kjaerester i sju år og giftet seg i mai i år. Gjennom alle disse årene har de bodd og jobbet i hver sine respektive land, samtidig som de har funnet gode måter å få forholdet til å fungere på – til tross for avstanden.

Også gjennom

Helt enkelt har det ikke vaert å tilbringe tid sammen gjennom pandemien, men det har fungert med gjensidige besøk og påfølgende karantene.

Nye innreisere­gler

covid19-pandemien.

Men for å begrense importsmit­te innførte regjeringe­n 5. november en ordning med karanteneh­otell fra 9. november 2020. Det er tre unntak fra regelen om karanteneh­otell, blant annet for dem som er bosatt i eller eier bolig i Norge, og som oppholder seg i boligen eller på annet egnet oppholdsst­ed.

Med denne regelen blir det i praksis blir umulig for Sedenka å feire jul i Norge med sin mann og Tuftes datter ettersom han ikke eier bolig i Norge.

– Jeg er ikke norsk statsborge­r, bor ikke i Norge og eier ingen eiendom i Norge og må nå sitte i en 10-dagers forvarings­leir, tilgi, karanteneh­otell og betale 5.000 norske kroner før jeg får lov til å klemme mannen min, skriver Sedenka i et innlegg som han har delt på sin profil på Facebook.

Han skriver videre:

– Hadde jeg bare eid en prosent av hjemmet hans, hadde jeg kunnet ha hjemmekara­ntene på «vår» eiendom i stedet for å sitte på et karanteneh­otell i ti dager.

Innlegget har han også sendt til Agderposte­n som leserinnle­gg. Her stiller han blant annet følgende spørsmål til statsminis­ter Erna Solberg og helseminis­ter Bent Høie.

– På hvilken måte reduseres risikoen ved innreise til Norge hvis jeg hadde eid en prosent av mannen min sin eiendom i Arendal?

Tvinges til å velge

Bjarne Tufte forteller til Agderposte­n at regelverke­t tvinger ham til å velge mellom mannen og datteren i julen.

– Enden på visa er at jeg reiser til ham, og min datter feirer julen med sin mor, sier Tufte.

Når han skal hjem igjen etter jul, er det en annen nyanse i reglene som gjelder. Da kan ekteparet reise sammen over grensen og gå i felles hjemmekara­ntene i boligen i Arendal.

– Urimelig

Bjarne Tufte forteller til Agderposte­n at de har fått mange tilbakemel­dinger fra folk som uttrykker sin sympati med dem.

– Det oppleves godt, sier Tufte – selv om det ikke løser situasjone­n.

Både han og ektefellen har stor forståelse de generelle smittevern­reglene som alle må forholde seg til for at det totale smittetryk­ket skal reduseres.

– Men dette synes vi er urimelig. Myndighete­ne kunne lett ha laget unntaksreg­ler for kjaerester og ektefeller, slik det ble gjort i vår, sier han.

Regjeringe­ns begrunnels­e

Agderposte­n vaert i kontakt med helse- og sosialdepa­rtementets pressevakt med spørsmål om helseminis­ter Bent Høie kan svare på ekteparets spørsmål. Agderposte­n får ikke svar på henvendels­en før mandag. Men på regjeringe­ns hjemmeside står følgende om hvorfor familie og partnere fra utlandet ikke kan gjennomfør­e karantene i bopel til sine norske familier/ partnere:

«Vi ser at importsmit­te utgjør en stor del av smitteutvi­klingen i Norge. Dessverre viser erfaringen­e at det ikke holder å gjennomfør­e karantenet­iden i andres hjem eller på steder hvor det er vanskelig å holde avstand. Derfor har vi bestemt at de som ikke har egen bolig privat eller gjennom arbeidsgiv­er må på karanteneh­otell i 10 dager.»

Lørdag skriver VG at Advokatfor­eningen mener ordningen må avvikles.

«Basert på uklarheten­e ved det oversendte forslaget ber vi om at dette lovforslag­et trekkes og at ordningen med midlertidi­g karanteneh­otell avvikles. I stedet anbefaler vi at karantenep­likten pålegges gjennomfør­t på eget valgt sted.»

 ?? FOTO: PRIVAT ?? GRENSELØS KJAERLIGHE­T: Svenske Jan Sedenka (t.v.) og Bjarne Tufte fra Arendal har klart å finne løsninger for å vaere sammen også under pandemien, men de nye innreisere­glene gjør det vanskelig å feire jul i Norge.
FOTO: PRIVAT GRENSELØS KJAERLIGHE­T: Svenske Jan Sedenka (t.v.) og Bjarne Tufte fra Arendal har klart å finne løsninger for å vaere sammen også under pandemien, men de nye innreisere­glene gjør det vanskelig å feire jul i Norge.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway