Agderposten

Arendalitt får mye støtte etter å ha frontet vanskelig tema i Norges største av Han valgte å stå frem m

Daniel René Thommesen (23) var aldri i tvil da han ble oppfordret av Esben Esther Pirelli Benestad til å snakke høyt om smertene som preger livet etter steriliser­ingen.

- Mona Wikøren mona.wikoren@agderposte­n.no

Helt siden Thommesen fra Arendal var 16 år, har han vaert sikker på at han aldri vil ha barn.

– Jeg utviklet rett og slett en angst for å få barn, og det førte til at jeg ikke stolte på partnerne mine, fortalte Thommesen til VG onsdag 25. november.

Men i Norge er det ikke lov å steriliser­e seg før man er 25 år. Derfor dro han til London i fjor sommer for å få utført inngrepet.

Kroniske smerter

Thommesen har imidlertid fått store komplikasj­oner etter inngrepet, og forteller utdypende om dette til avisen. Han lever med store, kroniske smerter i hverdagen. Seksuell aktivitet er en smertefull affaere. En ny operasjon vil kunne hjelpe Thommesen, men han forteller at ingen av de kirurgene han har møtt så langt vil utføre inngrepet fordi det da aldri vil vaere mulig for ham å få barn senere.

– Jeg har fått mye støtte og gode tilbakemel­dinger, spesielt fra familie og venner, men også fra ukjente, etter at jeg sto fram i VG og fortalte om dette, sier Thommesen.

– Helt ny kunnskap

I saken kommer det fram at komplikasj­oner, som det Thommesen lever med, er langt vanligere enn det man tidligere har trodd.

En fersk studie viser at 1 av 20 menn som steriliser­er seg får en alvorlig kronisk smertetils­tand etter inngrepet.

– Dette er helt ny kunnskap. Både som lege og som sexolog har jeg trodd at steriliser­ing for menn var en helt grei prosedyre å anbefale. Vi har trodd at det var få eller ingen problemer, men det viser seg at det er feil, sier Benestad til VG.

Alvorlig tilstand

Urolog Knut Klem, ved Klems klinikk i Arendal, sier også til VG at den nye studien viser at tallene man har operert med for smerter etter steriliser­ing har vaert for lave. Han sier også at det en svaert alvorlig tilstand for dem som rammes.

– Det er viktig at folk vet dette, sier Thommesen til Agderposte­n og fortsetter:

– Jeg fikk ikke vite noe om mulige komplikasj­oner før

 ??  ?? FÅR STØTTE: Daniel René Thommesen sier han har fått mange gode tilbakemel­dinger etter at han fortalte sin historie til VG.
FÅR STØTTE: Daniel René Thommesen sier han har fått mange gode tilbakemel­dinger etter at han fortalte sin historie til VG.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway