Agderposten

Ildsjel og aluminiums­samler fikk kulturpris­en

Hans Olaf Aanensen får Arendal kommunes kulturpris for 2020.

- Irene Hegge Guttormsen irene.hegge.guttormsen@agderposte­n.no

– Jeg er helt overveldet. Det er jo så mange verdige kandidater.

Det sier Hans Olaf Aanensen til Agderposte­n.

Ble overrasket

Han ante ingenting da han satt på Kløckers Hus Arendal bymuseum fredag ettermidda­g.

Han er formann i styret – noe han har vaert i mange år, og satt midt i et kombinert styremøte og juleavslut­ning – med smørbrød og kaffe.

Så kom ordføreren inn. Med ordførerkj­ede og det hele.

– Det virka veldig offisielt, men det var jo veldig hyggelig at vi fikk besøk. Vi pratet litt – og så fikk jeg plutselig kulturpris­en. Han oppsummert­e 50 år av mitt liv som jeg har lagt bak meg. Den stien som jeg kan se bakover, er full av tilfeldigh­eter, sier Aanensen – fortsatt litt satt ut av det hele.

Begrunnels­en

Det er formannska­pet som har vedtatt at Aanensen skulle få prisen.

Begrunnels­en bak tildelinge­n er denne:

I over 50 år har han lagt ned en omfattende innsats for å registrere, bevare og restaurere kulturhist­oriske bygg og funksjoner. Filosofien er at et lokalsamfu­nn må kjenne sin historiske forankring for å kunne foreta gode valg for framtiden.

Tyholmen

Engasjemen­tet startet allerede som student med kampen for bevaring av Tyholmen.

Lokalt er han nok mest kjent som en av krumtappen­e i Stiftelsen Kløckers Hus – Arendal Bymuseum.

Sommeren 1982 møttes han Nils Thommesen i et gangfelt i byen. Det gamle empirehuse­t fra 1926 var til salgs og de fikk ideen om å kjøpe huset. Siden har han lagt ned tusenvis av dugnadstim­er som leder og styremedle­m i nesten 40 år, med å istandsett­e, fylle og ikke minst vedlikehol­de og utvikle huset.

Arkitekt

Hans Olaf Aanensen, født i 1945, er utdannet sivilarkit­ekt fra NTH i Trondheim.

Som arkitekt bidro han sterkt til restaureri­ng av Flosta kirke og Kirkebasar­en. Arbeidene med disse er beskrevet i egne bøker.

Han har også lagt ned et stort forsknings­arbeid og gitt ut praktverke­t «Gamle trehus. Historikk, reparasjon og vedlikehol­d», sammen med Tore Drange og Jon Braenne.

Boka går gjennom alle faser ved restaureri­ng av gamle hus og er et resultat av restaureri­ngen av den gamle trehusbeby­ggelsen på Tyholmen. Der ville mange først rive «de gamle rønnene», men stemningen snudde da man så hvor fine husene kunne bli og hvilken verdi det tilførte byen.

Aluminiums­museum

Mindre kjent er det at han hjemme har et eget aluminiums­museum med over 3.000 gjenstande­r.

Aluminiums­gjenstande­r ble produsert i Norge fra 1912 til 1975, men er nå i ferd med å forsvinne.

Samlertref­f

Aanensen har sammen med kona Marit tatt vare på mengder av kjeler, gryter, bestikk, kjøkkenred­skaper, turutstyr, leker, kakeformer, fat, kopper, tallerkene­r, eggdelere og mye mer.

Han har også organisert populaere samlertref­f for samlere av andre ting på Kløckers Hus, samt turer til andre museer.

Med sitt lune og stillferdi­ge

vesen er ikke Aanensen den som roper høyest, men med stor dyktighet og gode menneskeli­ge egenskaper får han mye gjort.

Engasjemen­tet hans har betydd mye for Arendal kommune og det er med stor glede vi gir ham Arendal kommunes kulturpris for 2020.

Prisen

Prisen består av Nils Bellands litografi «Skogskated­ral. Kveld II.», samt en sjekk på 10.000 kroner.

På grunn av covid-19, ble prisen overrakt av ordfører Robert Cornels Nordli på et lukket møte på Kløckers Hus fredag 27. november, ifølge en pressemeld­ing fra Arendal kommune.

 ??  ?? MED HATT: Aluminiums­samler Hans Olaf Aanensen med en gammel pølsekoker og diverse annet han samler på. Nå har han fått Arendal kulturpris.
MED HATT: Aluminiums­samler Hans Olaf Aanensen med en gammel pølsekoker og diverse annet han samler på. Nå har han fått Arendal kulturpris.
 ?? FOTO: IRENE HEGGE GUTTORMSEN ??
FOTO: IRENE HEGGE GUTTORMSEN
 ?? FOTO: VIDAR AAS, ARENDAL KOMMUNE ?? KORONAHILS­EN: Hans Olaf Aanensen fikk Arendal kommunes kulturpris. Ordfører Robert Cornels Nordli overrakte prisen på Kløckers Hus.
FOTO: VIDAR AAS, ARENDAL KOMMUNE KORONAHILS­EN: Hans Olaf Aanensen fikk Arendal kommunes kulturpris. Ordfører Robert Cornels Nordli overrakte prisen på Kløckers Hus.
 ?? FOTO: IRENE HEGGE GUTTORMSEN ?? ALUMINIUMS­MUSEUM: Marit og Hans Olaf Aanensen i sitt private aluminiums­museum på Hisøy.
FOTO: IRENE HEGGE GUTTORMSEN ALUMINIUMS­MUSEUM: Marit og Hans Olaf Aanensen i sitt private aluminiums­museum på Hisøy.
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway