Agderposten

Prest Gelius: – Kanskje han burde ha ventet litt

Petter Northug debuterer som musikkarti­st. Julelåten «Petters jul» får blandet mottakelse. Blant annet av presten Eianr Gelius.

- Mona Wikøren mona.wikoren@agderposte­n.no

1. søndag i advent lanserte Petter Northug egen julelåt og musikkvide­o hvor han reflektere­r over året som har gått – og hvor han ber om å få komme hjem til jul.

Prest og samfunnsde­battant Einar Gelius tror Northug hadde vaert tjent med å vente litt.

Innrømmet rusproblem

I august i år ble Northug som kjent tatt for råkjøring og oppbevarin­g av narkotika. I kjølvannet av den episoden innrømmet han at han hadde et alvorlig rusproblem.

Med sangen «Petters jul» debuterer den tidligere skikongen som musikkarti­st og synger blant annet:

«I livet ae snubler, men reiser meg opp igjen.»

Og:

«AE er ingen drømmesønn, men ae har en julebønn: Kan ae få komme hjem til ribbe og riskrem?»

Burde ventet?

– Han har nok et sterkt behov for å få tankene bort fra det negative, men jeg vet ikke hvor lurt det er å gjøre det på denne måten, nå. Kanskje han burde ha ventet til rettssaken er over. Det er jo alvorlige ting som kom frem i august, sier Einar Gelius til Agderposte­n.

Gelius mener imidlertid at temaet som Northug tar opp i låten er allment.

– Vi gjør jo alle feil i livet. Og julen er jo en spesiell tid der følelser gjerne kommer mer til overflaten. Både de positive og de negative følelsene. Og det kan vaere komplekst. Noe av julens budskap er å forsone seg med det vanskelige og vonde man har gjort mot andre mennesker sier Gelius og poengterer:

– Tilgivelse er ikke lett!

– Men kan det vaere viktig å tilgi seg selv på veien mot å oppnå tilgivelse av andre?

– Ja, og det er et viktig poeng. Det ligger i det dobbelte kjaerlighe­tsbudet; at du skal elske din neste som deg selv. God selvfølels­e er helt sentralt for et menneske, sier Gelius og legger til:

– Det er en stor skyggeside i samfunnet vårt at mange sliter med rus og psykiske lidelser. Det snakker vi altfor lite om. Rus er ofte en konsekvens for mennesker som sliter med noe.

Håper folk liker låten

Northug skrevet teksten til sangen selv og sier følgende til VG:

– Jeg håper folk liker låten, og at den kan bidra til å lyse opp adventstid­en i disse koronatide­r. Jeg lagde en liten sang hver søndag i fjor, og det var en suksess. Så nå ønsket jeg å ta det et hakk videre med å lage en julelåt, med et personlig preg, sier Northug.

Blandede reaksjoner

Northugs høster mange oppmuntren­de ord for sangen på egen Facebook-side, men mottakelse­n er delt.

Omdømmeeks­pert Audun Sommerli Time mener dette er en bevisst PR-strategi og et forsøk på å få folk til å forbinde ham med noe annet enn råkjøring og narkotika.

– Det er en måte å vise at: «Ja, jeg skjønner at jeg har gjort noe dumt. Men nå prøver jeg å vise at jeg er på vei videre i livet», sier Time til VG.

VGs anmelder gir «Petters jul» terningkas­t to under tittelen «Narsissist­isk nisse».

NRK har snakket med kommunikas­jonssjefen i Trygg Trafikk. Ingrid Trømborg vil ikke si så mye om julelåten, men håper Northug har laert.

– Dersom denne sangen er et signal om at han har laert og ikke vil gjøre det igjen, så er det fint, sier Trømborg til NRK.

 ?? FOTO: AGDERPOSTE­N ?? BURDE VENTET: – Petter Northug burde ha ventet litt med å gi ut denne låten, sier presten Einar Gelius.
FOTO: AGDERPOSTE­N BURDE VENTET: – Petter Northug burde ha ventet litt med å gi ut denne låten, sier presten Einar Gelius.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway