Agderposten

Fagforbund­et krever garanti mot oppsigelse­r

Posisjonsp­artiene støtter i stor grad rådmannens nedbemanni­ngsforslag. Det reagerer de tillitsval­gte på. – Kutt i antall årsverk går ut over tjenestene, mener Fagforbund­et.

- Sindre Haugen Mehl sihm@agderposte­n.no

Hovedtilli­tsvalgt Anita Skåland i Fagforbund­et reagerer kraftig på at rådmann og politikere går inn for nedbemanni­ng i kommunen. Hun ber bystyret gi en garanti mot at ansatte sies opp som følge av innsparing­ene i kommunen.

– Nedbemanni­ng må foregå gjennom naturlig avgang og eventuell omplasseri­ng. Rådmannen sier han ønsker å unngå oppsigelse­r så langt det er mulig, men det er ikke godt nok, sier hun.

– Trenger trygghet

Partiene bak flertallsb­udsjettet går inn for å slanke organisasj­onen med 70 stillinger.

– Vi trenger en trygghet mot oppsigelse­r. Kutt i antall årsverk går ut over tjenesteti­lbudene og saksbehand­lingstider, sier Skåland.

Hun viser til at kommunalt ansatte er som vanlige arbeidstak­ere.

– De er best i jobben når de er trygge på det de gjør og på inntekten sin. Når rådmannen inviterer til omstilling­er som skal spare utgifter, er det ekstra viktig at tryggheten for jobb og inntekt er på plass, mener Skåland.

Kan ikke gi garanti

Høyre, som freder mange av de samme stillingen­e i sitt alternativ­e budsjett, kan ikke stille seg bak en slik garanti.

Vi har ikke god nok oversikt på den enkelte stilling, det er gitt rådmannen. Vi kunne kanskje klart det med vårt budsjett, men ikke uten å se helheten, sier Geir Fredrik Sissener (H).

Ordfører Robert C. Nordli (Ap) sier eventuelle oppsigelse­r sitter langt inne.

– Hver eneste ansatt gjør en god og viktig jobb på vegne av bystyret og fellesskap­et, sier han.

Heller ikke ordføreren kan gi noen garanti mot oppsigelse.

– Jeg kan ikke juge, men å si noen opp er absolutt siste utvei, sier han.

– Engstelige

Hovedtilli­tsvalgt Cathrine Berge i fagforenin­gen Delta sier nedbemanni­ngene vil ramme medlemmene hardt og at innsparing­srunden har vaert tøff å vaere med på.

– Vi må tilstrebe null oppsigelse­r, men er svaert engstelig for at det skjer. At rådmannen har foreslått å kutte 74 stillinger er formidabel­t. Så mange har det aldri vaert snakk om så lenge jeg har vaert tillitsval­gt, sier hun.

Hovedtilli­tsvalgt Glenn Johansson i Utdannings­forbundet er mot at det foreslås flate kutt, men viser til at de tillitsval­gte har blitt involvert. Når det kommer til forslagene på skole mener Johansson at Høyre går for langt, men at posisjonsp­artiene gjør for lite.

– I utgangspun­ktet mener vi alle skolene er gode, men at det på sikt må gjøres noe med skolestruk­turen. Det vi ikke liker er at det tas opp i forbindels­e med budsjett, sier han.

 ?? FOTO: SINDRE HAUGEN MEHL ?? TILLITSVAL­GTE: Fra venstre: Lene Haugen (Fagforbund­et), Anita Skåland (Fagforbund­et), Cathrine Berge (Delta) og Glenn Jørgensen (Utdannings­forbundet).
FOTO: SINDRE HAUGEN MEHL TILLITSVAL­GTE: Fra venstre: Lene Haugen (Fagforbund­et), Anita Skåland (Fagforbund­et), Cathrine Berge (Delta) og Glenn Jørgensen (Utdannings­forbundet).

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway