Agderposten

Millionsme­ll kan gi dårligere veier

Arendal kommune står i fare for å få 1 million kroner i økte utgifter fordi de kan bli pålagt å ta ansvar for flere veistrekni­nger. Det vil også føre til dårligere veistandar­d og mindre brøyting, varsler kommunen.

- Sindre Haugen Mehl sindre.haugen.mehl@agderposte­n.no

▶ Fylkeskomm­unen vil gi Arendal kommune ansvar for åtte fylkesveie­r. Rådmannen mener det vil øke kommunens utgifter med over 1 million kroner, og føre til lavere veistandar­d og mindre brøyting.

▶ – Helt uaktuelt å ta imot så mye som en meter, sier utvalgsled­er.

Arendal kommune risikerer millionsme­ll fordi Agder fylkeskomm­une vil kvitte seg med ansvaret for flere veistrekni­nger.

I forbindels­e med ny E18 mellom Tvedestran­d og Arendal, og ny fylkesveg fra Longum til Krøgenes, ble det bestemt at noen veier i Arendal overføres fra fylket til kommunen, mens andre skal motsatt vei: fra kommunen til fylkeskomm­unen.

Statens vegvesen og fylkeskomm­unen har nå kommet med forslag til hvilke veier som skal bytte eier. De vil at Arendal kommune skal få ansvar for drift og vedlikehol­d av totalt 9 nye vegstrekni­nger på over 14 kilometer til sammen.

Til gjengjeld skal fylkeskomm­unen ta over drøye 17 kilometer gang- og sykkelvei langs de gamle fylkesveie­ne.

Kostbar byttehande­l

Rådmannen har motsatt seg forslaget. Han mener kommunen kun bør ta over ansvaret for to av strekninge­ne, Tromøyveie­n og den nye veien inn til Heftingdal­en, og at fylkeskomm­unen beholder de sju øvrige.

Han begrunner det med at veiene fylkeskomm­unen vil overta er rimeligere å drifte enn de kommunen tar over. Veiene fylket ønsker å overføre til kommunen er større og har mer bil- og busstrafik­k, og flere av dem har fortau, argumenter­er rådmannen.

Denne byttehande­len vil koste Arendal kommune om lag 1,1 millioner kroner i økte drifts- og vedlikehol­dsutgifter, anslår rådmann Harald Danielsen.

Mindre vedlikehol­d – null salting

Samtidig som omklassifi­seringen vil bety økte utgifter, betyr overføring­en fra fylket til kommunen at veiene får lavere standard og at mindre penger brukes til vedlikehol­d.

Ifølge avdelingsl­eder for vei og parkering Vidar Holmsen Engh i Arendal kommune vil veiene få en helt annen prioritet dersom kommunen overtar.

– Det går konkret på brøyting og strøing. Vi har en helt annen standard enn fylket og rykker ut senere med vårt apparat, sier han

Fylkeskomm­unen setter i sving på 2–3 centimeter med snø, mens det må ligge 5 centimeter, samtidig som det snør, før kommunen begynner.

– Vi har høyere terskel for å strø, og vi salter heller ikke veiene, sier Engh.

Det handler ifølge avdelingsl­ederen om at de kommunale budsjetten­e er mindre enn fylkeskomm­unens.

– Generelt vil veistandar­den gå ned, også når det gjelder asfalt og kantklippi­ng, sier han.

Vil protestere

– Det er helt uaktuelt å ta imot så mye som en meter, sier leder av kommunepla­nutvalget Milly Grundesen (Sp) til Agderposte­n.

Hun mener Arendal kommune må protestere med alt de har mot forslaget fra fylket.

– Vi har ikke økonomi, og dette er nok et eksempel på oppgaver kommunen får tredd over seg uten at det følger med nok penger, sier Grundesen.

Brukerne kan få regningen

I budsjett for 2021 ligger det inne at Arendal kommune skal spare inn 1 million kroner ved å privatiser­e kommunale veier. Hvilke det er snakk om, kommer opp i en egen sak seinere i år.

Privatiser­ing av veier betyr at det er brukerne som blir på

lagt driften og sitter igjen med kostnadene.

Ifølge rådmannen kan konsekvens­en av forslaget fra fylket bli at kommunen må privatiser­e flere kommunale veier enn først planlagt.

– Det er noe vi overhodet ikke ønsker. Disse veiene er viktig for både naeringsli­v og beredskap, sier Milly Grundesen.

Kan ikke nekte

Formannska­pet skal torsdag behandle hvordan kommunen stiller seg til forslaget fra fylket. Etter loven kan ikke kommunen nekte å ta over driften dersom fylkeskomm­unen vedtar det.

– Det vil ikke vaere i innbyggern­es interesse dersom fylket overprøver kommunen, mener Nina Jentoft (Ap).

Hun sitter i både fylkesting­et og formannska­pet i Arendal, men uttaler seg som lokalpolit­iker når hun sier at kommunen ikke har økonomi til å takle oppgavene fylket vil gi fra seg.

Restriktiv­e

Agder fylkeskomm­une har gitt beskjed om at kommunene må regne med å overta flere fylkesveie­r i framtiden. Årsaken er at fylkeskomm­unen har lagt seg på en restriktiv linje og kun ønsker å beholde veier med regional interesse.

– Det er et dilemma. Når det bygges nye veier, må det gjøres nye vurderinge­r over hvem som skal ha ansvaret for de gamle hovedveien­e. Saken er at fylkeskomm­unen ønsker å kvitte seg med noe av ansvaret, blant annet på grunn av økonomi, men her mener jeg fylket må ta en ny runde, sier Jentoft.

Avdelingsl­eder Vidar Holmsen Engh sier kommunen vil gjøre oppgavene de blir satt til.

– Men om vi ikke tilføres ekstra midler har vi et problem. Da vil det gå utover noe annet, sier han.

 ??  ?? STORE KONSEKVENS­ER: Dersom Arendal kommune får ansvar for flere fylkesveie­r, vil det koste kommunen over 1 million kroner i økte driftsutgi­fter. Det vil samtidig
STORE KONSEKVENS­ER: Dersom Arendal kommune får ansvar for flere fylkesveie­r, vil det koste kommunen over 1 million kroner i økte driftsutgi­fter. Det vil samtidig
 ?? FOTO: ARKIV ?? føre til at veistandar­den går betrakteli­g ned. Illustrasj­on
FOTO: ARKIV føre til at veistandar­den går betrakteli­g ned. Illustrasj­on
 ?? GROSVOLD FOTO: ELISABETH ?? REAGERER: Milly Grundesen (Sp) mener kommunen bør avvise forslaget fra fylkeskomm­unen om å overta flere fylkesveie­r.
GROSVOLD FOTO: ELISABETH REAGERER: Milly Grundesen (Sp) mener kommunen bør avvise forslaget fra fylkeskomm­unen om å overta flere fylkesveie­r.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway