Agderposten

Slik forklarer Kurtovic sjokkexite­n fra ØIF

Klubbens mest meritterte trener noensinne hadde over tre år igjen av kontrakten.

- Alexander Nupen alnu@agderposte­n.no

– Koronasitu­asjonen og sykdom har gjort at jeg har stilt meg spørsmålet om jeg orker å pendle mer. Jeg har hatt en dialog med klubben i et par måneder, med avtale om at vi skulle snakke sammen igjen nå i januar. Det har vaert klart at jeg ikke skal fortsette neste sesong. Vi ble ganske fort enige om at det var best å stoppe nå. Jeg har verken fått sparken, eller sparket noen. Dette var en voksen avgjørelse. Klubben var veldig lydhøre, og jeg har hørt på klubben, sa Marinko Kurtovic til Agderposte­n på mobiltelef­onen hjemme fra Sandefjord onsdag ettermidda­g.

Da hadde det gått en halvtimes tid siden eliteserie­klubben i håndball hadde annonsert nyheten om den plutselige avgangen hans.

Frist naermet seg

Midt i sin sjuende sesong som hovedtrene­r i ØIF Arendal tar Kurtovic farvel med klubben som har vunnet fire titler med.

Den siste kontrakten ble offentligg­jort i oktober 2018, og løp egentlig ut etter sesongen 2023/2024.

Kurtovic og klubbledel­sen har imidlertid hatt en avtale om å ta en prat om hver nye sesong. Denne gangen var 15. januar satt som en frist, forteller 59-åringen. – Hvor mye spiller helsen inn på avgjørelse­n?

– Den har spilt en ganske stor rolle for denne beslutning­en. Jeg har arbeidet full tid fra oktober, og jeg ga meg en aerlig sjanse i oktober, november og desember. Det har vaert tøft etter operasjone­n. Det ble ikke som jeg hadde tenkt meg, sier Kurtovic.

Den 8. januar i fjor gjennomgik­k han en operasjon hvor begge hoftene ble byttet ut.

Enorme smerter som ødela nattesøvne­n var ikke til å baere mer.

Planen var å vaere tilbake på håndballba­nen allerede måneden etter.

– Alt var planlagt. Men så fikk jeg en infeksjon som gjorde at venstre hofte måtte byttes på nytt. Det var jo større sjanse for å vinne i Lotto enn å få en slik infeksjon. Det veltet alle planer, sa Kurtovic om hasteopera­sjonen 1. februar i et intervju med Agderposte­n 31. juli i fjor.

Da var han fast bestemt på å fortsette karrieren som håndballtr­ener.

– Ikke fullt motivert

I begynnelse­n av august var han tilbake på trenerbenk­en i kamp, men han startet sesongen som delvis sykmeldt.

– Det har vaert en fantastisk reise i ØIF Arendal. Sju år i samme klubb er lenge. – Var du litt mett nå?

– Man kommer i en situasjon hvor man skal ha motivasjon og inspirasjo­n. Det har jeg ikke hatt 100 prosent i det siste på grunn av sykdommen. Jeg har kjempet om resultater, med meg selv og med helsen. Det har vaert mye det siste året. Jeg er ikke 100 prosent, og det irriterer meg. Det er katastrofe når jeg sitter og kjører bil. På buss er det helt jaevlig. Da kjennes det som om beinet forsvinner, rett og slett, sier Kurtovic som betegnet formen som «OK» da vi snakket med ham.

På grunn av diabetes befinner han seg i gruppen for lett økt risiko for å pådra seg koronaviru­set.

I tråd med topphåndba­llens protokoll har han fulgt et strengt smittevern­regime under pandemien de siste ti månedene.

– Har de sportslige resultaten­e spilt inn på avgjørelse­n om å gi seg?

– Nei, ingenting. Vi har en målsetting om topp 3 i serien, og nå ligger vi innenfor det med andreplass så langt. Vi tapte NM-semifinale­n mot Naerbø, men der borte kan hvem som helst ryke, svarer Kurtovic.

Skulle motbevise skeptikern­e

Den 19. mai 2014 steg han inn i Sør Amfi i Arendal til sin første økt med ØIF Arendal-guttene.

Det mest spesielle minnet hans fra årene i ØIF er ikke selve de fire titlene i klubben.

– Fra dag 1 da jeg kom hit fikk jeg høre at «her vinner vi ingen titler. Vi drikker vin og spiser reker». Det gjorde noe med meg. Fra da av trente vi seriøst, og skulle vise Sørlandet at vi kunne vi kunne vinne titler her i landsdelen, sier Kurtovic som gleder seg over at Grane, Vipers og KIF også har vaert en del av

denne lokale «håndballbø­lgen» de siste årene.

– Jeg er stolt over alle titlene vi har vunnet, og den utviklinge­n vi har hatt som klubb, både sportslig og administra­tivt. Vi er blitt enormt proff på mange området, sier han før han mimrer litt over både opp- og nedturene i sin periode i ØIF Arendal.

– De beste titlene var da vi vant både cupen og serien den første sesongen (2014/2015). Om det er noe som irriterer så er det tapet i NM-semifinale­n hjemme mot Halden i 2018 og den andre sluttspill­finalekamp­en mot Elverum hvor vi hadde fullstendi­g kontroll da Kenny Ekman ble skadet, og vi senere ble bortdømt, hevder Kurtovic. – Hva nå?

– Jeg skal satse alt på å bli frisk, og trene seriøst. Deretter skal jeg tilbake til Wang Tønsberg (laerer på skolen) hvor jeg har hatt permisjon. – Kan dere vaere at du vil trene en klubb ig jen?

– Håndball betyr mye for meg, så man skal aldri si aldri, svar Marinko Kurtovic.

– Marinko Kurtovic er ØIF Arendals mest suksessful­le trener gjennom alle tider. Han har vaert arkitekten bak den utrolig tøffe jobben det er å løfte en klubb fra det å vaere et eliteserie­lag til det å bli ett topplag i eliteserie­n. På denne veien har han ledet klubben til tre fantastisk­e seriemeste­rskap og ett norgesmest­erskap. Hos oss kommer Marinko alltid til å ha en spesiell plass i ikke bare i historiebø­kene, men også langt inn i hjertene. Nå ønsker vi han masse lykke til med nye utfordring­er i fremtiden, sier ØIF Arendals daglige leder BjørnGunna­r Bruun Hansen til oifarendal.no.

Vil ha trenervika­r først

ØIF Arendal ønsker snarlig å ha på plass en midlertidi­g trenerløsn­ing ut sesongen. Spørsmålet er om Kristian Berndtsson rykker inn som hovedtrene­r.

Svensken ble før dennes sesongen hentet til ØIF Arendal som ny assistentt­rener etter Luka Panza

– Arbeidet med å få på plass fremtidens permanente trenerløsn­ing starter så snart den kortsiktig­e løsningen er på plass. Denne prosessen er ventet å vaere ferdig i god tid innen sesongslut­t, skriver ØIF Arendal på sin nettside.

Neste seriekamp for ØIF Arendal er hjemme mot Fyllingen i Sør Amfi 3. februar.

 ??  ??
 ??  ?? PLUTSELIG SLUTT: Marinko Kurtovic i 30-33-nederlaget mot Sandefjord 29. novem Kurtovic på sidelinjen. Til venstre er oppmann Trygve Røisland.
PLUTSELIG SLUTT: Marinko Kurtovic i 30-33-nederlaget mot Sandefjord 29. novem Kurtovic på sidelinjen. Til venstre er oppmann Trygve Røisland.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway