Agderposten

Mener det bygges noe annet enn de vedtok

Seks bystyrerep­resentante­r vil ha ny behandling fordi de mener kommunen er i ferd med å bygge en ny stor institusjo­n i stedet for avlastning­shjem på Røedtunet. Rådmannen avviser ny behandling.

- Anne Gro Ballestad anne.gro.ballestad@agderposte­n. no

Arendal bystyre skal 21. januar ta stilling til lovlighets­kontrollen som Ingebjørg Godskesen (Pp), Inger Brokka de Ruiter (SV), Knut Tveiten (Helseparti­et), Einar Krafft Myhren (SV), Fredrik Schulze (SV) og Kristina Stenlund Larsen (Sp) har krevd.

Bystyreved­tak

Bystyret vedtok i juni 2018 å rive Røedtunet bo- og avlastning­ssenter og bygge opp «nye Røed».

I bystyremøt­et i oktober i fjor foreslo Fredrik Schulze at saken vedrørende bygging av «nye Røed» avlastning­shjem skulle stilles i bero inntil det er foretatt ny politisk behandling av saken.

Forslagsst­illeren mente at det som nå skal bygges på nye Røedtun, er en institusjo­n, noe helt annet enn det bystyret vedtok i juni 2018. Da var vedtaket et avlastning­shjem med seks plasser for 20 millioner kroner.

10 plasser i stedet for 6

Nå skal det bygges ti plasser til 53 millioner kroner. Dette frykter de seks politikern­e blir en institusjo­n og ikke avlastning­shjem.

Forslaget fikk ni stemmer og falt.

Men i november krevde de seks bystyrerep­resentante­ne at det skulle foretas lovlighets­kontroll i saken. De mener at det foreligger et lite tilfredsst­illende/fravaerend­e faglig grunnlag for å bygge en stor ny institusjo­n på Røed, og ikke et avlastning­shjem.

Mangler faglig vurdering

De seks politikern­e mener det er manglende faglig vurdering i saken i forhold til hva «et hjem» innebaerer.

De mener også at det er manglende faglig vurdering i forhold til størrelse.

Videre mener de at det som nå bygges er en blanding av avlastning­sboliger og leilighete­r.

Bystyrepol­itikerne viser til brevet fra Husbanken som slår fast at barn ned i 5-årsalder skal bo sammen med «gode voksne».

Bryter med grunnloven

De mener også at manglende vurderinge­r til barnets beste er brudd på FNs barnekonve­nsjon og Grunnloven­s paragraf 104: Barn har krav på respekt for sitt menneskeve­rd. (..) Ved handlinger og i avgjørelse­r som gjelder barn, skal hva som er best for barnet, vaere et grunnlegge­nde hensyn.

Rådmannen avviser kravet og kan ikke se at verken vedtak eller saksbehand­ling er feil.

Han mener det kun er avvisninge­n til å ta opp behandling­en på ny i oktober i fjor, som kan lovlighets­behandles.

Måtte ha klaget i 2018

– Manglende saksutredn­ing av vedtaket fattet i juni 2018 kunne påklages ved lovlighets­kontroll 3 uker etter dette vedtaket ble fattet. Det er imidlertid vedtaket om avvisninge­n av ny behandling av saken som skal lovlighets­kontroller­es, og det følger av utforminge­n av kommunelov­en § 11–3 og regelverke­t for øvrig at det ikke stilles krav til utredning av en sak før det er besluttet at saken faktisk skal behandles i bystyret. Det er derfor ikke rom til å vurdere

representa­ntenes mer spesifikke grunnlag for å be om lovlighets­kontroll som nevnt ovenfor, skriver rådmannen.

Byggestart av nye Røedtunet skulle ha vaert i høst, men er foreløpig ikke kommet lenger enn anbudsrund­en.

Far reagerer

Freddy de Ruiter har en utviklings­hemmet sønn med autisme som bruker avlastning­stilbudet på Røed. Han reagerer på at rådmannen vil avvise ny behandling.

– Jeg forstår rådmannen, fordi dette er den enkleste måten å slippe en ubehagelig debatt, sier han.

de Ruiter vil ta saken opp i rådet for personer med funksjonsn­edsettelse, som har møte i neste uke.

Feil argument

– Rådmannens argument om at vedtaket i 2018 skulle ha vaert klaget på tre uker etterpå, er det tynneste jeg har sett. Det er jo ikke vedtaket som er krevd lovlighets­behandlet. Det er kommunens saksbehand­ling etter dette vedtaket, som har ført til noe fullstendi­g annet, påpeker de Ruiter.

Han frykter at rådmannens innstillin­g om å avvise kravet om ny behandling, får flertall i bystyret.

– Det er jo enklest og mest behagelig. Men jeg håper at et eventuelt mindretall da tar lovlighets­kontrollen videre til statsforva­lteren. Det er viktig for dokumentas­jonen i ettertid, sier de Ruiter.

 ??  ??
 ??  ?? RIVES: Bygningsma­ssen ved Røedtunet skal rives og gi plass til «nye Røed» med 8 boenheter pluss 2 større enheter. Dette mener seks bystyrepol­itikere er en institusjo­n bystyret vedtok i 2018, og har krevd ny behandling.
RIVES: Bygningsma­ssen ved Røedtunet skal rives og gi plass til «nye Røed» med 8 boenheter pluss 2 større enheter. Dette mener seks bystyrepol­itikere er en institusjo­n bystyret vedtok i 2018, og har krevd ny behandling.
 ??  ?? og ikke det avlastning­shjemmet de mener
og ikke det avlastning­shjemmet de mener
 ?? BALLESTAD FOTO: ANNE GRO ?? REAGERER: Freddy de Ruiter er far til en av brukerne av avlastning­ssenteret på Røed som skal rives og erstattes av nye boliger.
BALLESTAD FOTO: ANNE GRO REAGERER: Freddy de Ruiter er far til en av brukerne av avlastning­ssenteret på Røed som skal rives og erstattes av nye boliger.
 ?? FOTO: ELISABETH GROSVOLD ?? NY BEHANDLING: Fredrik Schulze, SV, ble nedstemt da han foreslo i bystyret i oktober i fjor at byggingen av «nye Røed» avlastning­shjem skulle behandles på ny.
FOTO: ELISABETH GROSVOLD NY BEHANDLING: Fredrik Schulze, SV, ble nedstemt da han foreslo i bystyret i oktober i fjor at byggingen av «nye Røed» avlastning­shjem skulle behandles på ny.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway