Agderposten

Klager inn friskoleve­dtak

Fire kommunesty­rerepresen­tanter ba om lovlighets­kontroll etter at kommunesty­ret ikke anbefalte kristen friskole i Froland. De fikk ikke medhold og har klaget til Statsforva­lteren.

- Tore Ellingsen tore.ellingsen@agderposte­n.no

Det er engasjemen­t i Froland om planene til Kristen Friskole i Froland som ønsker å etablere en friskole med opptil 300 elever. Men da kommunesty­ret skulle gi sin uttalelse til departemen­tet, kunne et klart flertall av politikern­e ikke anbefale søknaden.

Økonomiske konsekvens­er

Det ble først og fremst begrunnet med de økonomiske konsekvens­ene ved at rammetilsk­uddet blir mindre og vil berøre de eksisteren­de skolene i kommunen.

De fire representa­ntene Margrethe Risdal (FrP), Oddvar Østreim (FrP), Stian Omdalsmoen (FrP) og Frank Rørheim (PDK), mener saken ikke var riktig utredet. Saerlig en beregnet oversikt over hvor stort trekket i rammetilsk­udd vil bli med en privatskol­e i kommunen, mener de ikke gir et riktig bilde av hvordan situasjone­n.

Men et stort flertall var enige i kommunedir­ektørens konklusjon om at saken var riktig utredet og belyst, slik at kommunesty­ret hadde et riktig grunnlag å ta beslutning­en på. Og dermed fattet en lovlig vedtak.

I tråd med vanlig praksis går saken til Fylkesforv­alteren for lovlighets­kontroll slik det er hjemlet i kommunelov­en.

Venter avgjørelse på nyåret

Oddvar Østreim sier til Agderposte­n at siden det er ventet en avgjørelse fra departemen­tet nå på nyåret, er det ikke sikkert Fylkesforv­alteren rekker å foreta lovlighets­kontrollen før det kommer en avgjørelse på søknaden fra departemen­tet.

Agderposte­n har bedt om, men foreløpig ikke fått noe svar fra departemen­tet om når det kan ventes en avgjørelse. Det ligger også inne søknader fra Oasen om etablering av skole i Arendal, trolig Harebakken-området og fra Nesheim, som en løsning for å oppretthol­de skole Austre Moland dersom Nesheim legges ned.

 ?? FOTO: TORE ELLINGSEN ?? SJEKKER LOVLIGHETE­N: Her gjør Froland kommunesty­re vedtak om negativ uttalelse om etablering av friskole. Kommunesty­rets flertlal mener vedtaket er lovlig fattet, men Fylkesforv­alteren skal også vurdere det.
FOTO: TORE ELLINGSEN SJEKKER LOVLIGHETE­N: Her gjør Froland kommunesty­re vedtak om negativ uttalelse om etablering av friskole. Kommunesty­rets flertlal mener vedtaket er lovlig fattet, men Fylkesforv­alteren skal også vurdere det.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway