Agderposten

Her kom det mest nedbør i hele landet

Hvis Aust-Agder fortsatt hadde vaert eget fylke, ville Senumstad i Birkenes dessuten satt tidenes regnrekord for desember.

- Tarald Reinholt Aas tarald.reinholt.aas@agderposte­n. no

Vi tar tallene først:

Senumstad (Birkenes, Agder): 595,1 millimeter (458 prosent av normalen)

Bøylefoss (Froland, Agder): 559,8 millimeter (518 prosent av normalen)

Nelaug (Åmli, Agder): 517,7 millimeter (539 prosent av normalen)

Meteorolog­isk institutt har slått fast at desember 2020 både var uvanlig mild (fjerde varmeste desembermå­neden i en måleserie som går tilbake til 1900), og saerdeles våt. En hvit jul måtte som kjent sørlending­er flest se langt etter.

I stedet regnet det 15 prosent mer enn normalen landet over, med Agder, Vestfold og Telemark og Viken som de våteste fylkene. Og gjett hvilken målestasjo­n som ble den aller fuktigste i 2020?

Kjente bygda på tallet

Agderposte­n ringer vaerstatis­tiker Bernt Lie og leser opp et tall: 595,1 millimeter nedbør i desember. Lie svarer kjapt:

– Det er Senumstad i Birkenes, ikke sant?

Som en utrettelig samler av vaerdata slår han fast at det har vaert tidenes våteste desember over store deler av Sør-Norge. Mange steder har fått mellom fire og seks ganger mer nedbør enn normalt. Også når 2020 ses under ett, vitner tallene om et usedvanlig vått år.

– Men hvorfor regner det så mye over Senumstad? Og Bøylefoss?

– Det har med topografi å gjøre, svarer Lie.

Han forklarer hvordan bygevaerso­mråder kan konsentrer­e seg, og stige opp over små områder. Har disse områdene også offisielle nedbørsmål­ere, settes det fort rekord.

Ikke Agder-rekord

Desemberne­dbøren på Senumstad ville vaert tidenes fylkesreko­rd – hvis Aust-Agder fortsatt var eget fylke. Nå er det i stedet Øvre Sirdal i tidligere Vest-Agder som har den rekorden, sier Lie. (Og de 633,2 millimeter­ne falt så langt tilbake som i desember 1936).

Agderposte­n må også innhente en Birkenes-kommentar til den kanskje ikke så gjeve, men desto mer fuktige rekorden: – Hvis vi sier Senumstad, ordfører Gyro Heia?

– Så har det vaert mye regn?

Gjenganger på statistikk­en

Helt rett. Jo, ordføreren skulle gjerne sett mer blå himmel og sol i måneden som var. En regnrekord kan Gyro Heia imidlertid fint leve med. Senumstad var våtest i landet også i november 2019, legger hun til. Så det er vel noe i det.

– Dere er jo en skikommune også?

– Ja, det er jo det som er fint! Når det fryser på, får vi fantastisk­e løyper på Toplandshe­ia. Jeg har faktisk kjøpt meg ski i dag, forteller Heia.

Hun bare gleder seg til den snøen, forsikrer ordføreren på en tirsdag der det faktisk var blå himmel over så vel Senumstad som resten av Birkenes.

 ?? FOTO: SINDRE HAUGEN MEHL ?? REKORDVÅTT: Ordfører Gyro Heia (Sp) avbildet på Senumstad bru. Den gangen handlet det ikke om vaeret, men brubygging.
FOTO: SINDRE HAUGEN MEHL REKORDVÅTT: Ordfører Gyro Heia (Sp) avbildet på Senumstad bru. Den gangen handlet det ikke om vaeret, men brubygging.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway