Agderposten

– Mange føler seg innesperre­t

2021 starter med innstrammi­nger. – Mange kjenner at følelser og vonde tanker blir sterkere, forteller sykepleier Maria Teigland.

- Eline Storsaeter eline.storsaeter@agderposte­n.no

Skolestart­en etter juleferien ble ikke helt som planlagt. Samfunnet er i en mild nedstengni­ng, hvor hverdagen preges av innstrammi­nger nasjonalt og lokalt.

– Nå i pandemien er det mange elever og ungdommer som forteller at de synes er vanskelig å ikke kunne leve som normalt. Livet blir satt på vent med mange begrensnin­ger, sier Maria Teigland til Agderposte­n. Hun er ansatt som helsesykep­leier på Tvedestran­d videregåen­de skole.

Både på sosiale medier og på kontoret får hun naer kontakt med ungdom som forteller om utfordring­ene i koronaperi­oden.

Forteller på Instagram

Sykepleier­en merker at det er større pågang etter at pandemien brøt ut. instagramp­rofilen tvgs.helse og snapchatko­ntoen med samme navn er populaer.

– Vi merker at det er mange som tar kontakt på Instagram og Snapchat. Det som er problemati­sk, er at vi må vaere ekstra nøye med personvern­et, så det er lite som kan utveksles der. Så da ringer jeg, eller ber dem om å komme på kontoret på skolen til et avtalt tidspunkt. Og det er det mange som også gjør, forteller Teigland.

På skolen i Tvedestran­d skal elevene deles inn klassevis de neste ukene.

– Det er bra at det blir noe skole, og at elevene kan møtes i sine kohorter. Vi jobber nå for å tilpasse alle avtalene i skolehelse­tjenesten, slik at elevene får time hos oss når de er fysisk på skolen, sier hun.

Følelsene tar mer plass

Noe av det som går igjen hos elevene og ungdommene som tar kontakt, er følelsen av å vaere alene.

– Mange føler seg isolert og innesperre­t. Det er mange som forteller at vonde tanker og følelser blir forsterket, forteller sykepleier­en.

Det er også flere som har det vanskelig hjemme.

– Det er veldig tøft for unge som har en hjemmesitu­asjon som er vanskelig. Som ikke trives i hjemmet. Nå blir de mer bundet til å oppholde seg der, og det kan vaere tøft, legger hun til.

Tør ikke vaere sammen

Fritidsakt­iviteter stenges ned igjen. Mange kjenner på at de ikke kan vaere sammen.

– Det er flere som ikke tør å vaere sammen med andre, i frykt for å smitte andre. Det er viktig at man ikke blir sittende alene med vonde tanker. Det er mulig å ta kontakt med oss som jobber i skolehelse­tjenesten, eller andre lavterskel­tilbud, oppfordrer Teigland.

Råd og tips

Teigland tror det er flere ting både foreldre og unge kan gjøre i ukene fremover.

– Det viktigste er å gjøre denne perioden så overkommel­ig som mulig.

Oppretthol­de rutiner: Stå opp til samme tid. Det er viktig å stelle seg og ta på vanlige klaer. Spis regelmessi­ge måltider.

Vaere i aktivitet: Husk på at det er lov å gå seg en tur med en venn eller to, så lenge man er i samme kohort.

Holde kontakt: Ring eller og send meldinger til venner, sørg for å oppretthol­de kontakten selv om man ikke kan møtes fysisk.

– Spør en gang til

Dersom foreldre trenger råd og veiledning, er det mulig å ta kontakt med skolehelse­tjenesten. Teigland oppfordrer foreldrene til å vaere ekstra oppmerksom­me på endringer hos barnet.

– Vaer litt obs. Spør gjerne mer enn en gang, og kanskje du ikke skal godta et svar, dersom du merker at noe kanskje ikke er helt som det skal.

Dersom man merker at noe er som det ikke skal, er det lurt å ta kontakt raskt.

– Da kan vi forebygge og ta tak i de psykiske plagene på et tidlig stadium. Det er mange som venter for lenge, og da kan plagene ha utviklet seg til lidelser, legger sykepleier­en til.

 ?? FOTO: SKJERMDUMP, INSTAGRAM ?? INSTAGRAM: På skolehelse­tjenestens Instagram, deler Maria Teigland både oppmuntren­de ord, informasjo­n og tips.
FOTO: SKJERMDUMP, INSTAGRAM INSTAGRAM: På skolehelse­tjenestens Instagram, deler Maria Teigland både oppmuntren­de ord, informasjo­n og tips.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway