Agderposten

Mener Torbjørnsb­u er

Opp til 30 personer med utfordring­er med rus og psykiatri bor så å si vegg-ivegg på Torbjørnsb­u. Nå vil Inger Brokka de Ruiter (SV) ha en sak for å se om botilbuden­e kan splittes og bedres.

- Anne Gro Ballestad anne.gro.ballestad@agderposte­n. no

Hun er opptatt av at de som bor i bofellessk­apet, tidligere Blå Kors-hjemmet som Arendal kommune overtok i fjor, nødboligen­e og forsterked­e boliger, er plassert så tett. Men også forholdene som tilbys.

Det var NRK Sørlandet som først tok opp saken.

– Jeg har bedt om sak der vi kan se både individuel­t og helhetlig på tilbudet og spre de ulike boligene geografisk, og er lovet en sak i løpet av året, forteller Brokka de Ruiter.

Vil be om dato

I formannska­pet torsdag vil hun be om at det blir satt en dato for når rådmannen har saken klar.

Hun er leder for komité for helse og vil i neste ukes møte be om å få en redegjørel­se for hele tilbudet på Torbjørnsb­u.

– Jeg forventer ikke bare en sak om tomtevalg og geografi, men også hvilken oppfølging de ulike brukerne har og hvor lenge de bor på Torbjørnsb­u, sier Brokka de Ruiter.

Hun satte søkelyset på det hun kaller en gettoiseri­ng etter at det i høst ble satt opp fire nye forsterked­e boliger, i tillegg til de fire nødboligen­e. I tillegg er det 21 leilighete­r i det som nå heter Torbjørnsb­u bofellessk­ap.

Hun reagerer på at det får utvikle seg et miljø med salg av rusmidler, haerverk og vold.

– Dette er ikke noe tilbud som kan få brukere ut av miljøet, mener Brokka de Ruiter.

Ubetjent

I tillegg reagerer hun på at det ikke finnes noe betjent tilbud til de åtte boligene.

– Vi vet at det av og til kommer unge jenter som skal bo i nødboligen­e og risikere å bo vegg-i-vegg med voksne menn som kan vaere dømt for vold. For all del: nødbolig er et godt alternativ til de som ellers må sove ute, men også de som bor her bør ha en viss form for tilsyn, mener Brokka de Ruiter.

I tillegg må de som benytter seg av nødboligen­e betale 200 kroner for dette.

– Vi har selvmordsf­orebyggend­e plan og Bedre tverrfagli­g innsats. Likevel går noen av de mest utsatte og sårbare innbyggern­e våre for lut og kaldt vann, mener hun.

Geografisk spredning

Brokka de Ruiter mener det haster med en oversikt over rusomsorge­n. Og vil altså ha en geografisk spredning.

– Det vil blir bråk fordi det er ubehagelig å få denne gruppen i nabolaget, men det bråket må vi håndtere, mener hun.

– Vi politikere trenger mer informasjo­n. Hvis det ikke er økonomi til nattevakte­r og døgnbemann­ing, må vi få vite

 ??  ?? FORSTERKED­E BOLIGER: Disse konteinerh­usene på Torbjørnsb­u i Arendal er ment for personer med lav boevne. De ligger tett på bofellessk­apet (tidligere Blå Kors-hjemmet) nødboligen­e som ligger naermere det gamle våningshus­et på Torbjørnsb­u gård (bak fotografen­s rygg).
FORSTERKED­E BOLIGER: Disse konteinerh­usene på Torbjørnsb­u i Arendal er ment for personer med lav boevne. De ligger tett på bofellessk­apet (tidligere Blå Kors-hjemmet) nødboligen­e som ligger naermere det gamle våningshus­et på Torbjørnsb­u gård (bak fotografen­s rygg).

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway