Agderposten

Flått i 4-5 minus

Flåtten tåler riktignok en del kulde, men det er først når det blir noen plussgrade­r at den blir aktiv. Blir du bitt i vinter, må du følge like godt med på bittet som ellers i året.

- Silje Bratland Roksvåg silje.bratland.roksvag@agderposte­n.no

Bildene øverst i saken er tatt av Agderposte­ns journalist Tarald Reinholt Aas onsdag. Han var da på tur i skogen i Høvåg ved Skottevik i Lillesand. Forholdene beskriver han som kjølige (4-5 minusgrade­r) og det lå et lag snø på bakken.

Tåler kulde

Likevel kom han altså over den lille krabaten som kan skape store problemer for dem som blir bitt.

Vi tar derfor en telefon til nevrolog og leder for Flåttsente­ret

på sykehuset i Arendal, Randi Eikeland. Hun blir overhodet ikke overrasket når Agderposte­n forteller om møtet i skogen.

– Vi vet at flåtten er mest aktiv hvis det er over 4–5 grader, men den er ganske kuldebesta­ndig og dør ikke bare fordi det blir noen minusgrade­r, kan Eikeland fortelle.

Det er likevel, akkurat som i 2020, den milde vinteren som holder flåtten aktiv. Riktignok ikke på langt naer så aktiv som om våren, sommeren og høsten, men den kan dukke fram så fort det kommer litt sol eller varme.

– Når vi har disse milde vintrene kan flåtten i teorien vaere aktiv hele året. Men det er langt faerre av dem nå enn vi ser ellers i året, forteller nevrologen.

Oppfordrer til sjekk

Hva er så sjansen for å møte på flåtten, for å bli bitt og for å vaere utsatt for flåttbårne sykdommer?

– Man bør vaere obs om man er ute i naturen eller om man har surret rundt i gresset, og det er noen varmegrade­r eller solen står på. Da bør man sjekke seg for flått, bekrefter Eikeland.

Saerlig i kystnaere strøk der det ikke er så mye frost i bakken, nettopp som i Høvåg, kan man finne flått året rundt.

– Blir du bitt, må du følge med

Flåtten søker ofte ly og varme under løvet, og kommer fram om det tiner litt. Likevel vil det i all hovedsak koste dem for mye energi å bite til på denne årstiden.

– Men blir du bitt og den faktisk har brukt så mye energi at den har fått hull på huden din, så må du følge med. Da blir rådene de samme som ellers i året, instruerer Eikeland.

– Men sannsynlig­heten for å bli bitt er mindre nå, legger nevrologen til.

Eikeland krysser fingrene for litt barfrost, da det er større sjanser for at det lille insektet ikke overlever. For selv under et godt dekke med snø kan flåtten finne lunende områder og holde seg godt.

 ?? FOTO: TARALD REINHOLT AAS ?? FLÅTT I JANUAR: Agderposte­ns journalist fikk et vinterlig møte med denne flåtten i Høvåg onsdag.
FOTO: TARALD REINHOLT AAS FLÅTT I JANUAR: Agderposte­ns journalist fikk et vinterlig møte med denne flåtten i Høvåg onsdag.
 ?? FOTO: SSHF ?? IKKE OVERRASKET: Nevrolog og leder for Flåttsente­ret Randi Eikeland er ikke overrasket over journalist­ens møte med flått.
FOTO: SSHF IKKE OVERRASKET: Nevrolog og leder for Flåttsente­ret Randi Eikeland er ikke overrasket over journalist­ens møte med flått.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway