Agderposten

Å samle våre mest sårbare innbyggere i en getto løser lite

Eruteavøye–uteavsinn Arendal kommunes politikk i forhold til våre mest sårbare innbyggere?

-

* I flere år har mennesker med lav boevne hatt mulighet til å ordne seg et midlertidi­g sted å bo på Torbjørnsb­u utenfor Arendal sentrum.

* Der har kommunen plassert noen av våre mest skjøre innbyggere i konteinerb­oliger siden 2009. Nå har bystyrerep­resentant Inger Brokka de Ruiter (SV) løftet opp det kommunale «boligfelte­t» på Torbjørnsb­u til ny offentlig debatt. De Ruiter er også leder for komité for helse.

* Det skjer etter at Arendal kommune i høst oppførte nye forsterked­e boliger for mennesker med lav boevne på Torbjørnsb­u. Det betyr at det til sammen kan bli plassert opp til 30 mennesker med alvorlige rus- og psykiatriu­tfordringe­r, naermest vegg-i-vegg i området rett ved Myrene.

* SV-politikere­n frykter en rus og narkotika-getto på Torbjørnsb­u, og er også spørrende til hva som kan skje, dersom sårbare unge jenter blir plassert i nabobrakka til menn med voldsdomme­r bak seg. I dag er det lite tilsyn med boligene: SV-politikere­n frykter at området skal utvikle seg til et miljø med haerverk, vold og rus.

* I formannska­pet torsdag vil de Ruiter be om at det blir satt en dato for når rådmannen har sak om Torbjørnsb­u klar, og vil også be om en redegjørel­se for hele tilbudet på Torbjørnsb­u i neste uke.

* Som forskere påpekte i et debattinnl­egg i Agderposte­n før nyttår, kunne kontrasten­e i Arendal knapt vaert større: På det ene siden av byen bygges det opp en glassheis med tilhørende fasilitete­r for Agders nye statsforva­lter. Samtidig som noen av byens mest sårbare innbyggere blir henvist til den nyutvidede konteinerb­yen på Torbjørnsb­u. * Å gi et verdig botilbud til dem av kommunens innbyggere som trenger det mest, er en krevende kommunal oppgave, men er også noe av det viktigste en velferdsst­at som vår skal prioritere.

* Beboerne på Torbjørnsb­u fortjener både en grundig evaluering og å bli tatt med på råd om hvordan området skal vaere i fremtiden. En form for vaktordnin­g i området bør vurderes. Å overlate slike vaktmester-oppgaver til beboere som selv har store utfordring­er, kan raskt ende opp i at området blir akkurat den gettoen SV-politikere­n frykter.

 ?? FOTO: ARNE INGMAR EGGEN ?? NYTT BOTILBUD: Noen av de nye konteinerb­oligene på Torbjørnsb­u utenfor Arendal.
FOTO: ARNE INGMAR EGGEN NYTT BOTILBUD: Noen av de nye konteinerb­oligene på Torbjørnsb­u utenfor Arendal.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway