Agderposten

Nordisk kontor er lagt ned etter 30 år

Etter tre tiår med nordisk innsats, er Nordisk informasjo­nskontor i Arendal lagt ned. Historia er samla i bok.

- Innsendt Sideblikk sideblikk@agderposte­n.no

Artikkelen er sendt inn av avtroppet dagleg leder, Jan Kløvstad, som har publisert den på sideblikk.agderposte­n.no:

Vi skaper entusiasme for Norden! Det er tittelen på den splitter nye boka om Nordisk informasjo­nskontor Norge, om 30 år med stor nordisk innsats.

136 gjennomill­ustrerte sider, med artiklar om Latviasama­rbeid, Interreg, nordisk litteratur, Norden i Arendalsuk­a, Nordiske dagar i Jylland, Kjaempesta­den, informasjo­nsarbeid over heile Norge — og mykje, mykje meir.

Skagerrak-Olsen

Den aller første sjefen på kontoret var Harald Olsen i 1990. Han sette i gang så mykje samarbeid over Skagerrak at Agderposte­n kalla han Skagerrak-Olsen.

Neste sjef var Tore Tunold, som blant anna sette i gang det omfattande samarbeide­t mellom Arendal og Aust-Agder og Rezekne i Latvia.

Kjaempesta­den

Kristin Lundby starta både lokalhisto­risk nettverk og kulturnett­verk rundt Skagerrak, og stod i spissen for imponerand­e norske dagar i Jylland i 1995.

Etter at Lundby blei kultursjef i Arendal, overtok Unni Ramsvatn, som blant anna stod i spissen for den store kvinnekonf­eransen Fasett i 2002 og var den som tok initiative­t til den enorme byfesten Kjaempesta­den.

Lesehefte

Hilde Lona førte kontoret inn i store Interreg-prosjekt, og var ein berebjelke saman med konsulent Christin Bjerke i mange år.

Heilt sidan 2004 til nå har Christin Bjerke laga dei populaere årlege nordiske lesehefta og vore sekretaer for Rezeknesam­arbeidet.

Nå har ho og avtroppand­e dagleg leiar Jan Kløvstad redigert ei fyldig bok om Arendal i Norden.

Men ved årsskiftet blei kontoret lagt ned. Etter at støtta frå Nordisk ministerrå­d ikkje lenger var øyremerka, har landsstyre­t i Foreningen Norden til stor overraskin­g for både ministerrå­det, fylkeskomm­unen, Kulturdepa­rtementet og Arendal kommune valt å bruke det nordiske tilskotet til andre oppgåver.

Boka, gitt ut på Bokhuset Forlag, har fått den optimistis­ke og dekkande tittelen Vi skaper entusiasme for Norden!

 ?? FOTO: RIKSANTIKV­AREN ?? SAMARBEID: Elevar frå Sam Eyde videregåen­de var med på å restaurere Den grønne synagogen i Rezekne.
FOTO: RIKSANTIKV­AREN SAMARBEID: Elevar frå Sam Eyde videregåen­de var med på å restaurere Den grønne synagogen i Rezekne.
 ??  ?? DRIFTIG TRIO: Dei tre daglege leiarane Unni Ramsvatn (f.v.), Hilde Lona og Kristin Lundby ved 25-årsjubilee­t i 2015.
DRIFTIG TRIO: Dei tre daglege leiarane Unni Ramsvatn (f.v.), Hilde Lona og Kristin Lundby ved 25-årsjubilee­t i 2015.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway