Agderposten

Avdekker forsøk på korrupsjon

I en spørreunde­rsøkelse svarer sjefer, ansatte og folkevalgt­e i Arendal kommune at de har opplevd å bli utsatt for utilbørlig press og korrupsjon.

- Sindre Haugen Mehl sindre.haugen.mehl@agderposte­n. no

▶ Både ansatte og folkevalgt­e har opplevd press fra private aktører som ønsker saker avgjort til sin fordel og holde møter og dialog skjult.

▶ De har fått tilbud om pizza og reiser og har opplevd å få flaske på bordet før behandling av saker.

En analyse av korrupsjon­sfaren i Arendal kommune viser at ansatte i liten grad har havnet i situasjone­r som kan minne om korrupsjon, men at det er en viss sjanse for at de kan bli utsatt for press. For de folkevalgt­e tegnes det et bilde av stor risiko for korrupsjon, og det er et problem at det sjelden eller aldri skrives referat fra møter med private aktører.

Det er konklusjon­en etter at jussnettve­rket i Østre Agder har gjennomfør­t en spørreunde­rsøkelse blant sjefer, arbeidstak­ere og folkevalgt­e i Arendal kommune. Hensikten var å kartlegge risiko for korrupsjon.

Analysen avdekker at det har oppstått minst én situasjon som kan betegnes som korrupsjon, samt flere tilfeller hvor ansatte og folkevalgt­e blir forsøkt presset av private aktører til å avgjøre saker til sin fordel.

Ifølge undersøkel­sen er det lite kjennskap blant ansatte og folkevalgt­e til kommunens rutiner for antikorrup­sjon. Temaet løftes heller ikke høyt nok på dagsorden, svarer en god del av respondent­ene.

– Ikke overrasket

Rådmann Harald Danielsen er klar på at korrupsjon er et tema som må tas på alvor.

– Svarprosen­ten er lav, så grunnlaget er litt tynt, men det er jo ikke slik at alle avviser problemsti­llingen. Det bekrefter at vi må vaere obs, sier han.

Han er ikke overrasket over svarene og sier det som handler om å påvirke ansatte og folkevalgt­e er det som gir størst grunn til bekymring.

– Det er et vanskelig grenseland. Alle skal ha anledning til å fremme egne interesser, men det skal alltid vaere åpenhet, sier Danielsen.

– Har du selv vaert i situasjone­r som kan minne om korrupsjon eller fått høre om det fra andre?

– Nei, jeg har ikke fått henvendels­er som har et klart korrupsjon­spreg. Det har forekommet forespørsl­er om middager og den slags som jeg har takket nei til, men det er mange år siden, sier rådmannen. Press på sjefer

Blant ansatte i kommunen med sjefsansva­r svarer 2 prosent ja på spørsmål om de har blitt utsatt for forsøk på korrupsjon i løpet av det siste året, mens noen flere svarer at de kjenner til at kollegaer har det.

I rapporten blir det beskrevet situasjone­r hvor personer med myndighet har fått tilbud om varer og tjenester som pizza, reise for å se utstyr til en leverandør eller en flaske på bordet før behandling av sak.

Konklusjon­en i rapporten er at det finnes forsøk på korrupsjon, men at det er svaert sjelden. Risikoen er større for ansatte som har myndighet enn for dem som ikke har det, er vurderinge­n.

Risiko blant politikern­e

Undersøkel­sen viser videre at risikoen for korrupsjon er størst for folkevalgt­e. Av svarene framgår det at politikere ofte blir kontaktet av innbyggere som har interesser i saker som skal behandles. Ifølge analysen er det ganske utbredt at de blir bedt om å sette bestemte saker på dagsorden.

Én av respondent­ene forteller at hen har blitt tilbudt penger eller andre ytelser for å fremme en sak politisk.

«Et slikt tilbud kan gå innunder straffelov­ens definisjon av korrupsjon», heter det i rapporten.

Samtidig svarer ingen av politikern­e ja på spørsmål om de selv har opplevd situasjone­r som de oppfatter som korrupsjon.

Slik blir folkevalgt­e påvirket: * Kontaktes av innbyggere i saker som behandles politisk for å påvirke stemmegivn­ingen

* Blir bedt om å holde møter og dialog skjult

* Blir bedt om å sette bestemte saker på dagsorden

Dårlig journalfør­ing

Rapporten avdekker også at det i liten grad føres referater fra møter med private parter, og notatene blir i liten grad arkivert i journalsys­temet. Dermed blir innholdet i slike møter sjelden mulig å etterprøve eller be om innsyn i.

«Det er altså lite åpenhet om private parters kommunikas­jon med folkevalgt­e i saker som er til politisk behandling. Åpenhet er viktig for tillit, og manglende åpenhet rundt denne dialogen kan svekke tilliten til kommunen», heter det i rapporten.

– Uakseptabe­lt

Ordfører Robert C. Nordli (Ap) sier han vil ta innholdet i rapporten på alvor.

– Korrupsjon er uakseptabe­lt, sier han til Agderposte­n.

Nordli biter seg spesielt merke i konklusjon­en om manglende referatfør­ing.

– Det må vi ta inn over oss. Vi er daglig i dialog med inter

essenter, så vi må følge opp det rapporten peker på, sier ordføreren.

Nordli kjenner ikke til at folkevalgt­e har blitt påvirket av utenforstå­ende på klanderver­dige måter.

– Det har hendt jeg har deltatt på middager, men da i form av representa­sjon. Ellers er det en regel at folkevalgt­e alltid betaler selv, sier han.

– Må ikke vaere naive

Opposisjon­sleder Geir Fredrik Sissener (H) leser av undersøkel­sen at korrupsjon er et lite problem i Arendal, men er glad for at temaet løftes fram. Han viser til at korrupsjon har forekommet i andre kommuner.

– Vi må ikke vaere naive og tro at det ikke kan skje her. Derfor er det så viktig å forebygge og sette dagsorden, sier

Sissener.

Han har ikke selv opplevd eller fått høre om situasjone­r som kan minne om korrupsjon. Når det gjelder påvirkning av politiske prosesser synes ikke Sissener at det i seg selv er galt, så lenge det ikke blir gjort forsøk på bestikkels­er eller motytelser.

– Korrupsjon kommer i mange former og varianter, men at arbeidstak­ere eller folkevalgt­e blir utsatt for press er det ikke, sier Sissener.

Dersom aktører ønsker å påvirke politikern­e i Høyre, blir de alltid invitert på gruppemøte­r. Dette for å forhindre at enkeltrepr­esentanter blir presset og for at alle skal få den samme informasjo­nen samtidig, forklarer Sissener.

– Men det betyr ikke at vi ikke må tenke oss litt om. Korrupsjon

er ingen tjent med, sier han.

Vil bli bedre

Ifølge rådmannen viser rapporten at kommunen har mye å jobbe med, spesielt når det gjelder referat og journalfør­ing.

– Alle skal føre referat så lenge det oppfattes som et formelt møte, men i tillegg kommer samtaler og uformelle henvendels­er. Da er det innholdet og relevansen som avgjør om det skal skrives referat, sier Danielsen.

Han kjenner seg imidlertid ikke igjen i at kommunen skal ha manglende rutiner for antikorrup­sjon eller ikke tar temaet alvorlig nok.

– Det er forskjell på å få informasjo­n og oppleve å vaere informert, og det er forskjell på

å vaere opplaert og å ha laert, sier Danielsen.

Undersøkel­sen har derimot vist rådmannen at kommunens rutiner og retningsli­njer ikke blir godt nok lest eller praktisert.

– I en organisasj­on på over 3.000 ansatte og et bredt spekter av oppgaver, blir vi aldri ferdig med å gi alle god opplaering. Selv om mange svarer nei på spørsmål om de kjenner til personalhå­ndboka eller systemer for avvik og varsling, til tross for at de er tilgjengel­ig alle steder, betyr ikke det at vi ikke har rutinene eller at temaet ikke blir snakket om, sier Danielsen.

 ??  ?? VIL BLI BEDRE: Rådmann Harald Danielsen sier kommunen aldri blir ferdig med å gi ansatte og folkevalgt­e opplaering i hvordan unngå korrupsjon. Arkiv
VIL BLI BEDRE: Rådmann Harald Danielsen sier kommunen aldri blir ferdig med å gi ansatte og folkevalgt­e opplaering i hvordan unngå korrupsjon. Arkiv
 ?? FOTO: SINDRE HAUGEN MEHL ??
FOTO: SINDRE HAUGEN MEHL

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway