Agderposten

– Forferdeli­g trist at det gikk så langt

Sabrina SimmonsHan­sen følger USAsituasj­onen fra hjemmekont­oret i Arendal.

- Eline Storsaeter esto@agderposte­n.no

– Jeg er på en måte ikke overrasket over det som har skjedd. Vi ventet opptøyer og demonstras­joner i forkant av valggodkje­nnelsen, men det er forferdeli­g trist at det gikk så langt, sier Sabrina Simmons-Hansen til Agderposte­n.

«Bananrepub­likk»

Simmons-Hansen er fra Denver i Colorado, gift med en nordmann og er laerer ved Arendal videregåen­de skole.

Fra hjemmekont­oret sitt, har hun fulgt med på opptøyene, og hatt jevnlig kontakt med familie og venner i USA. Alle er like rystet.

– Hele demonstras­jonen var skuffende og lignet noe du forventer av en bananrepub­likk, ikke USA. Jeg er sint og frustrert over at Trump-supportern­e plantet bomber, vandaliser­te Capitol og angrep politiet med forestilli­ngen om at de kunne velte valgresult­atet – resultaten­e som har vaert et produkt av et fritt og trygt valg, sier hun.

Sjokkerend­e

Amerikaner­en tror Joe Biden, som overtar embetet formelt den 18. januar, vil få et svaert krevende presidents­kap.

– Det kommer til å bli en veldig vanskelig tid fremover. Det er tydelig at det er flere tusen mennesker som risikerer alt, for at Biden ikke skal vaere president. Det er skremmende.

– At flere personer på høyresiden, de konservati­ve, benekter at dette helt tydelig var Trump-organisert­e opptøyer, er utrolig sjokkerend­e, legger Simmons Hansen til.

Simmons-Hansen synes det er veldig trist å se at hjemlandet, og det amerikansk­e demokratie­t under så stort press.

– USA har betydd mye for den vestlige verden, og det skulle vaere et eksempel på et velfungere­nde demokrati. Det er så trist å se splittelse­n, og at demokratie­t blir angrepet. Som amerikaner, må jeg si at det er ganske flaut.

Stor utfordring

– For meg avslørte gårsdagens hendelser at demokratie­t bare er så sterkt som vår forpliktel­se til den sosiale kontrakten om en fredelig maktoverga­ng. Det amerikansk­e folket har en stor utfordring fremover, i å teste denne forpliktel­sen, tror Simmons-Hansen.

Forventer mer uro

Sabrina Simmons-Hansen og familien i USA, tror at den sivile uroen vil vedvare i lang tid fremover.

– Vi har snakket mye sammen om dette. Og om hva som vil skje når Biden nå blir vår neste president. Familien min forventer helt klart mer uro og voldelige opptøyer, minst fram til sommeren, sier hun.

 ??  ??
 ?? FOTO: NTB/PRIVAT ?? AMERIKANER: Sabrina Simmons-Hansen er fra Denver i Colorado, og følger situasjone­n i hjemlandet tett fra Arendal.
FOTO: NTB/PRIVAT AMERIKANER: Sabrina Simmons-Hansen er fra Denver i Colorado, og følger situasjone­n i hjemlandet tett fra Arendal.
 ?? FOTO: NTB ?? OPPTØYER: Trump-tilhengere stormet kongressby­gningen onsdag.
FOTO: NTB OPPTØYER: Trump-tilhengere stormet kongressby­gningen onsdag.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway