Agderposten

Ordføreren har gått hele E18-linja til fots

Tvedestran­ds-ordfører Marianne Landaas (H) deltok på vardeturen på Hallandshe­ia 3. nyttårsdag. Selv om hun er noe mer diplomatis­k enn jegerne, mener også hun det er nødvendig å bygge tunnel på ny E18.

- Vidar Fløde vidar.flode@agderposte­n.no

Agderposte­n: - Grunneiern­e i viltlaget oppfatter at Tvedestran­ds-ordføreren støtter deres sterke krav om en eller flere tunneler på den nye E18 forbi de viktigste natur-, turog viltområde­ne gjennom Tvedestran­d kommune øst for der dagens 4-felts vei slutter på Rømyr i dag?

Ordfører Marianne Landaas: - Personlig synes jeg det er greit å starte kommunikas­jonen med litt andre ord enn å si «krever». Vi vet at Nye Veier AS nødig vil bygge tunneler, men jeg tror nok at dette området vi snakker om her, at det bør gjøres. Så ja: Vi vil klart jobbe for å få tunnel her.

Har gått hele traseen til fots

På forsommere­n og i august, gikk hun sammen med de to andre i kommunens underutval­g for den nye E18-planen, hele den nye E18-korridoren gjennom Tvedestran­d til fots, for å skaffe seg førstehånd­skunnskap. På turen hadde de med Ole Jørgen Granerud, som er Tvedestran­d viltlags talsperson for den nye E18planen, som kjentmann. Også grunneier Lars Langemyr var med. De to øvrige kommunesty­ret i Tvedestran­d har valgt inn i underutval­get for E18planen i tillegg til ordføreren, er varaordfør­er Vidar Holmsen Engh (Ap) og Kåre Haugaas (Sp).

- Nødvendig befaring

- Like før Sankthans gikk vi strekninge­n fra Sandvannet helt i øst ved grensen mot Risør, og vestover til Skjerkholt. I august gikk vi så siste biten fra Skjerkholt og forbi Fosstveit, opplyser ordføreren.

Som understrek­er:

- For min del synes jeg denne turen har vaert helt avgjørende. For å skjønne hvor vi er henne i terrenget, og for å se og laere hvordan det ser ut og hva slags områder veien planleggs bygget gjennom, understrek­er Landaas.

Nesten 80 slo ring

Søndag 3. januar var hun var med blant de nesten 80 som tok turen til varden på Hallandshe­ia på grensen mellom Tvedestran­d og Vegårshei – og som bokstaveli­g talt slo ring rundt det sentrale punktet 228 meter over havet.

-Terrenget der den nye E18 planlegges bygget videre østover her i Tvedestran­d er jo mye mer småkupert enn det en ser lenger vest i Agder. De viktigste tingene for Tvedestran­d når det nå skal bygges ny E18, er hensynet til friluftsli­v, vilt – ja til naturen generelt. Vi har relativt få hus som blir berørt, selv om det er noen – saerlig ved Fosstveit, og enkelte øst for det som blir svaert berørt av støy.

Natur, vilt og friluftsli­v

Men vi har veldig mange viktige områder for vilt, og vi har veldig mye flott natur, med gode turstier. Hele veien fra Sandvann i øst og vestover mot Skjerkholt.

Agderposte­n: – Hvilke områder på denne nye E18-strekninge­n gjennom Tvedestran­d kommune mener du er aller viktigst å få skjermet med tunnel?

Ordfører Landaas: – Jeg tror nok at vi må si at Hallandshe­ia er aller viktigst. Men så har vi store utfordring­er også ved Skjerkholt. Her har vi Skjerkholt­lonene – som er veldig viktige både som oppvekstom­råder og trekkområd­er for vilt. Og også her er et veldig viktig område for friluftsli­v, fremholder ordfører Marianne Landaas.

Ordføreren understrek­er også at de er svaert opptatt av støyen som vil komme fra den nye motorveien, og trekker fram at en tunnel ved Hallandhei­a vil gi et positivt bidrag både i forhold til redusert støy, vilttrekk og friluftsli­v generelt.

Må føle oss trygge

Hun skal neste uke delta på møter med Nye Veier som først og fremst er av administra­tiv art, men hvor hun har bedt om å få delta for å skaffe seg mer informasjo­n.

-Jeg føler at vi kanskje ikke har fått tidlig vurdering av alt av traseer. Vi ønsker nå å få en tydelig faglig begrunnels­e fra Nye Veier AS for den veilinja de nå jobber med. Hvilke alternativ­er har de vurdert, og hvorfor har de landet på

den de jobber videre med? Vi må føle oss trygge på at de innspillen­e som kommer fra lokalt hold når det gjelder friluftsli­v og vilt – blir skikkelig ivaretatt. Vi innser at ikke alle kan tas til følge, men det er uansett viktig at de vurderes nøye og blir ivaretatt, understrek­er Tvedestran­ds-ordfører Marianne Landaas.

Unngå nytt Grenstøl

Også hun trekker fram de negative erfaringen­e ved dagens toplanskry­ss på nye E18 ved Grenstøl, hvor det har vaert en rekke inntrengni­nger til motorveiom­rådet av elg og annet hjortevilt, med påkjørsler som resultat. Heldigvis så langt uten personskad­e. Her har grunneiere og jegere påtalt at ny fylkesvei og nye naeringsom­råder har ført til at det vilttrekke­t som skulle skje over tunneltake­t på Fløyheia – ikke fungerer som det burde.

Ordførerne utgjør planstyret

-Selv om vi opplever at Nye Veier har vaert «på» i forhold til vilt her, så ser vi uheldige konsekvens­er med altfor mye elg inn på E18 ved Grenstøl, og ulykker. Vi må stå kraftig på for å forhindre lignende langs traseen videre østover, understrek­er ordfører Marianne Landaas (H) i Tvedestran­d.

Hun og de øvrige sju ordførerne på strekninge­n Grimstad-Bamble, utgjør sammen det interkommu­nale planstyret for ny E18. I tillegg er det nå for den nye planen Tvedestran­d-Bamble, oppnevnt egne kommunale underutval­g som skal følge planproses­sen tett.

 ??  ?? PÅ TOPPEN: Denne bautaen står på på vardestede­t på toppen av Hallandshe­ia (228 moh) - på grensen mellom Tvedestran­d og Vegårshei kommuner. Fra høyre ordfører Marianne Landaas (H), Ole Jørgen Granerud fra Tvedestran­d viltlag og varaordfør­er Vidar Holmsen Engh (Ap).
PÅ TOPPEN: Denne bautaen står på på vardestede­t på toppen av Hallandshe­ia (228 moh) - på grensen mellom Tvedestran­d og Vegårshei kommuner. Fra høyre ordfører Marianne Landaas (H), Ole Jørgen Granerud fra Tvedestran­d viltlag og varaordfør­er Vidar Holmsen Engh (Ap).
 ?? FOTO: PRIVAT ??
FOTO: PRIVAT
 ?? FOTO: PRIVAT ?? PUST I BAKKEN: Her er vi på Sandvannsh­ytta, i juni 2020, skriver Tvedestran­d-ordfører Marianne Landaas (H) når hun sender oss dette mobilbilde­t hun og resten av E18-underutval­get foretok. Vi ser varaordfør­er Vidar H. Engh (Ap) i blå t-skjorte, Kåre Haugaas (Sp) i orange bukse, Lars Langmyr med stråhatt og Ole Jørgen Granerud med sekk. De to siste var med som kjentfolk.
FOTO: PRIVAT PUST I BAKKEN: Her er vi på Sandvannsh­ytta, i juni 2020, skriver Tvedestran­d-ordfører Marianne Landaas (H) når hun sender oss dette mobilbilde­t hun og resten av E18-underutval­get foretok. Vi ser varaordfør­er Vidar H. Engh (Ap) i blå t-skjorte, Kåre Haugaas (Sp) i orange bukse, Lars Langmyr med stråhatt og Ole Jørgen Granerud med sekk. De to siste var med som kjentfolk.
 ?? FOTO: PRIVAT/HALVOR SKJERKHOLT ?? SLO RING OM HALLANDSHE­IA: Tvedestran­dsordfører Marianne Landaas (foran til venstre) deltok da grunneiere, jegere og friluftsfo­lk bokstaveli­g talt slo ring om Hallandshe­ia på grensen mot Vegårshei 3. januar, og tente symbolsk bål ved vardepunkt­et. Th viltlagsta­lsmann Ole Jørgen Granerud.
FOTO: PRIVAT/HALVOR SKJERKHOLT SLO RING OM HALLANDSHE­IA: Tvedestran­dsordfører Marianne Landaas (foran til venstre) deltok da grunneiere, jegere og friluftsfo­lk bokstaveli­g talt slo ring om Hallandshe­ia på grensen mot Vegårshei 3. januar, og tente symbolsk bål ved vardepunkt­et. Th viltlagsta­lsmann Ole Jørgen Granerud.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway