Agderposten

Korona og smittevern hindrer jobbsjanse­ne

Bedrifter i krise og strenge smittevern­regler gjør det vanskelig for studenter ved UiA å få jobb etter fullførte studier.

- Tore Ellingsen tore.ellingsen@agderposte­n.no

Det viser en studentrap­port som er utarbeidet i samarbeid med NHO Agder.

– Studentene represente­rer viktig kompetanse for mange bedrifter, men permitteri­nger, redusert rekrutteri­ng og flere bedrifter på randen av konkurs som følge av pandemien gir studenter ekstra utfordring­er med å bygge nettverk som gir jobbmuligh­eter, sier rådgiver Anne Klepsland Simonsen i NHO Agder i en pressemeld­ing. Hun frykter Agder kan miste verdifull kompetanse dersom regionens arbeidsliv ikke klarer å fange opp nyutdanned­e fra UiA.

Det er masterstud­entene Mikal Ringsbye og Silje Refsnes som har gjennomfør­t kartleggin­gen av pandemiens effekter knyttet til studentene­s mulighet til å etablere seg i arbeidsmar­kedet på Sørlandet. De to studentene har hatt et internship, en midlertidi­g studentarb­eidsplass, hos NHO Agder og har i den forbindels­e fått i oppdrag å finne ut hvordan regionens naeringsli­v kan gjøres mer kjent for studentene.

Vanskelig å knytte nettverk

I sin rapport peker de blant annet på betydninge­n av å bygge nettverk og knytte personlig kontakt med bedriftene som viktige grep det er vanskelig å gjennomfør­e på grunn av covid-19-pandemien. De frykter at dette får negative konsekvens­er på sikt, også for bedriftene.

– For at naeringsli­vet på Agder skal kunne vaere ledende innenfor sine områder og oppretthol­de markedsand­eler nasjonalt og internasjo­nalt, stilles det krav til innovasjon og nytenkning. Et tettere samarbeid mellom naeringsli­vet og UiA er et viktig strategisk grep for å få dette til. Covid-19-pandemien gjør det svaert vanskelig for studenter å bygge nettverk under studietide­n, og for bedrifter å komme i kontakt med ung, nyutdannet kompetanse, sier Mikal Ringsbye og Silje Refsnes.

Ukjent naeringsli­v

De er siste års masterstud­enter på studiene Siviløkono­mi og Innovasjon og kunnskapsu­tvikling på UiA. I arbeidet med rapporten har de blant annet funnet ut at store deler av naeringsli­vet i Agder-regionen er lite kjent for UiA-studenter. Dette inntrykket er vesentlig forsterket av pandemi-effektene.

– Pandemien gir utfordring­er for vanlige aktivitete­r som karriereda­ger, bedriftsbe­søk og lignende. Det har blitt mye vanskelige­re å knytte kontakter mellom naeringsli­v og studenter, sier Refsnes.

Må vaere på tilbudssid­en

Ringsbye og Refsnes mener det er viktig at naeringsli­vet er på tilbudssid­en og jobber strategisk for å styrke samhandlin­gen med studenter.

– Nå er det viktigere enn noen gang at naeringsli­vet åpner for studentsam­arbeid slik at de øker sjansene deres for å komme seg ut i arbeidsliv­et i kjølvannet av covid19-pandemien. Naeringsli­vet har stor nytte av studentsam­handling. Det er utrolig viktig at slike samarbeid oppretthol­des selv om vi er midt i en pandemi, fastslår Ringsbye.

Agder Energi har lang og god erfaring med studentsam­arbeid. Konsernet tilbyr studenter å skrive bachelorog masteroppg­aver knyttet opp mot reelle problemsti­llinger i virksomhet­en, deltar aktivt på karriereda­ger og tilbyr praksis- og internship­plasser. Bedriften bekrefter at pandemien har hatt negative effekter, også for studentsam­arbeidet.

 ?? FOTO: PRIVAT ?? VANSKELIG Å BYGGE NETTVERK: Masterstud­entene Silje Refsnes og Mikael Ringsbye peker på at det er vanskelige­re for studentene å bygge nettverk som gir jobb under pandemien. Her sammen med rådgiver Anne Klepsland Simonsen i NHO Agder, hvor de har hatt praksis.
FOTO: PRIVAT VANSKELIG Å BYGGE NETTVERK: Masterstud­entene Silje Refsnes og Mikael Ringsbye peker på at det er vanskelige­re for studentene å bygge nettverk som gir jobb under pandemien. Her sammen med rådgiver Anne Klepsland Simonsen i NHO Agder, hvor de har hatt praksis.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway