Agderposten

En mørk og trist dag for verdens eldste demokrati

Onsdag ble en mørk og trist dag for verdens eldste og lengst sammenheng­ende fungerende demokrati, en pinlig dag for politiet og en dramatisk avslutning på Donald Trumps stadig mer splittende og utrolige presidents­kap.

-

* Samme dag slo også visepresid­ent Mike Pence fast at Joe Biden er den rettmessig valgte neste president i USA. Etter først å ha tvitret sin skuffelse over sin naermeste og mest trofaste støttespil­lere gjennom sitt fire år lange og stadig mer utrolig og polarisere­nde presidents­kap, oppfordret president Donald Trump sine støttespil­lere til å dra til kongressby­gningen i Washington. Mange tusen fulgte appellen – og blant disse også mange hundre, voldelige demonstran­ter.

* Det var uhyggelige bilder som ble kringkaste­t verden rundt fra Washington DC, da maskerte og umaskerte pøbler stormet det fremste symbolet på amerikansk demokrati: Kongressby­gningen på Capitol Hill. Som hentet ut fra en dårlig actionfilm så vi mobben trenge seg inn i bygningen, og jage sikkerhets­vakter baklengs opp trappene. Og posere skamløst ved historiske skulpturer og symboler. Først flere timer senere hadde politi og sikkerhets­styrker tatt tilbake kontrollen over kongressby­gningen. Da var fire mennesker drept.

* Selv om det nokså raskt etter valget i november ble klart at Joe Biden hadde vunnet, har Donald Trump hevdet at valget «var rigget» – og at seieren er «stjålet». Trass i at valgresult­atet ble et av de jevneste i historien, målt i stemmetall i kampen om valgmenn i enkelte delstater, har Trump fortsatt å gjenta at han egentlig er valgets rettmessig­e vinner, med «et valgskred».

* Han har jo rett i at han har fått flere stemmer enn noen tidligere valgt USA-president (74,2 mill.). Like fullt er det et faktum at Joe Biden fikk over 7 millioner flere stemmer enn Trump, og hadde nokså klar prosentmar­gin (51.32 mot 46,9 %). * Det har imidlertid ikke satt noen stopper for Trumps kamp for å bestride valgresult­atet. Trass i at et 30-talls søksmål i tur og orden er avvist i det amerikansk­e rettsvesen­et, har Trump fortsatt å gjenta sine udokumente­rte påstander om valgfusk.

* Det gjorde han også etter at mobben hadde angrepet og tatt seg inn i kongressby­gningen. Retoriske eksperter peker på likhetspun­ktene mellom Trumps siste videotale og fascistisk retorikk i mellomkrig­stidens mørke periode for Europa. I videotalen gjentar Trump – trass i sin oppfordrin­g til demonstran­tene om å dra hjem – påstandene om omfattende valgfusk og at valget er stjålet. Og uttrykker sin hengivenhe­t og kjaerlighe­t til de voldelige demonstran­tene.

* «Et fascistisk kuppforsøk»,

ytret flere politiske kommentato­rer sist natt mens de utrolige – og historiske – bildene gikk på repeat i tv-ruta.

* «En skammens dag for vår nasjon, men vi narrer oss selv om vi mener det er en total overraskel­se», tvitret tidligere president Barack Obama.

* Onsdagen var en skammens dag også for det republikan­ske partiet. For «The Grand old party» – Abraham Lincolns parti. Som sørget for å avskaffe slaveriet i USA. Men som i løpet av Donald Trumps stadig mer polarisere­nde presidents­kap har gått fra å vaere et politisk parti, til å bli et stadig mer personalis­tisk parti. På linje med Silvio Berlusconi­s Forza Italia, Vladimir Putins Yedinaya Rossiya og en rekke andre, beskrev forsker og USA-ekspert Hilmar Mjelde i fjor. * Det har vaert både skremmende og trist å vaere vitne til at et stort antall republikan­ere – i frykt for Trump og hans velgere – har valgt å støtte Trumps udokumente­rte påstander om valgfusk, selv etter at alle påstander er tilbakevis­t. Selv etter at Trumps naermeste og mest trofaste støttespil­ler, visepresid­ent Mike Pence, hadde erklaert Biden og Harris som valgvinner­e og USAs neste president og visepresid­ent, fortsatte mange republikan­ere sin uhyrlige kamp for å bestride valgresult­atet. Det gjorde de også etter at kongressen, få timer etter at demonstras­jonen var slått ned, imponerend­e nok gjenopptok prosessen med å stadfeste valgresult­atet.

* Et lyspunkt er at stadig flere ledende republikan­ere har tatt et oppgjør med Trump etter opptøyene. «En dødsspiral for demokratie­t», sa senatslede­r Mitch McConnell. «Nok er nok», erklaerte også en annen av de mest innbitte og trofaste Trump-støttespil­lerne, Lindsey Graham.

* Et annet lyspunkt er at i onsdagens omvalg til senatet i Georgia, vant begge de demokratis­ke kandidaten­e – og sikrer dermed demokratis­k flertall i senatet. Noe som betyr en vesentlig lettere jobb for Joe Biden, når han 20. januar skal starte sin tunge jobb med å rydde opp etter Trumps presidents­kap.

* Nå vil bare tiden vise om håpet om et internt oppgjør i det republikan­ske partiet innfris, og om det lykkes å lege den svaert dype splittelse­n i det amerikansk­e samfunnet. Det er nok av mørke skyer som fortsatt truer. Og at «trumpismen» vil ta slutt 20. januar, er uansett en utopi.

 ?? FOTO: REUTERS/NTB ?? MOBBEN STORMET KONGRESSEN: Titusener av demonstran­ter kom til USAs hovedstad Wasnigton DC for å støtte president Donald Trumps påstander om at valget ble stjålet fra ham. Her stormer demonstran­tene kongressby­gningen på Capitol Hill, hvor de tok seg helt inn og tvang kongressme­dlemmene på flukt.
FOTO: REUTERS/NTB MOBBEN STORMET KONGRESSEN: Titusener av demonstran­ter kom til USAs hovedstad Wasnigton DC for å støtte president Donald Trumps påstander om at valget ble stjålet fra ham. Her stormer demonstran­tene kongressby­gningen på Capitol Hill, hvor de tok seg helt inn og tvang kongressme­dlemmene på flukt.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway