Agderposten

Er jeg grusom?

- INGElIN KRüGER Debattant

Koronaviru­set er blant oss, og har vaert det lenge nå. Vi får direksjone­r fra Regjeringe­n, FHI og WHO og de fleste av oss følger disse så godt vi kan. Det ser imidlertid ut som at det er like mange meninger der ute om tiltakene som er igangsatt, som det er mennesker i dette landet.

De faerreste av disse har greie på hva vi mener noe om. Jeg er blant dem selvsagt, men jeg følger de råd vi får fra myndighete­ne og enda litt til. Bruker hue, som man sa i gamle dager. Jeg tror det er mange som gjør som meg, men noen har som alltid sine egne tanker om hva som er rett og galt. De om det, forhåpentl­igvis er de ikke mange nok til å ødelegge for oss andre (eventuelt er de ikke så tøffe i virkelighe­ten som de fremstår på nettet).

Nåharvi fått vaksine til Norge. Først bestemte myndighete­ne at første prioriteri­ng er de gamle og de sykeste. Nå er dette revurdert og endret, slik at deler av helsevesen­et også står på prioriteri­ngslisten. Dette er imidlertid kun et lite utvalg, som noen stakkars ledere skal velge ut. Hvordan er det mulig med denne vage prioriteri­ngslista?

Jeg har ingen kompetanse innen medisin eller helse, men en ting forstår jeg: om helsearbei­derne ligger nede for telling, er det ute med oss alle. Det finnes tross alt andre sykdommer enn korona; akutte sykdommer, alvorlige sykdommer som kreft og nyresvikt og masse annet. Dersom våre helsearbei­dere (hjelpeplei­ere, ambulansep­ersonell, sykepleier­e, leger mm) ligger nede for telling, hva gjør vi da? Har vi ikke laert noe det siste året? Se til Kina, Italia, Spania og nå England.

Skal fru eller herr NN på 80 pluss få vaksine før helsearbei­derne som skal hjelpe dem og oss? Jeg finner dette helt absurd! Etikk? Som én skrev i et kommentarf­elt: Om du har valget mellom å redde en 80-åring og en 8-åring fra å drukne (de ligger i vannet samtidig og du kan bare redde én), hvem hadde du valgt?

Om svaret er 8-åringen, så møter du deg selv i døra dersom du mener at de eldste skal ha vaksinen først. Vi bør i stedet sørge for at 80-åringer og eldre ikke blir smittet, lockdown er helt greit, det tåler vi og det tåler de. Om man er på et sykehjem, er det folk rundt deg som tar vare på deg. Du trenger ikke barnebarn og oldebarn på besøk, dersom det å unngå døden er det viktigste.

Så kjaere myndighete­r – gi vaksine til alle helsearbei­dere som er i kontakt med smitteutsa­tte personer først. Deretter syke yngre mennesker, som tross alt kan ha mange gode og produktive år foran seg, deretter de som er både syke og gamle, deretter de eldste, så alle unge og så til slutt alle oss midt imellom!

 ?? FOTO: NTB SCANPIX ?? VAKSINE: Ingelin Krüger mener at vaksinasjo­nspriorite­ringen er helt feil.
FOTO: NTB SCANPIX VAKSINE: Ingelin Krüger mener at vaksinasjo­nspriorite­ringen er helt feil.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway