Agderposten

Spilte i Russland – har tips til Ylldren

Ylldren Ibrahimajs overgang til Ural Jekaterinb­urg er naert foreståend­e. Jørgen Jalland er en av få norske spillere som har spilt i russisk eliteserie og gir sine råd til arendalitt­en før storoverga­ngen bekreftes.

- Thomas Skjeggedal Thorsen thth@agderposte­n.no

Ylldren Ibrahimaj, 25-åringen fra Arendal som har storspilt for Viking de siste sesongene, skal vaere så godt som klar for russiske Ural Jekaterinb­urg.

Agderposte­n har derfor slått av en prat med en av de få norske spillerne med erfaring fra russisk fotball. Jørgen Jalland spilte i storklubbe­n Rubin Kazan tilbake i 2005 og 2006.

– Det er bare å belage seg på hard konkurrans­e om plassene, og mindre spilletid enn hjemme i Norge, er rådet fra Jalland.

Selv om han dro hjem til Norge i 2006 følger han fortsatt med på russisk fotball.

– Det er veldig mange bra utlendinge­r i russisk fotball. Jeg har inntrykk av at det fortsatt er mye penger der, og penger trekker gode spillere.

Annerledes

Fotballklu­bben Ural holder til i byen Jekaterinb­urg – Russlands

fjerde største by med 1,4 millioner innbyggere (tall fra 2012, ifølge Wikipedia). Byen ligger en to timers flytur øst for Moskva, altså dypt inn i Russland. Gradestokk­en der ligger ifølge Yr på mellom 10 og 20 minusgrade­r den neste tiden.

Jalland forteller om en helt annen kultur i russisk fotball enn hva som gjelder i Norge.

– Det er ofte gruppering­er innad i laget. I Norge er det god og hyggelig atmosfaere, alle er kompiser. Slik er det ikke i Russland. Der tenker man mest på seg selv, forklarer 43-åringen.

Får mye oppmerksom­het

– Det er mye større konkurrans­e innad i laget. En helt annen type lagsamhold.

Han trekker også fram forskjelle­ne i samfunnet.

– I Russland lever man mer isolert, og det er stor forskjell på fattige og rike. Men som fotballspi­ller er man veldig privileger­t. Kan man leve som betalt fotballspi­ller får man mye oppmerksom­het. Folk er veldig opptatt av sport, forteller Jalland videre.

Trykk

Det skal kun vaere detaljer som gjenstår før Ylldren blir Arendals første spiller i en av de store ligaene i Europa (Russisk eliteserie er ranket som den 7. beste). Der blir han lagkompis med Stefan Strandberg.

Overgangen til Ural betyr at han skal spille sine hjemmekamp­er på enorme Central Stadium med kapasitet på 35.000 tilskuere. Arenaen ble også benyttet under VM i 2018.

Når Jalland tenker tilbake på sin tid i Russland står publikum som et sterkt minne.

– Publikum gir mye lyd fra seg. Det er et voldsomt engasjemen­t på tribunene der. Interessen for fotball er stor.

 ?? FOTO: VADIM GHIRDA ?? NY HJEMMEBANE: Central Stadium i Jekaterinb­urg var en av arenaene som ble brukt i VM i 2018. Det blir den nye hjemmebane­n til arendalitt­en Ylldren Ibrahimaj.
FOTO: VADIM GHIRDA NY HJEMMEBANE: Central Stadium i Jekaterinb­urg var en av arenaene som ble brukt i VM i 2018. Det blir den nye hjemmebane­n til arendalitt­en Ylldren Ibrahimaj.
 ?? FOTO: CARINA JOHANSEN ?? NAERMER SEG: Ylldren Ibrahimaj naermer seg overgang til russisk toppfotbal­l.
FOTO: CARINA JOHANSEN NAERMER SEG: Ylldren Ibrahimaj naermer seg overgang til russisk toppfotbal­l.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway