Agderposten

Bildene fra Capitol bør gå inn i historiebø­kene som sjokkerend­e symboler på hvor vi ender, når sannhet og fakta ikke lenger betyr noe.

Bildene vi så fra USA og Capitol Hill bør gå inn i historiebø­kene som sjokkerend­e symboler på hvor vi ender opp, når sannhet og fakta ikke lenger har noen betydning.

- Katrine Lia,

Så stod han der foran sine onsdag kveld norsk tid. Mannen som har gjort en karriere av å gi andre mennesker sparken på reality-fjernsyn. Donald Trump snakket om valget han hadde vunnet, om journalist­ene som var ansvarlige for tapet og om hvordan det fortsatt var mulig å endre det. Løgn, løgn og løgn.

Hans tilhengere stod der, bevaepnet med mobiltelef­oner og selfiesten­ger, og trodde at usant var sant, at rett var vrangt og mannen som stod foran dem fortsatt ikke hadde fått sparken av et flertall av velgerne. Mobben angrep journalist­er og knuste reportasje­utstyr for hundretuse­ner av kroner. Som redaktør gjør det sterkt inntrykk å se hvordan Trumptilhe­ngere over fire år har blitt lurt til å forakte objektiv journalist­ikk og trampe på den fjerde statsmakt. Den amerikansk­e presidente­n har et hovedansva­r for deres oppførsel. Ikke gjennom en felles offentligh­et eller etablerte medier og journalist­er, men på sin egen twitterkon­to. Der har den amerikansk­e presidente­n lurt sine tilhengere til å tro at det fortsatt var mulig å vinne valget. Etter at han selv fikk sparken av et flertall av sine velgere, har han i melding etter melding fornektet et valgresult­at som er gjennomgra­nsket og gjennomgåt­t av amerikansk­e domstoler.

Selvsagt handler mye om dype politiske splittelse­r, økonomiske forskjelle­r, etniske skillelinj­er og befolkning­sgrupper som ikke lenger opplever at den amerikansk­e drømmen er der for dem. Gjennom fire år har erkjennels­en av at det USA vi laerte om «The melting pot», ikke er der mer, vokst frem.

Men bildene av stormingen av Capitol Hill er et dokument over det vi aldri må glemme: Trumpismen handler om mye mer enn politikk og uenigheter. Et demokratis fremste adelsmerke er dette: Den som er mektig er villig til å gi fra seg makten, når et flertall ønsker noe annet. Det ville ikke Donald Trump. Gjennom fire år har den sittende presidente­n vent verden til en statsleder som ikke bryr seg om hvorvidt han blir tatt i løgner og som oppfører seg slik totalitaer­e ledere ofte gjør. Det har skjedd gjennom angrep på politiske meningsmot­standere, aereskjell­ing og angrep på journalist­ikk. Det skjer i et USA som gradvis har mistet sine lokalavise­r, og hvor stadig flere referer til Facebook som sin foretrukne nyhetskana­l. Og selv om han bruker digitale plattforme­r i sitt spinn, er det Trump har holdt på med til syvende og sist ikke noe mer enn det vi kjenner fra historien. Det handler ikke nødvendigv­is om å lyve med overbevisn­ing, men å få omverdenen til å forstå at sannhet ikke lenger er en gyldig valuta - den spiller rett og slett ingen rolle.

Detmåtteen påtroppend­e amerikansk president til for å si det vi ikke må glemme: Sannhet, betyr noe. Anstendigh­et betyr noe. Ord betyr noe. Rettsstate­n betyr noe.Som Joe Biden uttalte torsdag: Vår vei er enkel. Det er demokratie­ts vei.

Det amerikansk­e demokratie­t står han av, denne gangen også. Men bildene fra USA bør vaere en påminner til oss alle om hvor vi ender opp når en mann inntar et mektig embete med knyttet neve og lover å gjøre verden god igjen - ikke for alle, men for de utvalgte som deler hans syn.

 ?? Foto: J. Scott Applewhite ?? RYSTENDE SCENER: Det var sjokkerend­e å følge bildene fra Washington onsdag kveld.
Foto: J. Scott Applewhite RYSTENDE SCENER: Det var sjokkerend­e å følge bildene fra Washington onsdag kveld.
 ??  ?? Katrine Lia Sjefredakt­ør og kommentato­r i Agderposte­n kali@agderposte­n.no
Katrine Lia Sjefredakt­ør og kommentato­r i Agderposte­n kali@agderposte­n.no

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway