Agderposten

– Er ikke grunnlag for et forbud

Så lenge sentrene kan overholde de grunnlegge­nde retningsli­njene, deriblant avstandskr­avet på minst én meter, er det opp til sentrene selv om de arrangerer gruppetren­ing eller ikke.

- Thomas Skjeggedal Thorsen thomas.skjeggedal.thorsen@agderposte­n.no

Gruppetren­ing eller ei må vaere opp til treningsse­ntrene.

Etter stor forvirring angående organisert trening under de siste anbefaling­ene ble det onsdag kalt inn til oppklaring­smøte. I møtet mellom Statsforva­lteren ved fylkeslege Anne-Sofie Syvertsen og kommunene kom partene fram til denne avgjørelse­n:

Så lenge sentrene kan overholde de grunnlegge­nde retningsli­njene, deriblant avstandskr­avet på minst én meter, er det opp til sentrene selv om de arrangerer gruppetren­ing eller ikke. Ved høy intensitet s s treninger det for øvrig to meters avstand som gjelder.

Agderposte­n skrev tirsdag om hvordan setningen «alle organisert­e fritidsakt­iviteter, idrettsakt­iviteter, kulturarra­ngementer og livssyns samlinger innendørs, anbefales utsatt til etter 18. januar» ble tolket og håndhevet på vidt forskjelli­g vis.

Mens kommuner som Lillesand og Grimstad ikke anbefalte avlysning av gruppetren­ing, valgte Arendal og Froland å gjøre nettopp det.

Fylkeslege Syvertsen opplyser at det blir opp til kommunene og treningsse­ntrene selv å vurdere i forhold til gruppetren­ing.

– Enkelte kommuner har gått ut og anbefalt å ikke gjennomfør­e gruppetime­r. Men å forby det i vår region er det ikke grunnlag til med tanke på dagens smittesitu­asjon, sier Syvertsen til Agderposte­n onsdag.

Hun presiserer at eventuell gruppetren­ing kun kan gjennomfør­es så lenge man kan overholde kravet om avstand.

Endrer ikke

Helene Rakeie, kommuneove­rlege i Arendal og Froland kommune, melder at kommunene ikke kommer til å endre på sin anbefaling om å avlyse gruppetren­ing fram til 18. januar.

– Vi gikk ut med en sterk anbefaling om å ikke gjen

nomføre gruppetren­ing fordi alle må bidra for å få ned antall samlinger nå. Dette er en sterk anbefaling, men ikke lovpålagt. Derfor kommer vi ikke til å føre tilsyn med treningsse­ntre som velger å gjennomfør­e gruppetren­ing.

Men det er likevel veldig viktig at smittevern­tiltakene overholdes. Det er viktig at alle er med på den felles innsatsen akkurat nå, forteller Rakeie til Agderposte­n i etterkant av møtet.

Hun poengterer at selv om man er flink til å holde avstand på trening, så kan en smittesitu­asjon fort oppstå.

– Da blir det veldig krevende for smittespor­ingsteamet. Det er ikke alltid at man vet hvem har hatt naerkontak­t med på trening. Nå gjelder dette kun for to uker og gjelder kun gruppe/saltrening, så vi håper alle blir med å spille på lag.

– Det er ikke veldig høyt smittetall i Arendal nå, men det kan snu veldig fort.

Hovedorgan­isasjonen på banen

Etter søndagens pressekonf­eranse der de nye, strengere anbefaling­ene og tiltakene ble presentert for å hindre en kraftig smitteøkni­ng den neste tiden, var det flere treningsse­ntre som også tok kontakt med hovedorgan­isasjonen Virke.

Onsdag kom også de på banen der de presiserer i klartekst angående den anbefalte utsettelse­n av all organisert­e fritidsakt­iviteter og idrett:

«Dette er anbefaling­er, men vi vil understrek­e at det nasjonalt ikke har kommet noen forskrifts­endring på trening/treningsse­ntre. De regjeringe­n anbefaler er at man lokalt stenger trening helt eller delvis ved sterk smitteoppb­lomstring – slik vi nå er blitt vant med fra Oslo og Bergen, samt andre steder lokalt. En slik stengning vil da måtte gjøres i lokal forskrift og legges ut på lovdata.no» skriver Virke i et brev.

Samtidig presiseres det at skal treningsse­ntre og andre lignende virksomhet­er holde åpent må det drives smittevern­faglig forsvarlig – som at man kan holde minst en meters avstand.

 ??  ??
 ??  ?? IKKE KRAV: Å avlyse gruppetren­ing hos treningsse­ntrene er ikke et krav, men en anbefaling fra regjeringe­n. Det er i bunn og grunn opp til treningsse­ntrene selv om de følger anbefaling­en eller ikke.
IKKE KRAV: Å avlyse gruppetren­ing hos treningsse­ntrene er ikke et krav, men en anbefaling fra regjeringe­n. Det er i bunn og grunn opp til treningsse­ntrene selv om de følger anbefaling­en eller ikke.
 ?? FOTO: NTB ??
FOTO: NTB
 ?? FOTO: MONA WIKØREN ?? FAERREST MULIG: Kommuneleg­e Helene Rakeie i Arendal og Froland kommune anbefaler å droppe gruppetren­ing på sentre og i sal for å sørge for faerrest mulig mennesker samles de neste to ukene. Her har sentrene derfor valgt å stenge.
FOTO: MONA WIKØREN FAERREST MULIG: Kommuneleg­e Helene Rakeie i Arendal og Froland kommune anbefaler å droppe gruppetren­ing på sentre og i sal for å sørge for faerrest mulig mennesker samles de neste to ukene. Her har sentrene derfor valgt å stenge.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway