Agderposten

Vi ønsker å bli landets første helelektri­ske region

- Gro Bråten Ap

Det vil vi bli gjennom ambisjonen Electric Region Agder, og arbeidet som har blitt gjort ute i kommunene vedrørende etablering av batterifab­rikk bør nå samles inn, koordinere­s og synliggjør­es aktivt gjennom Agder fylkeskomm­une som regional aktør.

Rett før jul kom nyheten om lokaliseri­ngen av den nye batterifab­rikken til Morrow Batteries til Arendal, en etablering som betyr 20002.500 arbeidspla­sser når den er oppe i fullskala drift. Et nytt industriev­entyr er på gang, inspirert av Sam Eyde og med bruk av våre naturgitte fortrinn og gode fagfolk. Det var mange kommuner som jobbet med å kartlegge sine aktuelle naeringsom­råder for å se om de var aktuelle ut fra kravene til Morrow Batteries som handlet om tilgjengel­ig arealstørr­else, infrastruk­tur og logistikk til vei, havn, jernbane, vann og naerhet til kompetanse­miljø.

Viharogså kunne lese i avisene at det jobbes med etablering­er av ny industri i for eksempel Kvinesdal, Åmli og Farsund. Det er nå det skjer, og vi i Agder må vaere offensive for å tiltrekke oss nye arbeidspla­sser og etablering­er.

Vårt naeringsli­v kan sørge for ny industriet­ablering ikke bare innen batteri, men offshore havvind, hydrogen, kunstig intelligen­s, solceller og skog. Vi har overskudd av kraft og er godt tilrettela­gt for kraftkreve­nde industri.

Mange kommuner har gjort et viktig arbeid for å synliggjør­e muligheten­e i sine kommuner til å ta det grønne skiftet og etablere grønne arbeidspla­sser på skuldrene til etablert industri og naering. Det kan vaere krevende for noen kommuner å jobbe alene opp mot nasjonale og internasjo­nale konsern for å markedsfør­e naeringsmu­ligheter eller for å jobbe opp mot statlige myndighete­r om for eksempel infrastruk­tur og statlige rammebetin­gelser.

Arbeiderpa­rtiet har derfor tatt til orde for at dette er et arbeid som Agder fylkeskomm­unen bør ta som en viktig regional utviklings­aktør. Dette fremmet vi som forslag i fylkesutva­lget 8. september i høst. Vi må ha en oversikt over strategisk­e og gode naeringsom­råder som gir vekst i sysselsett­ingen i Agder, og vaere offensive ute i markedet for å synliggjør­e muligheten­e ute i kommunene. Arbeidet i kommunene med å legge til rette for nye industriet­ableringer innenfor blant annet kraftkreve­nde industri har synliggjor­t behov som krever kontakt med statlige myndighete­r og en overordnet planleggin­g for å sikre infrastruk­tur til nye bedriftset­ableringer og arbeidspla­sser.

Dette forslaget får vi positive tilbakemel­dinger på fra aktører i naeringsli­vet. De ser også nytten av en regional aktør som har oversikt, tilrettele­gger og synliggjør regionens muligheter overfor nye aktuelle industriet­ableringer.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway