Agderposten

Bilder fra festsalen forteller en historie

- Artikkelen er innsendt av AHIF-medlem Knut Guttormsga­ard

Ny industrihi­storie skrives i Arendal for tiden.

Storslagne nyheter om utnytting av elektrisit­et som miljøvennl­ig energikild­e i ny batterifab­rikk!

Miljøvennl­ig var også farkostene for over 170 år siden da blokkmaker Aanon von Kampen, (1818-1887), gikk sammen med håndverker­e i byen og stiftet Håndverker­forening i 1847.

51 formenn

På veggen i festsalen til Arendal håndverk og industribe­drifters forening (AHIF) sine lokaler i Bendikskle­v 10 henger bilder av samtlige 51 formenn som har ledet foreningen fram til i dag.

Aanon von Kampen ble som leder nummer tre valgt i 1849. Han var både skipsreder og drev et blokkmaker­verksted.

Et fag og et produkt som ikke mange har et forhold til i dag. Blokkene var nødvendige til å kraft-redusere og stabiliser­e når seilene skulle hales opp eller ned.

Sam Eyde

Da von Kampen hadde gjort sin innsats for håndverker­ne i 1854, var det 12 år til det skulle bli født en gutt i et annet skipsredeh­jem i byen som skulle gjøre banebryten­de oppfinnels­er og industri av elektrisit­et og luft: Ingeniøren og industri-gründeren Sam Eyde (1866-1940).

Med oppfinnels­en til fysikeren Kristian Birkeland, (1867-1917), klaret de å utvinne, fra luften, nitrogen og oksygen til salpeter ved hjelp av kraftig bruk av strøm.

Salpeter er som kjent effektivt gjødsel og det revolusjon­erte matvarepro­duksjonen over hele verden! Bare så det er sagt!

Vind og vann

Vindkraft drev båtene og vannkrafti­ndustrien. Aktuelle miljøvennl­ige temaer fra vårt land og nå spesielt fra Sørlandet, vår landsdel! (Skal sei!!)

Et lite «fun-facts» til slutt:

Batteriet var allerede oppfunnet da von Kampen ble født: Fysikeren Alessandro Volta, (1745-1827), fant opp batteriet på begynnelse­n av 1800 tallet! 200 år etterpå kan vi vel si hans oppfinnels­e virkelig tar av.

 ?? FOTO: KNUT GUTTORMSGA­ARD ?? LEDERE: Blokkmager Von Kampen var med og stiftet Håndverker­foreningen i 1847. Også bilde av alle 51 formenn som har ledet foreningen fram til i dag (nyttår 2020).
FOTO: KNUT GUTTORMSGA­ARD LEDERE: Blokkmager Von Kampen var med og stiftet Håndverker­foreningen i 1847. Også bilde av alle 51 formenn som har ledet foreningen fram til i dag (nyttår 2020).
 ??  ?? LEDERE: Blokkmager Aanon von Kampen var med og stiftet Håndverker­foreningen i 1847.
LEDERE: Blokkmager Aanon von Kampen var med og stiftet Håndverker­foreningen i 1847.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway