Agderposten

Blind jubel for etterlengt­et arbeid i gaten

Svarte rør med varme i har slanget seg utover Kirkegaten i Arendal den sisteuken,forå gjøre byen mer tilgjengel­ig.

- Frank Johannesse­n frank.johannesse­n@agderposte­n. no

– Det nytter!

– Vi bytter ut noen av hellene med ledelinjer i granitt, slik at blinde og svaksynte lettere skal finne fram i byen. De skal gå fra fotgjenger­overgangen ved Syrdalens hjørne til en sløyfe inn til blindeforb­undets lokaler på Langbrygge­n, og videre ut til der gågaten slutter, sier Vidar Engh i Arendal kommune.

– En gledelig begivenhet i

Arendal! På min vei til taxien oppdaget jeg slanger på bakken og at det var lagt ned oppmerksom­hetsfelt før gangfeltet ved Syrdalens hjørne. Dette viser at det nytter å arbeide for en tryggere og enklere hverdag for blinde og svaksynte, sier fylkeslede­r for blindeforb­undet i Agder, Brit Ingvild Fredriksen.

I fjor gikk Blindeforb­undet hardt ut mot at Arendal sentrum var praktisk talt en blindsone for dem som ikke ser godt når de skal finne fram, og kravet var klart:

Flere såkalte ledelinjer på bakken, og markører ved fotgjenger­overganger, som gjør at personer med en hvit stokk kan føle en linje i bakken og unngå farer, slik som overgangen ved Syrdalens hjørne.

Følbar fare

Den kalte de en dødsfelle, og lot varaordfør­er Terje Eikin prøve i praksis hvor vanskelig det var å skjønne at du krysset en vei.

Eikin selv krasjet både med gjerder til uterestaur­anter kom naerme trappenedg­anger og virret ut i bilveien ved et par anledninge­r. Uten en ledsager, hadde han vaert fortapt.

Aksjonen førte til brev til ordføreren og rådet for mennesker med nedsatt funksjonse­vne, som hvert år rår over rundt 500.000 kr i Arendal for å bedre tilgjengel­igheten.

Kostnadsra­mmen for prosjektet er på rundt 200.000 kr. Arbeidet ble litt mer omfattende siden man må tine bakken før man plukker opp hellene, men allikevel relativt enkelt.

– Vi har tatt tak i dette i samråd med blindeforb­undet og har diskutert det med rådet for mennesker med nedsatt funksjonse­vne, sier Engh.

Arbeidet er forventet ferdig allerede i dag, hvis vaerforhol­dene skulle vaere på arbeiderne­s side.

 ?? JOHANNESSE­N FOTO: FRANK ?? LEDELINJER: Oveland Utemiljø holder på å legge ledelinjer for blinde og svaksynte gjennom Kirkegaten og ut Langbrygge­n. Her tines bakken før steinene skiftes ut.
JOHANNESSE­N FOTO: FRANK LEDELINJER: Oveland Utemiljø holder på å legge ledelinjer for blinde og svaksynte gjennom Kirkegaten og ut Langbrygge­n. Her tines bakken før steinene skiftes ut.
 ?? JOHANNESSE­N FOTO: FRANK ?? LEDELINJER: Oveland Utemiljø holder på å legge ledelinjer for blinde og svaksynte gjennom Kirkegaten og ut Langbrygge­n.
JOHANNESSE­N FOTO: FRANK LEDELINJER: Oveland Utemiljø holder på å legge ledelinjer for blinde og svaksynte gjennom Kirkegaten og ut Langbrygge­n.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway