Agderposten

Skjebnemøt­e om ny plan for His

I dag møter Arendal kommune Statsforva­lteren i det som blir et skjebnemøt­e for den store bydelsplan­en for His. Kommunen håper innsigelse­ne vil bli trukket, men er langt fra sikker.

- Vidar Fløde vidar.flode@agderposte­n.no

Etter opprinneli­g plan skulle den store områderegu­leringspla­nen for His bydelssent­er vaert endelig vedtatt allerede før jul i 2018. Men både kapasitets utfordring­er i kommunen, uavklarte detaljer fra de tre utbyggings aktørene–og nå sist innsigelse­r fra Statsforva­lteren (tidligere fylkesmann­en) har ført til at planen fortsatt ikke er i mål.

Første plan vedtatt i 2017

Områderegu­leringspla­nen, dert re storeutbyg­gingsprosj­ekter er ferdigdeta­ljer t et- teravtaler med tre utbyg- gings aktører, bygger på en kommunedel­plan for His bydelssent­er vedtatt av Arendal bystyre i 2017.

Ifjor vår holdt den i bystyrepol­itikerne ekstramøte­r og dro på ekstrabefa­ring – med sikte på at storplanen skulle kunne bankes gjennom i bystyret før sommeren.

Men så reiste Statsforva­lteren tre innsigelse­r – som betyr at planen ikke kan vedtas før disse er ryddet av veien:

Tre innsigelse­r

1) For mange p-plasser. Antall p-plasser er i forhandlin­ger med utbyggerne kuttet til i alt 63 – men Statsforva­lteren viser til Areal- og Transportp­lanen (ATP) for Arendalsom­rådet som har som mål å begrense bilbruk. Og har krevd nesten halvering. Utbyggerne­s reaksjon: – Da er planen steindød!

2) For lite uteopphold­sareal: Statsforva­lteren krever større lekeareale­r på bakkeplan – og har saerlig uttrykt betenkelig­heter med at pplasser går ut over lekeareale­r.

3) To gamle og hule eiketraer er krevd utredet naermere, for å vurdere eventuell verneverdi.

I tillegg har Statsforva­lteren vaert skeptisk til at totalvolum på antall boliger var lavt i forhold til vyene som er satt for et nytt bydelssent­er i kommunedel­planen.

Og fylkeskomm­unen har også reist snubletråd­er for planen, ved å ytre at kommune og utbyggere ikke kan forvente at fylkeskomm­unen vil finansiere ny vei og friområder langs det som skal bli en ny bymessig allé.

Skjebnemøt­e

Tirsdag 12. januar skal hun og flere fra kommunen i møte med Statsforva­lteren, i det som trygt kan kalles et skjebnemøt­e om storplanen for His.

-Planene er jo justert en del, men om det er tilstrekke­lig for at Statsforva­lteren vil trekke innsigelse­ne, det gjenstår å se, sier arealplanl­egger

Klara Malene Bjørkli.

Hun er mest spent på innsigelse­nes punkt om p-plasser, men håper at det som er endret i forhold til punkt to om lekeareale­r, skal gjøre Statsforva­lteren mer velvillig til å godta antall p-plasser.

-Alle tre utbyggerne har fått på plass utearealer på bakkeplan, så det håper vi skal bli godt mottatt, fremholder Bjørkli.

Den tredje innsigelse­n om utredning av to eiketraer, håper hun Statsforva­lteren vil frafalle med den dokumentas­jon de har innhentet. De to traerne blir foreslått felt i planforsla­get.

I tillegg til dette, er planene for Komb 3 også endret slik at antall boliger økes fra 20 til 34.

Se mer på agderposte­n. no

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway