Agderposten

Da 10-åringen ville ta livet sitt, gikk alarmen

Da gutten (10) ville ta sitt eget liv, gikk alarmen flere steder. Nå er faren dømt til ett års fengsel, blant annet for vold mot sin egen sønn.

- Arne Ingmar Eggen arne.ingmar.eggen@agderposte­n. no

Høsten 2019 tar en fastlege kontakt med barne- og ungdomspsy­kiatrien (ABUP) i Arendal. Budskapet er alvorlig.

Fastlegen har akkurat snakket med en mor som er bekymret over sønnen som ville ta sitt eget liv. Fordi han ikke er god nok – og pappa hater ham, som sønnen selv skal ha gitt uttrykk for. På gutteromme­t sitt fant mamma 10-åringen i en situasjon som hun opplevde som et selvmordsf­orsøk.

Henvist til psykolog

Etter dette skjedde ting fort: Sønnen blir henvist til en psykolog som i løpet av flere samtaler får kartlaget selvmordst­ankene hans.

Opplysning­ene som kommer fram er så skremmende at psykologen må informere 10-åringen om at hun vil varsle barneverne­t om saken. Deretter gikk alarmen hos politiet og det offentlige hjelpeappa­ratet.

I et tilrettela­gt politiavhø­r bekreftet 10-åringen selvmordsp­lanene, ifølge avhørsprot­okollen. Gjennom samtaler med psykolog ble det avdekket et svaert alvorlig forhold mellom 10-åringen og hans egen far.

Voldelig relasjon

9. november i år ble et opptak av politiavhø­ret avspilt i AustAgder tingrett for dommerfull­mektig Kristian Gjendemsjø og to meddommere.

Ifølge de tre dommerne er det 10-åringen forteller i avhøret så troverdig at pappa kan dømmes for vold i naere relasjoner.

Slag mot bryst og skulder

Isolert sett er ikke de to voldsepiso­dene som pappa dømmes for – med slag mot henholdsvi­s bryst og skulder – av det mest alvorlige slaget.

Men når dette kommer i tillegg til at pappa flere ganger skal ha løftet gutten opp mot veggen, kan paragrafen om vold i naere relasjoner ifølge tingretten tas i bruk.

Ifølge dommen skal faren også brukt svaert nedsettend­e betegnelse­r som «dum», «stygg» og «dum i hodet» om sønnen. Og hadde han ikke truffet guttens mor, «hadde jeg ikke hatt idiotsønne­n min», som han ifølge dommen selv skal ha gitt uttrykk for.

At pappa kunne gjøre alt dette mot ham med vilje, skal ifølge 10-åringen ha ført til at han «føler seg ubrukelig og at han ingen vil ha ham», som Aust-Agder tingrett beskriver det han har fortalt.

I sum har alle disse forholdene ifølge domstolen skapt en frykt for at 10-åringen ikke kan føle seg trygg, i møte med sin egen far.

Ett års fengsel

Fordi han ifølge dommen befant seg i en situasjon «preget av uforutsigb­arhet og utrygghet», som domstolen beskriver det, våget han ikke i si ifra av frykt for nye sanksjoner.

I tillegg til straffen på ett års ubetinget fengsel for volden mot sønnen og en rekke andre brudd på blant annet narkotikao­g vegtrafikk­loven, ble faren også fradømt retten til å ta kontakt med sønnen.

Eller «forfølge, besøke eller på annet vis kontakte» sønnen, som loven formulerer forbudet som skal vare i ett år.

I tillegg må faren betale sønnen sin 35.000 kroner i oppreisnin­gserstatni­ng.

Ankefriste­n i Aust-Agder tingrett ble satt til to uker.

 ?? FOTO: FRANK MAY, NTB ?? PAPPA DØMT: Da 10-åringen ville ta sitt eget liv, gikk alarmen hos politiet. Nå er pappa dømt til fengsel for vold i naere relasjoner. Illustrasj­onsbilde
FOTO: FRANK MAY, NTB PAPPA DØMT: Da 10-åringen ville ta sitt eget liv, gikk alarmen hos politiet. Nå er pappa dømt til fengsel for vold i naere relasjoner. Illustrasj­onsbilde

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway