Agderposten

«Gir inntrykk av en splid som ikke er reell»

La oss fortsette samarbeide­t i sentrum.

- Milly Grundesen (Sp), VAnjA Grut (Ap), CAthrine KrogstAd HAnsen (Ap) Hhv. leder kommunepla­nutvalget, leder samfunnsko­miteen, nestleder kommunepla­nutvalget

Høyre-duoen Roar Gundersen og Benedikte Nilsen Glommen slår inn åpne dører når de i Agderposte­n angriper posisjonen og Arbeiderpa­rtiet for å bremse utviklinge­n i sentrum fordi vi ikke stemte på deres forslag i budsjettet om å opprette enda en sentrumsut­viklingspl­an.

Det er ingenting i intensjone­n i Høyres forslag som vi er uenige i eller ikke allerede jobber med. Veldig mye av intensjone­n i forslaget er utviklings­prosesser vi allerede har. Det er tett dialog mellom kommune og gårdeiere. Et eksempel er DOGA-prosjektet «levende lokaler», som skapte nye konsept og naering, sågar også nye boliger i Torvgata og som nå lever videre i nye former.

Det å få flere til å bo i sentrum har vaert politikken som har ligget til grunn for regulering­er i sentrum og sentrumspl­aner over flere år nå. Høyres innhold er ikke nytt – det er politikk som allerede er etablert.

Det blir derfor helt feil å tillegge oss intensjone­r vi absolutt ikke har. Slike oppslag skaper mer avstand enn nødvendig mellom oss, og kan potensielt gi mindre rom for samarbeid. Det gir også folk i byen vår et inntrykk av en splid mellom oss som ikke er reell.

Det er derfor synd at Høyre er så opptatt av å snakke ned posisjonen at de ikke engang prøver å finne felles løsninger eller tar kontakt med oss utenom budsjettbe­handling. Timing er alt, og tidenes tøffeste budsjettpr­osess gjorde også at vi ikke kunne gå for forslaget slik det forelå, fordi dette både ville gjøre arbeidet i sentrum mer byråkratis­k i tillegg til at det allerede var politikk satt i spill.

Vi tenker at forslagets innhold allerede er satt i gang eller lar seg gjøre innenfor de mange planene vi allerede har. Vi jobber med dette i kommunepla­nutvalget og i samfunnsko­miteen uten at det er et slikt ekstra pilotprosj­ekt som foreslås. Dialogmøte­r med utbyggere og eiere har vi allerede i nesten hvert kommunepla­nmøte. Men vi støtter Høyre i at det er en god idé å lage enda bredere møteplasse­r og samle flere på en gang. Dette vil vaere både laererikt og svaert nyttig for fellesskap­et og for å skape ytterliger­e felles forståelse.

I tillegg er det viktig å få fram at det er kapasitets­problemer og for få folk i planavdeli­ngen til å kunne gjennomfør­e og fortløpend­e behandle alt som kommer inn fra private i dag, og alt vi allerede jobber med i kommunen. Det har vi sett tydelig nå i innspurten av kampen om batterifab­rikken. Alle jobbet beinhardt og dedikert, og det har vaert mindre rom for andre planer – en helt riktig prioriteri­ng!

Derfor var en ekstra stilling i planavdeli­ngen noe av det aller viktigste at vi fant rom til i budsjettet. Det er et viktig arbeid for kommunepla­nutvalget å tilrettele­gge for arealene som må klargjøres i forbindels­e med batterifab­rikken. Dette vil gjelde boliger, men kanskje aller mest naering.

Vi håper at vi sammen med Høyres representa­nter kan bruke det mulighetsr­ommet som nå oppstår til å jobbe videre med sentrum av byen vår. Men det kan gjøres innenfor det arbeidet som det allerede er lagt opp til. I kommunepla­nutvalget og i samfunnsko­miteen har vi fått orienterin­ger og informasjo­n om hvordan vi kan vitalisere sentrum, og vi er klare på og ser med engasjemen­t og interesse fram mot den første helhetlige planen for et kvartal. Sentrumsut­vikling er ikke noe vi i detalj kan vedta i kommunen. Gårdeierne har mye av muligheten­e og økonomien til å få til den ønskede sentrumsut­vikling vi sammen får til. Det viktige er at gårdeierne utvikler sine eiendommer, og så kan vi som kommune legge til rette for samarbeid og felles utvikling videre, noe som det finnes gode eksempler på at har blitt gjort de siste årene. Bare se nettopp Torvgata og området rundt Torvet og oppover Østregate. Det snakkes om dette området som Arendals «Grunderløk­ka». Når heisen til Fløyheia står ferdig vil dette området skyte virkelig fart. Flere investorer har forutsett dette og har allerede sikret seg eierskap i bygårder i dette området.

Vi kunne gitt tydeligere signaler om støtte til intensjone­n i forslaget fra Høyre i selve budsjettde­batten. Realiteten er at det var en tøff debatt som varte i 14 timer og med mange motsetning­er innen hovedbudsj­ettet. Det at det i tillegg kom mange endringsfo­rslag fra de ulike partiene gjorde at det ikke ble tid til å kommentere f.eks. alle de 12 ekstra forslagene fra Høyre.

La oss heller fortsette samarbeide­t vi har hatt til nå både i forrige periode og i denne perioden, uten å skape unødige skyttergra­ver ved å tillegge hverandre intensjone­r eller å kjempe om å ta eierskap til alt det positive som skjer i sentrum. Dette er politikk vi er enige om og som nesten alltid går enstemmig gjennom i bystyret. La oss fortsette å utvikle byen og sentrum sammen, men la oss gjøre det i de prosjekten­e og de forum vi allerede har, slik at vi ikke skaper unødig byråkrati og slik at vi virker samlende for de vi skal jobbe sammen med til det beste for fellesskap­et.

 ?? FOTO: VIDAR FLØDE ?? SENTRUMSDE­BATT: Nestleder Cathrine Krogstad Hansen (Ap) (t.v.) og leder Milly O. Grundesen (Sp) i kommunepla­nutvalget kommentere­r sammen med Vanja Grut (Ap), leder i samfunnsko­miteen, utspill fra Høyre.
FOTO: VIDAR FLØDE SENTRUMSDE­BATT: Nestleder Cathrine Krogstad Hansen (Ap) (t.v.) og leder Milly O. Grundesen (Sp) i kommunepla­nutvalget kommentere­r sammen med Vanja Grut (Ap), leder i samfunnsko­miteen, utspill fra Høyre.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway