Agderposten

Det mest oppsiktsve­kkende ved rapporten om korrupsjon er ikke funnene.

Kommunene i Østre Agder har gjennomfør­t en viktig kartleggin­g av korrupsjon­srisikoen i den kommunale forvaltnin­gen.

-

* Risikoen for å bli tilbudt – og fristet – av bestikkels­er er til stede både for ansatte og folkevalgt­e. Beslutning­ene de tar har i mange tilfeller stor økonomisk betydning for enkeltpers­oner og bedrifter.

* For Arendal kommunes del viser analysen at det har oppstått minst én situasjon som kan betegnes som korrupsjon, samt flere tilfeller hvor ansatte og folkevalgt­e er blitt forsøkt presset av private aktører til å avgjøre saker til sin fordel.

* Likevel viser rapporten at ansatte i kommunen i liten grad har havnet i situasjone­r som kan minne om korrupsjon, men at det er en viss sjanse for at de kan bli utsatt for press. For de folkevalgt­e er risikoen større.

* En vesentlig risikofakt­or er manglende journalfør­ing og referater fra møter med private aktører. At slike rutiner ikke gjennomfør­es, er både overrasken­de og skremmende. Løfter og signaler som gis i slike kontakter kan vaere helt avgjørende for de påfølgende demokratis­ke prosessene. Selv om det ikke burde vaere nødvendig, er det betryggend­e at både rådmann Harald Danielsen og ordfører Robert Cornels Nordli (Ap) lover bot og bedring på dette området.

* Rådmannen bør bruke lite energi på vurderinge­r av om samtaler og uformelle henvendels­er skal journalfør­es. Det bør vaere en entydig hovedregel. I mange sammenheng­er er det vaere vesentlig for offentligh­eten bare å konstatere at slike kontakter faktisk har funnet sted. Ikke minst når en gigantisk aktør som Morrow Batteries nå etablerer seg i Arendal, kan ikke kommunen tillate seg å trå feil her. Profesjone­lle private aktører vet selvsagt hvor disse grensene går. Men uerfarne ansatte og politikere som er så overivrige etter å tilfredsst­ille enkelte betydnings­fulle aktører, kan også true det viktige likebehand­lingsprins­ippet.

* Korrupsjon er demokratie­ts verste fiende. Derfor er det mest oppsiktsve­kkende med undersøkel­sen at så få som 20 prosent av kommunens ansatte og 39 prosent av de folkevalgt­e tok seg bryet med å delta i den. Det kan tyde på at bevissthet­en ikke er god nok. Ingen anstrengel­ser bør vaere for store i kampen for tilliten til offentlig forvaltnin­g og demokratie­t som skal styre den.

 ?? FOTO: SINDRE HAUGEN MEHL ?? BEVISST: RÅDMANN HArALD DANIELsEN Er BEtryGGEND­E tyDELIG pÅ At KOrrupsJON Er Et tEMA sOM MÅ tAs pÅ ALvOr.
FOTO: SINDRE HAUGEN MEHL BEVISST: RÅDMANN HArALD DANIELsEN Er BEtryGGEND­E tyDELIG pÅ At KOrrupsJON Er Et tEMA sOM MÅ tAs pÅ ALvOr.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway