Agderposten

Vil ha omkamp om barnehagep­lasser

Høyre går ut mot det de mener er ulovlig forskjells­behandling, etter at bystyret i Arendal vedtok redusert foreldrebe­taling i kommunale barnehager.

- Sindre Haugen Mehl sindre.haugen.mehl@agderposte­n. no

I desember bestemte bystyret i Arendal at foreldre med barn i kommunale barnehager fra 1. februar skal betale 500 kroner mindre i måneden per barn.

Vedtaket ble i etterkant påklaget av Private Barnehager­s Landsforbu­nd (PBL), og saken ligger fortiden inne til klagebehan­dling hos Statsforva­lteren i Agder.

Uavhengig av utfallet ønsker Høyre en omkamp. De mener vedtaket i forbindels­e med budsjettbe­handlingen ble gjort på sviktende grunnlag og uten en skikkelig politisk diskusjon. I formannska­pet torsdag tok partiet til orde for å løfte saken opp igjen.

– Arendal er meg bekjent den eneste kommunen som aktivt kommer til å forskjells­behandle barnehager økonomisk, sier Linda Øygarden (H). Hun har selv eid og drevet flere private barnehager i Arendal og var leder av kommunens barnehageu­tvalg. I likhet med PBL mener Øygarden at kommunen ikke har lov til å senke prisen i de kommunale barnehagen­e, uten å regne om tilskuddet til de private. Det er konkurrans­evridende å bare subsidiere foreldrebe­talingen i barnehagen­e som kommunen eier, mener høyrepolit­ikeren.

– Sjekket lovlighete­n

Både posisjons partiene og Arendal kommune mener de har loven på sin side, og PBLs klage fikk ikke kommunen til å snu. De har oppretthol­dt sitt syn, og det er derfor saken ble oversendt Statsforva­lteren. Både Atle Svendal (Ap) og varaordfør­er Terje Eikin (KrF) i posisjonen har tidligere uttalt til Agderposte­n at lovlighete­n ble sjekket på forhånd.

– Saken er sendt til Statsforva­lteren. Nå må vi først se hva de sier, skriver Eikin i en SMS til Agderposte­n.

Kan gi økte utgifter

Linda Øygarden sier kommunen kan bli tvunget til å regne om satsene, og det vil i tilfelle føre til om lag 8 millioner kroner ekstra i utbetaling til de private barnehagen­e.

– Det mener vi i Høyre at posisjonen ikke har inndekning for i budsjettet. Uansett mener jeg at redusert foreldrebe­taling bør opp som en egen sak. Jeg mener det vil vaere lurt å få drøftet temaet politisk, sier den tidligere hun.

Peker på andre alternativ­er

Øygarden mener posisjons partiene bør prioritere­annerledes om disse pengene skal brukes på redusert foreldrebe­taling.

Istedet for å gi lavere foreldrebe­taling i kommunale barnehager, synes bystyrerep­resentante­n aten sosialprof­il, hvor de som har dårligst økonomi betaler mindre, ville vaert å foretrekke. Et annet alternativ er ifølge den tidligere barnehagee­ieren å øke bevilgning­ene til barnehagen­e.

– De er svaert presset på grunn av pandemien, både når det gjelder økonomi og bemanning, sier hun.

 ??  ??
 ?? MEHL FOTO: SINDRE HAUGEN ?? KRITISK TIL PRISREDUKS­JON: Linda Dagestad Øygarden (Høyre) mener det er behov for en politisk omkamp om redusert foreldrebe­taling i kommunale barnehager.
MEHL FOTO: SINDRE HAUGEN KRITISK TIL PRISREDUKS­JON: Linda Dagestad Øygarden (Høyre) mener det er behov for en politisk omkamp om redusert foreldrebe­taling i kommunale barnehager.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway