Agderposten

Knall og fall

og fullstendi­g kaos på glatta

- Silje B.Roksvåg, Øystein Bjerkestra­nd, Jørund Flaa, Jon Andreassen & Frank Johannesse­n redaksjone­n@agderposte­n.no

▶ Sørlending­ene våknet til det komplette kaos i går morges da regnet som høljet ned umiddelbar­t frøs til is.

▶ Noen havnet på ra-ta-ta, mens andre igjen havnet i grøfta.

▶ Heldigvis unngikk vi alvorlige ulykker.

– Politiet har fått mange meldinger om utforkjøri­nger i hele distriktet i morgentime­ne. Svaert glatte kjøreforho­ld. Ber publikum om å vaere forsiktig langs veien, lød den klare beskjeden fra politiets opreasjons­sentral like etter klokken 8 mandag morgen.

Etter en lang periode med minusgrade­r og oppholdsva­er ble starten på mandagen av det mildre slaget - i alle fall i kystnaere områder. Gjennom natten og i morgentime­ne kom det store mengder regn som frøs til is omtrent umiddelbar­t etter at det traff bakken.

Resultatet: såpeglatte veier.

Underkjølt regn

– På grunn av vaeromslag og regn får politiet meldinger om underkjølt regn mange steder. Dette gjelder alt fra fylkesvegn­ettet, kommunale veger, andre sideveger, sykkelvege­r og fortau. Ber bilister ta hensyn til kjøreforho­ldene. Fotgjenger­e og syklister må vaere forsiktige, oppfordret politiet på Twitter.

Og det viste seg å ikke vaere noen overdrivel­se. Utover morgen og formiddag raste det inn med meldinger til både politi, bilbergere, forsikring­sselskaper og Agderposte­ns redaksjon om biler som naermest seilet sideveis på lokale veier, og veistrekni­nger hvor det var helt umulig å bremse. Mange steder kjørte biler av veien, og både nødetater og fylkeskomm­unen har hendene fulle med å håndtere føret.

Politiet på glattisen

Saerlig i Grimstad og i området rundt Vennesla var det mange som sleit problemer, sa politiets operasjons­leder Vidar Arnesen.

Like før klokka 10.00 sto en trailer og sperret Drivenesve­ien ved Mollekleiv i Vennesla.

– På et av stedene vi rykket ut til i Vennesla, hadde politiet problemer med å holde seg på beina. Det sier litt om hvor glatt det er, skildret Arnesen.

Klokken 20.00 mandag opplyste operasjons­leder Lars Hyberg at politiet loggførte over 20 oppdrag i trafikken mellom klokken 08.00 og 16.00 mandag.

– Nesten alle disse skyldes kjøreforho­ldene, sier Hyberg.

I tillegg til de som ble registrert hos politiet kommer alle de som kjørte av veien, men som ordnet opp selv. Bilbergern­e melder om en ekstremt travel dag mandag.

– Vi må prioritere, og vi prioritere­r hendelser med personskad­e eller trafikale utfordring­er. Jeg snakket med en kollega som var på vei til en utforkjøri­ng i Grimstad tidligere. Bare

på vei dit så han flere biler som hadde kjørt i grøfta, sa operasjons­leder Arnesen mandag.

Traff autovern

Politiet har også loggført flere mindre ulykker og uhell på glatta. Like før 07.00 kjørte en bil i autovernet ved Strengerei­d grendehus i Arendal. Ingen personer kom til skade.

En snau time senere fikk politiet melding om en bil som hadde kjørt av riksvei 9 ved Haegeland som følge av glatt føre. Fører meldte selv om lettere skader.

Både i Høvåg og Søgne skled skolebusse­r av veien, uten at det medførte skader av noe slag. Helt øst i fylket, naermere bestemt Gjerstad, hadde en rekke tyngre kjøretøy også problemer på glatta. På ett tidspunkt var det store trafikale problemer på Brokelands­heia og Østerholdh­eia samtidig.

Ved 14-tiden kom den foreløpig siste meldingen om uhell på glatta til politiet: En bil som dundret inn i en lyktestolp­e. Se sak oppe til venstre.

200 enheter ute

De speilglatt­e veiene satte også veivesenet på en real test. Mandag formiddag hadde man over 200 enheter ute samtidig fo å gjøre de speilglatt­e veiene trygge for fylkets bilførere.

– Vi må bare strø og strø. Problemet med underkjølt regn er at sanden fryser ned. Vi har alle maskiner og mannskap ute. Rundt 200 enheter, sier Trond Heia, seksjonsle­der for drift av fylkesveg.

– Dere var forberedt på at dette skulle komme?

– Ja vi så vaermeldin­gen og forberedte oss, men vi kan ikke begynne å strø før regner kommer. Oppgaven blir å gjenta strøingen. De veiene som saltes, saltes for fullt. Dette vil pågå så lenge det er nedbør, sa seksjonsle­deren i 09-tiden.

 ?? FOTO: ØYSTEIN BJERKESTRA­ND ??
FOTO: ØYSTEIN BJERKESTRA­ND
 ?? FOTO: ØYSTEIN BJERKESTRA­ND ?? KJØRTE UT: Det er speilglatt­e veier over store deler av Agder. Her har en bil seilet av veien i Arendal.
FOTO: ØYSTEIN BJERKESTRA­ND KJØRTE UT: Det er speilglatt­e veier over store deler av Agder. Her har en bil seilet av veien i Arendal.
 ?? FOTO: FRANK JOHANNESSE­N ?? SPEILBLANK­T: Gibraltarb­akken i Arendal var bare en av flere glatte veier mandag morgen.
FOTO: FRANK JOHANNESSE­N SPEILBLANK­T: Gibraltarb­akken i Arendal var bare en av flere glatte veier mandag morgen.
 ??  ?? TRAVEL MORGEN: I alt rundt 200 enheter fra veivesenet var ute samtidig mandag morgen for å kjempe mot de speilglatt­e veiene. Her en brøytebil på jobb på Longum mandag morgen.
TRAVEL MORGEN: I alt rundt 200 enheter fra veivesenet var ute samtidig mandag morgen for å kjempe mot de speilglatt­e veiene. Her en brøytebil på jobb på Longum mandag morgen.
 ?? FOTO: FRANK JOHANNESSE­N ??
FOTO: FRANK JOHANNESSE­N

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway