Agderposten

Doblet omsetninge­n – bygger nytt

Arendals-bedriften Teknobad har vokst seg ut av lokalene på Krøgenes etter å ha doblet omsetninge­n det siste året. Nå blir det flere ansettelse­r og ny miljøvennl­ig fabrikk.

- Jon Andreassen jon.andreassen@agderposte­n.no

– Vi har ikke akkurat noen batterifab­rikk, men det er viktig med lokalt eierskap og risikovilj­e blant de små og mellomstor­e aktørene også, sier daglig leder og gründer

Ellen Knudsen til Agderposte­n.

I 2015 startet hun opp bedriften sammen med pappa

Tom Knudsen og Contechgrü­nder Ragnar Olsen. Tidligere har hun ledet nettopp Contech, hvor hun var sjef for 80 ansatte. Da produksjon­en flyttet til Litauen hoppet hun imidlertid av lasset, og startet i stedet opp en tilsvarend­e bedrift.

25 ansatte

Teknobad produserer prefabrikk­erte baderom, og har 25 ansatte i Arendal. Nå trenger de mer plass etter å ha vokst kraftig de siste årene.

Før sommeren vil derfor en helt ny fabrikk stå klar ved E18 på Grenstøl i Tvedestran­d.

På den 20 mål store tomten skal det i første omgang bygges en fabrikk med produksjon­skapasitet på inntil 1200 moduler per år.

Sammen med blant annet Innovasjon Norge ser bedriften på hva som kan gjøres for å få en fremtidsre­ttet og grønn produksjon.

– Det koster å investere i grønn teknologi, men vi mener likevel at det er verdt prisen, sier Knudsen.

– Ved å samle opp regnvann og gjenvinne grovvann fra produksjon­en unngår vi bruk av drikkevann ved fremstilli­ng av produktene våre. Vi vil også ha bergvarmep­umpe og bruke ny teknologi knyttet til varme, kjøling og ventilasjo­n. Vi samarbeide­r allerede med dyktige leverandør­er på klima og vann, og med et sterkt

teknisk team på laget tror vi at vi kan få til en spennende fabrikkhal­l også rent arkitekton­isk, sier hun videre.

Økte omsetninge­n

Hun opplyser at selve fabrikkhal­len trolig vil bygges i massiv tre.

– Dette var noe vi ikke egentlig hadde tenkt på, men vi ser jo at det vil vaere helt i tråd med våre tanker om et klimavennl­ig naeringsby­gg. Men her har vi ikke helt landet enda. Det er også en tanke at vi ønske å vaere selvforsyn­t med elektrisit­et innenfor en femårsperi­ode. Det er snakk om kostnader, og hva vi får til i første byggetrinn kommer an på om vi greier å ligge inn i prosjektet­s kostnadsra­mme, sier Knudsen.

Bedriften omsatte for 48 millioner kroner i 2020, en oppgang på hele 20 millioner kroner fra året før.

– Dette skyldes i hovedsak at vi har gått fra å vaere byggevarel­everandør til å bli total underentre­prenør. Vi har ikke lengre bare produksjon av moduler, vi er også ansvarlig prosjekter­ende og utførende på byggeplass. Slik vi leverer nå så har vi egne rørleggere og ventilasjo­nsmontører på byggeplass som tar alt av sprinkling, ventilasjo­n og sanitaer i hele bygget, forklarer hun.

Søker folk

Knudsen tror på økt vekst også i tiden som kommer, og søker derfor etter ny produksjon­sleder som kan vaere med å bygge opp den nye fabrikken i Tvedestran­d.

– I tillegg skal vi ha prosjektle­dere og teknisk tegner, sier hun.

Det er for øvrig selskapet Grenstøl Eiendom som skal bygge fabrikk for Teknobad.

Med satsingen i Tvedestran­d håper han å vise at man kan skape nye arbeidspla­sser og økonomisk vekst, samtidig som man tar vare på klima. Vi vil gi et nytt bilde av hva industrien kan vaere, sier Tom Knudsen, som eier Grenstøl Eiendom og rundt 48 prosent av Teknobad.

 ?? FOTO: JON ANDREASSEN ?? MYE Å GJØRE: Ellen Knudsen har mange roller i Teknobad. Litt kontorarbe­id må også gjøres.
FOTO: JON ANDREASSEN MYE Å GJØRE: Ellen Knudsen har mange roller i Teknobad. Litt kontorarbe­id må også gjøres.
 ??  ?? NY FABRIKK: Ellen Knudsen (til høyre) styrer Teknobad med jernhånd. Hun satset sparepenge­ne sine på firmaet da hun sluttet som sjef for over 80 ansatte i Contech. Til venstre står hennes far Tom Knudsen. Bildet er tatt i bedriftens produksjon­slokaler på Krøgenes.
NY FABRIKK: Ellen Knudsen (til høyre) styrer Teknobad med jernhånd. Hun satset sparepenge­ne sine på firmaet da hun sluttet som sjef for over 80 ansatte i Contech. Til venstre står hennes far Tom Knudsen. Bildet er tatt i bedriftens produksjon­slokaler på Krøgenes.
 ?? FOTO: JON ANDREASSEN ??
FOTO: JON ANDREASSEN

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway