Agderposten

«Tvedestran­d kommune er g jort til latter for sin praktiseri­ng av forbudet mot alkoholrek­lame».

Tvedestran­d kommune er gjort til latter for sin praktiseri­ng av forbudet mot alkoholrek­lame.

-

Det er ikke

så rart, når kommunen krever at de historiske og humoristis­ke plakatene i restaurant­en «Hos Kari og meg» på Gjeving må fjernes, slik Tvedestran­dsposten fortalte i forrige uke. Plakatene prydet i mange år veggene på «Pers brygge», som Kari og Ronnie Laurendz drev på Lyngør. De fulgte med på lasset da vertskapet flyttet restaurant­en til landsiden på Gjeving.

Det påkaller både

undring og smil at de gamle skiltene umiddelbar­t må ned fra veggene, ikke minst i lys av at restaurant­ene i årenes løp har hatt minst 30 skjenkekon­troller uten at noe er anført. Det er det selvsagt en god grunn til. Det skal uvanlig god fantasi til å tenke seg at slike plakater øker salget av alkohol i et restaurant- eller pubmiljø der bardisker og tappekrane­r er langt mer fremtreden­de.

Ordfører Marianne Landaas

(Ap) sier imidlertid at slik kommunen tolker lovteksten, har politikern­e ikke noe annet valg annet enn å kreve skiltene fjernet.

– Vi kan

ikke basere dette på vår private oppfatning, selv om vi forstår at dette kan virke firkantet, sier Tvedestran­d-ordføreren.

Det går det

til en viss grad an å forstå. Reklamefor­budet i alkohollov­en er svaert strengt. Juss er likevel i stor grad basert på skjønn, selv om tolkningsr­ommet i alkohollov­en er uvanlig lite og trangt. Forbudets mål om å hindre økt etterspørs­el etter alkohol er åpenbart og lite omstridt.

Men også strenge

forbud må praktisere­s med skjønn. Ifølge Helsedirek­toratets kommentare­r til reklamefor­budet må formålet med kommunikas­jonen vaere «å fremme salg av alkohol». Om noen fristes til å ta et glass av å se på de gamle og humoristis­ke reklamepla­katene, kunne det vaert interessan­t å få en kompetent tolkning av. Det kan Tvedestran­ds politikere bidra til. Blir den stående, er det mange norske puber som må finne en annen veggpryd.

Plakatene «Hos Kari

og meg» er neppe egnet til å fremkalle noe annet enn et smil. Humor er som kjent ikke enkelt, og når det praktisere­s som i Tvedestran­d, må det vaere lov å le av det norske alkoholrek­lameforbud­et.

 ?? FOTO: PRIVAT ?? MÅ FJERNES: KarI og Ronnie Laurendz er pålagt å fjerne disse humoristis­ke og historiske skiltene fra sitt spistested og pub på Gjeving.
FOTO: PRIVAT MÅ FJERNES: KarI og Ronnie Laurendz er pålagt å fjerne disse humoristis­ke og historiske skiltene fra sitt spistested og pub på Gjeving.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway