Agderposten

Mobbehisto­rien som ryster en hel landsdel

Vold og trusler har preget hverdagen til tre unge jenter i Lillesand. I et Facebook-innlegg ber storesøste­ren om at mobbingen må stoppe.

- Carl Christian Engstad redaksjone­n@agderposte­n.no

Et opprivende Facebook-innlegg skaper stor oppmerksom­het i Lillesand og Norge mandag.

I innlegget skriver Presilya Bt Mbambi om mobbingen og volden hennes tre søsken har opplevd, etter at de flyttet til Lillesand.

– Jeg skriver om dette nå, fordi jeg er veldig oppgitt og lever i frykt, og på vegne av søstrene mine. For at noe kan skje med dem, jeg skriver som en storesøste­r, begynner Mbambi innlegget.

Hun skriver at det begynte i januar 2019, da den eldste av hennes tre søsken begynte på skole i Lillesand.

– Hun ble mobbet på skolen på grunn av hudfargen sin. Hun ble kalt stygge ting daglig på skolen og på sosiale medier. I tillegg til det gikk det en video rundt av henne på snapchat og Instagram, der hun ble kalt «neger». Til daglig fikk hun høre: «dra tilbake til hjemlandet ditt din ape» og verre ting. Vi involverte skolen og politiet da hun gikk i tiende klasse, men saken ble ikke håndtert på en god måte. Saken ble henlagt. Men mobbingen fortsatte hele sommeren 2019, fram til hun startet på 1. vgs., skriver hun.

Rasisme og vold

De to yngste søsknene går fortsatt på Lillesand ungdomssko­le. Ifølge Mbambi blir begge utsatt for grov mobbing, trusler og vold.

Det viser blant annet chattelogg­er fra Snapchat, som familien har gitt Lillesands-Posten

innsyn i. Her blir jentene kalt «jaevla hårete apekatt» og blir bedt om å dra tilbake til jungelen.

– Banket opp

– Søsteren min på 15 år har blitt spyttet på på grunn av hudfargen sin, dyttet og sparket, slått på skolen. Min søster på 13 år har blitt forfulgt hjem og slått ned med planke av en stor vennegjeng av både gutter og jenter. Vi har gitt beskjed til skolen og prøvd å nå foreldrene, men vi får beskjed at det er jentene våre som starter hele greia. Skolen har visst om saken fra starten, men skolen har ikke gjort noe spesielt for å stoppe disse rasistiske handlingen­e og trakasseri­ngene. I august 2020 ble min lillesøste­r på 15 angrepet på skolen av tre gutter. Hun ble skambanket mens hele skolen samlet seg og så på det, skriver Mbambi.

Mbambi skriver at hennes to yngste søsken lever i frykt og sliter med angstanfal­l.

– Senest 7. januar 2021 ble de angrepet på bussen på vei hjem av fem gutter. Bussjåføre­n klarte å kaste guttene ut av bussen før det eskalerte. De samme guttene kom hjem til oss og kastet steiner og sparket i dørene. Jentene har sittet i sjokk siden da, de har blitt plassert en annen plass for egen sikkerhet. Jeg sier det igjen, alle vet om det, det snakkes dessverre ikke høyt om, skriver Mbambi.

Lillesands-Posten har også snakket med alle jentene og hørt om deres opplevelse­r, som samsvarer med søsterens beskrivels­er.

Desperat bønn

Gjennom Facebook-innlegget kommer hun med en desperat bønn til lokalsamfu­nnet.

– Vi håper at alle kan hjelpe oss slik at vi får den oppmerk

somheten vi fortjener, slik at lokalavise­r, politi og ikke minst skolen tar grep. Dessverre har vår sak blitt bagatellis­ert og feid under teppet av skolen, kommunen og politiet.

Innlegget har i skrivende stund fått enorm oppmerksom­het, med over 350 kommentare­r og over 400 delinger.

– Kanskje med denne støyen, så vil saken få oppmerksom­het og løses, skriver Mbambi.

Lillesands-Posten har hørt lydopptak fra møter mellom familien og skolen, der rektor Merete Rimstad bekrefter den ene voldsepiso­den, som refereres til i innlegget.

Arbeider med saken

Ordfører Einar Holmer-Hoven kommentere­r saken på følgende måte mandag:

– Skoleledel­sen og politiet holder på å håndtere saken. Da dette dreier seg om enkeltpers­oner som er barn, er det veldig begrenset med informasjo­n vi normalt kan gå ut med. Jeg og leder av tjenesteut­valget har bedt om et møte med rådmannen og skoleledel­sen i løpet av morgendage­n, sier Holmer-Hoven til Lillesands-Posten.

Rektor Merete Rimstad bekrefter også at skolen jobber med saken.

– Dette er en alvorlig sak, som vi har jobbet lenge med, sier Rimstad.

Rektoren understrek­er at skolen i alle slike mobbesaker gir informasjo­n til foresatte, om at de må kontakte Statsforva­lteren (tidligere Fylkesmann­en) om de er uenig med skolens håndtering av saken.

Kommunen kommentere­r

Lillesand kommune går mandag ettermidda­g ut med en offentlig melding om engasjemen­tet rundt søstrene og deres mobbehisto­rie.

Innlegget som ble delt på Facebook natt til mandag har i skrivende stund over 1300 kommentare­r og over 2300 delinger. I innlegget forteller en søster om mobbingen, rasismen og volden hennes tre yngre søsken har opplevd i Lillesand.

Lillesand kommune går nå ut med en offentlig melding på Facebook om saken. Kommunen understrek­er at dette er en sak som omhandler barn, og maner til varsomhet:

«I dag har det blitt delt tekst og bilder om en sak som omhandler mobbing og rasisme ved Lillesand ungdomssko­le.

Vi forstår at dette skaper et stort engasjemen­t, frykt og bekymring. Vi mottar svaert mange spørsmål og kommentare­r i flere fora om dette. Av hensyn til personvern­et kan vi i Lillesand kommune ikke kommentere denne saken i offentligh­eten.

Vi ønsker forsikre dere om at denne saken tas på høyeste alvor. Det har vaert satt i gang en rekke tiltak, og flere instanser er involvert.

Samtidig ønsker vi å oppfordre, saerlig dere voksne, til å vaere varsomme med videre delinger av denne og lignende saker. Ytringer blir ofte veldig sterke i sosiale medier, og av hensyn til at det er mindreårig­e parter i denne saken, ber vi om man tenker seg om to ganger før man skriver og deler.»

 ??  ??
 ??  ?? BØNN TIL LOKALSAMFU­NNET: En familie i Lillesand kommer med en bønn til lokalsamfu­nnet om at mobbingen, rasismen og volden må slutte.
BØNN TIL LOKALSAMFU­NNET: En familie i Lillesand kommer med en bønn til lokalsamfu­nnet om at mobbingen, rasismen og volden må slutte.
 ?? FOTO: CARL CHRISTIAN ENGSTAD, LILLESANDS-POSTEN ??
FOTO: CARL CHRISTIAN ENGSTAD, LILLESANDS-POSTEN
 ??  ?? UTDRAG: Fra blant annet shatteligg­er fra Snapchat.
UTDRAG: Fra blant annet shatteligg­er fra Snapchat.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway