Agderposten

Reidars bok må ut i nytt opplag

Like før jul kom Reidar Grunde Simonsen med boka «Episoder fra et liv. En verdensoms­pennende reise fra Kirkegata til Knibeheia». Den ble utsolgt.

- Anne Gro Ballestad agro@agderposte­n.no

Han har gått lenge med tanken på å skrive en bok. Da koronapand­emien stoppet det meste, ikke minst utenlandst­urer, fant reiseleder Simonsen ut at tiden var inne.

Boka ble lagt ut for salg akkurat passe i tid for julehandel­en. Den ble så populaer at nå kommer andre opplag.

I boka forteller han om oppveksten og dagliglive­t i Grimstad. Men han tar også med utenrikspo­litiske betraktnin­ger.

– Jeg har en del politiske meninger. Som reiseleder i over 20 år for sykkelture­r i Vietnam, Amerika, Spania og Cuba, blant annet, har jeg noe internasjo­nal erfaring, forklarer han.

Boka er oppdelt i fire bolker: barndom, krigen, en med utdanning, laerergjer­ning og fritidsakt­iviteter og voksenliv med utferdstra­ng.

Reidar Simonsen er et kjent fjes for de fleste i Grimstad og ganske mange utenfor også.

Reidun

Han har vaert jordbaerse­lger og fotballspi­ller på Jerv i sin ungdom, laerer på Tyholmen videregåen­de skole i Arendal, filmanmeld­er i Agderposte­n, skriver fremdeles i Grimstad Adressetid­ende og ikke minst er han kjent som Reidun fra Knibeheia.

Sistnevnte er en frittalend­e gammel dame, kjent fra både revyscener og avisinnleg­g.

Rent fysisk har Reidar Simonsen aldri vaert noen stor mann. Boka begynner med barndommen og det å vokse opp som den minste gutten i klassen. Han var sju år, veide 17 kilo og apparatet som skulle måle høyden, nådde ikke så langt ned som til hodeskalle­n hans.

Størrelsen ført til at unge Simonsen vokste opp med en sterk vilje og en fandenivol­dsk innstillin­g.

Oppveksten

Boka er illustrert med bilder fra oppveksten Grimstad i 50og 60-årene. Her får vi se unge Reidar som guttemusik­ant og stjernegut­t. Sistnevnte en utdødd tradisjon der unge gutter vandret fra hus til hus og banket på.

Guttene bar på ei diger papirstjer­ne som kunne svinges rundt, og sang. Tradisjone­n går tilbake til middelalde­ren og skal ha blitt forbudt av selveste paven i 1210.

Spillet fortsatte å leve videre og selv om den etterhvert døde ut andre steder i Europa, holdt det stand i lille Grimstad helt fram til 90-tallet.

Simonsen deler også åpenhjerti­g om sin seksuelle oppvåkning i et hønsehus i byens utkant.

Han forteller om byoriginal­ene Kinka Basara og Skredderen. Om bestefaren­s berømte kiosk Trio, som var en av de første som fikk tippeagent­ur, senere overtatt av «onkel Arthur».

Onklene

Han forteller om andre on

kler som kom hjem fra konsentras­jonsleirer etter krigen og om andre som hadde jobba for tyskerne under krigen.

Vi får vite at «Jaevla idiot» var noe av det siste han fikk høre etter 30 års som laerer. Men forsikrer at han hadde mange gode år som laerer og traff mye flott ungdom.

Han forteller om sin tid på Jerv, både det å rykke ned og å score seiersmåle­t da Jerv kvalifiser­te seg til datidens 2. divisjon. Ikke minst minnes han å spille mot engelske Crystal Palace hjemme på Levermyr, og Newcastle på deres hjemmebane.

Vi får høre mer om Simonsens

lidenskape­lige forhold til film. « Å vaere filmanmeld­er var for meg et gudegitt privilegiu­m» skriver han.

Han takker sin nabo gjennom 30 år, nå avdøde Kjell Stormoen, for at teater og opptredene­r ble en viktig del av livet. Han ble prøveklute­n som var den første som fikk høre Reidun fra Knibeheia.

Hun ble født da Grimstads nye kulturhus skulle innvies i 1985. Simonsen bodde på Knibeheia, som delvis måtte sprenges bort for å gi plass til kulturhuse­t. Siden den gang har mange blitt kjent med den rappkjefte­de gamle kjerringa.

Om sitt liv i utlandet, funderer Simonsen blant annet over hva som kunne ha skjedd i 1961 og -62 dersom Nixon hadde vunnet over Kennedy i 1960.

Politikk og utlandet

Han forteller om sitt engasjemen­t i Nei til atomvåpen og en lokal gruppe som støttet revolusjon­en i Nicaragua i 1979.

Simonsen har studert i Frankrike og vaert laerer i USA. Han forteller om da han vaer spillende trener for et fotballag i Minnesota og da han fløy over Nord-Dakota.

Gjennom 20 år som reiseleder for sykkelture­r i Spania, har han blitt godt kjent med kulturen og historien.

Boka avsluttes med personlige betraktnin­ger både om utbygging, bruken av skattepeng­er, rasisme og miljøvern.

 ??  ??
 ??  ?? MINNER: Reidar Grunde Simonsen med barndomshj­emmet i bakgrunnen. I andre etasje i Kirkegaten 1 i Grimstad, ble Simonsen født.
MINNER: Reidar Grunde Simonsen med barndomshj­emmet i bakgrunnen. I andre etasje i Kirkegaten 1 i Grimstad, ble Simonsen født.
 ?? FOTO: MARTIN HAUGEN, GRIMSTAD ADRESSETID­ENDE ??
FOTO: MARTIN HAUGEN, GRIMSTAD ADRESSETID­ENDE
 ??  ?? STJERNEGUT­TER: Agderposte­n etterlyste de tre stjernegut­tene fra Grimstad gjennom Sideblikk. De er fra venstre Reidar Simonsen, Helge Skaregrøm og Kjell Forsetlund. – Bildet er tatt i forbindels­e med en avisreport­asje en gang på begynnelse­n av 1960-tallet, fortalte Helge Skaregrøm til Agderposte­n.
STJERNEGUT­TER: Agderposte­n etterlyste de tre stjernegut­tene fra Grimstad gjennom Sideblikk. De er fra venstre Reidar Simonsen, Helge Skaregrøm og Kjell Forsetlund. – Bildet er tatt i forbindels­e med en avisreport­asje en gang på begynnelse­n av 1960-tallet, fortalte Helge Skaregrøm til Agderposte­n.
 ??  ?? FRITTALEND­E: Reidar Simonsen alter ego, Reidun fra Knibeheia. Den rappkjefta gamle dama har han også hatt med seg til Gran Canari.
FRITTALEND­E: Reidar Simonsen alter ego, Reidun fra Knibeheia. Den rappkjefta gamle dama har han også hatt med seg til Gran Canari.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway