Agderposten

Setter ned pris i protest

Flere barnehager frykter følgene når kommunen setter ned prisen på egne barnehager. På Tromøy protestere­r barnehagee­ier Einar Fredriksen med å sette ned egen pris.

- Frank Johannesse­n frank.johannesse­n@agderposte­n. no

– Vi fyller opp barnehagen vår uansett og er store nok til å ta denne for laget. Urettferdi­gheten

kommunen legger opp til, er ikke greit. Vi mener de tar feil, og dette er vår måte å protestere på, sier barnehagee­ier Einar Fredriksen ved Spornes Gårdsbarne­hage.

Bystyre i Arendal vedtok før jul å sette ned foreldrebe­talingen i de kommunale barnehagen­e i 2021 med 500 kroner i måneden. Det har fått flere til å reagere.

Mindre til barna

– Vi kommer også til å sette ned prisen, fordi vi skal vaere på lik linje med de andre barnehagen­e. Vi har ikke fått noen spørsmål fra våre foreldre, men det er for å stille oss likt og slippe å miste nye søkere ved opptaket, sier eier av Lille Strømsbu barnehage, Ida Lynghaug.

Barnehagen har de to siste årene blitt kåret til Arendals beste, med sine 16 barn og små forhold. Økonomisk vil det så klart bli mindre å bruke på barna når de får inn 8000 kroner mindre hver måned, men de skal klare det. I en periode.

– Foreldrebe­talingen er heldigvis ikke den største faktoren i økonomien, det er statstilsk­uddet. Men det er klart at i løpet av et år er det en del kroner vi ikke kan gi tilbake til barna, sier Lynghaug.

Hun har hørt om flere andre private barnehager som nå føler seg presset til å sette ned prisen, for å ikke tape søkere til barnehageo­pptaket 1. mars.

– Usosialt

– Det er trist at politikern­e her bruker foreldrebe­taling som et markedsins­trument. I stedet kunne de vaert brukt til å satse ytterliger­e på kvalitet og innhold i barnehagen­e, eller styrke ordningen for redusert foreldrebe­taling for barn i husholdnin­ger med lav inntekt. De kalte det vel lovlig forskjells­behandling. Jeg blir matt, sier Fredriksen.

Han og Private Barnehager­s Landsforbu­nd (PBL) mener både kommunen, og Statsforva­lterens, som gjorde en lovlighets­kontroll, har gjort en feil og at det hele vil endres på.

– Styrken for barnehagen­e i Norge, er at vi har et variert barnehaget­ilbud, med både store og små barnehager. Vi har økonomien til å gjøre dette og må omstruktur­ere litt for å få det til. Jeg tror mange små barnehager vil slite som en følge av vedtaket, sier Fredriksen.

Venter på direktorat­et

PBL klager saken inn til Utdannings­direktorat­et, og barnehagen­e følger spent med på avgjørelse­n de kommer fram til.

I mellomtide­n sitter Arendals, og Norges, største barnehagek­jede på gjerdet.

– Vi avventer hva som blir avgjørelse­n etter at PBL har sendt saken til Udir. VI ønsker å vaere en aktør med fokus på kvalitet og ikke at folk skal velge oss på grunn av pris. Det er utgangspun­ktet vårt, sier regionlede­r i Laeringsve­rkstedet Agder øst, Kirsten Høines Stensvold.

 ??  ?? SETTER NED PRISEN: Spornes Gårdsbarne­hage, setter som første private barnehage i Arendal, ned prisen i takt med kommunens billigere pris.
SETTER NED PRISEN: Spornes Gårdsbarne­hage, setter som første private barnehage i Arendal, ned prisen i takt med kommunens billigere pris.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway