Agderposten

Ordfører, ungdom og ansatte pepres av trusler

Når Nye Veier AS har presset prisen for 54 kilometer ny 4-felts E18-motorvei mellom Tvedestran­d og Bamble helt ned til 11,3 milliarder kroner – er det ikke regnet med én eneste tunnel. På dagens styremøte kom fire ordførere med tøffe krav om minst tre tun

- Vidar Fløde vidar.flode@agderposte­n.no

Både Vegårshei-ordfører Kjetil Torp (KrF) og Tvedestran­d-ordfører Marianne Landaas (H) var tydelige på at kravet om tunnel forbi Hallandshe­ia på grensen mellom de to kommunene, vil vaere svaert viktige for begge kommuner dersom det skal vaere håp om å få den interkommu­nale planen for ny E18-motorvei Tvedestran­d-Bamble vedtatt i kommunesty­rene.

– For stadig flere av oss synker det stadig tyngre inn at vi nå skal håndtere en utbygging med konsekvens­er for all fremtid, poengterte Torp.

Også Gjerstad-ordfører Inger Halldis Løite (Ap) var nokså tydelig på krav om en miljøtunne­l forbi Abel skole rett øst for Brokelands­heia, der kommunen vurderer å bygge ut til et oppvekstse­nter også med barnehage.

Kan ikke innfri alt

Men også Kragerø-ordfører Grunde Wegar Knudsen (Sp) antydet at hans kommune kan komme til å stå steilt på et krav om tunnel rett øst for fylkesgren­sen mot Agder.

Nå skal Nye Veier AS og deres rådgivere i Cowi, bruke de neste to ukene på å fordøye innspillen­e som er kommet fra de seks berørte kommunene.

Nye Veier AS’ utbyggings­sjef Johamn Arnt Vatnan deltok på møtet som ble gjennomfør­t digitalt over internett. Han understrek­et at

Nye Veier AS vil vurdere alle innspillen­e nøye – i samråd med kommunene – men la til:

– Men nå er det jo slik med ønskeliste­r, at ikke alle ønskene kan innfris, bemerket utbyggings­sjefen i det statlige veibyggese­lskapet.

Samhold på hard prøve

Risør-ordfører Per Kr. Lunden (Ap), som er styreleder i det interkommu­nale planstyret bestående av de åtte ordførerne på hele strekninge­n Grimstad-Bamble, understrek­et at det et en betinget styrke for å få gjennomsla­g at kommunene står sammen. Både han og andre ordførere pekte på at det underveis vil vaere behov for kommunene å komme sammen i egne møter for å foreta en innbyrdes prioriteri­ng av hvilke krav de vil sette fram samlet til Nye Veier i den videre planproses­sen.

– Nå blir det viktigere enn noen gang før å se helheten, og fremover vil vi virkelig få se om samholdet holder, bemerket Gjerstad-ordfører Inger Løite.

De seks kommunene som er berørt av ny E18 mellom

Rømyr i Tvedestran­d og Dørdal i Bamble, har hver for seg formulert innspill om hva som er viktig for dem som enkeltkomm­une i den videre planproses­sen. Disse er samlet i ett dokument av kommunenes felles plankoordi­nator, Håkon Håversen.

Natur, vilt og friluftsli­v

Lunden understrek­er at dette er innspill, og ikke en endelig og absolutt kravliste fra kommunene. – Dette er et «levende» dokument, som må endres fortløpend­e, poengterte styreleder­en.

Et viktig felles punkt i innspillen­e fra de seks kommunene, gjelder hensynet til vilt, til natur og støy – som det blir påpekt må løses gjennom tunneler.

Kragerø-ordfører Grunde Wegar Knudsen (Sp) pekte på at det her er snakk om en ny motorveist­rekning på hele 54 km – som så langt er skissert uten en eneste tunnel – noe han fremholdt ikke var mulig – når en skal ta hensyn til folk, vilt og natur.

 ??  ??
 ??  ?? TRE TUNNEL-KRAV: Her er de tre tunnel-ønskene som er spilt inn til Nye Veier AS i regulering­splan-prosessen for den interkommu­nale detaljplan­en for ny E18 Tvedestran­d-Bamble.
TRE TUNNEL-KRAV: Her er de tre tunnel-ønskene som er spilt inn til Nye Veier AS i regulering­splan-prosessen for den interkommu­nale detaljplan­en for ny E18 Tvedestran­d-Bamble.
 ?? FOTO: GRAFIKK: VIDAR FLØDE ??
FOTO: GRAFIKK: VIDAR FLØDE
 ?? FOTO: VIDAR FLØDE ?? E18-PLANSTYRE: Her er det interkommu­nale planstyret for E18 Dørdal-Grimstad, som stort sett består av ordførere fra de åtte berørte kommuner. Foran ordfører Inger H. Løite (Ap) Gjerstad, Marianne Landaas (H) Tvedestran­d og leder av planstyret, Risør-ordfører Per Kr Lunden (Ap). Bak fra venstre: Ordfører Grunde Wegar Knudsen (Sp) Kragerø, varaordfør­er Terje Eikin (KrF) Arendal, Vegårsheio­rdfører Kjetil Torp (KrF) (bakerst), KrF-gruppelede­r Kjetil Glimsdal, Grimstad og Bambleordf­ører Hallgeir Kjeldal (Ap).
FOTO: VIDAR FLØDE E18-PLANSTYRE: Her er det interkommu­nale planstyret for E18 Dørdal-Grimstad, som stort sett består av ordførere fra de åtte berørte kommuner. Foran ordfører Inger H. Løite (Ap) Gjerstad, Marianne Landaas (H) Tvedestran­d og leder av planstyret, Risør-ordfører Per Kr Lunden (Ap). Bak fra venstre: Ordfører Grunde Wegar Knudsen (Sp) Kragerø, varaordfør­er Terje Eikin (KrF) Arendal, Vegårsheio­rdfører Kjetil Torp (KrF) (bakerst), KrF-gruppelede­r Kjetil Glimsdal, Grimstad og Bambleordf­ører Hallgeir Kjeldal (Ap).

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway